Προσθήκη λεζάντας |
Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην ετήσια συνεστίαση των προσφύγων Βατυλιωτών, στο Πεντάκωμο Λεμεσού
19/06/2011Να μην μεταδοθεί πριν τις 12 μ.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση έχω προσκληθεί να χαιρετίσω την ετήσια συνεστίαση των προσφύγων Βατυλιωτών. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου κ. Αντώνη Χατζησάββα γιατί η πρόσκληση αποτέλεσε έντονη ανάκληση και των δικών μου αναμνήσεων από τον κάμπο της Μεσαορίας και το δικό μου χωριό, το Στρογγυλό, που βρίσκεται, θα μπορούσαμε να πούμε, σε απόσταση μιας ανάσας από τη Βατυλή.
Η σημερινή εκδήλωση αναμφίβολα δεν αποτελεί μια επιφανειακή κοινωνική συνάντηση για φαγοπότι, αλλά περικλείει μια σειρά από μηνύματα που αξίζει να τονίσουμε. Οι Βατυλιώτες με τη σύσταση και διατήρηση του κοινοτικού τους συμβουλίου έχουν αποδείξει ότι έχουν βαθιές ρίζες που καμιά κατοχή δεν μπορεί να διαγράψει. Η διατήρηση μάλιστα κοινοτικού γραφείου και η σύγκληση συνεδριάσεων για λήψη αποφάσεων που αφορούν στην κοινότητα, δείχνει τη σύνδεση των κατοίκων της Βατυλής τόσο μεταξύ τους όσο και με το χωριό τους. Θυμίζει ακόμα πως οι Βατυλιώτες δεν διαγράφουν πατρίδες και ούτε έχουν ενδοιασμούς κατά πόσο θα μπορούσαν να ζήσουν ξανά με τους Τουρκοκύπριους συγχωριανούς τους στα χώματα που είχαν μοιραστεί για χρόνια. Η ύπαρξη εποίκων στην ελληνοκυπριακή γη της Βατυλής αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλους τους Βατυλιώτες. Η κατοχή είναι κατοχή για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου στο κοινοτικό σας συμβούλιο και για εκπαιδευτικούς λόγους. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας για τους νεότερους. Αποτελούν βιωματική προσέγγιση για τον μόνιμο στόχο του «δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι». Είναι πηγή ζωντανού εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στον δεύτερο πυλώνα των νέων αναλυτικών προγραμμάτων που στοχεύει στη δημιουργία ενεργών δημοκρατικών πολιτών και τη δημιουργία στάσεων σεβασμού των συνανθρώπων μας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Η αφιέρωση της εκδήλωσης στον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα Μάρκο Δράκο που είχε την καταγωγή του από τη Βατυλή, αφού η μητέρα του Δέσποινα ήταν Βατυλιώτισσα, αποτελεί ένδειξη ανθρώπων που δεν ξεχνούν το χρέος τους.
Το γεγονός ότι ο ήρωας είχε φοιτήσει στη Γ΄ Δημοτικού στη Βατυλή θα μπορούσε, σε συνθήκες ελεύθερης πατρίδας, να αποτελέσει έρεισμα για να δοθεί το όνομά του σε κάποια αίθουσα ή στο σχολείο. Θα τολμούσα μάλιστα να ζητήσω από τους πιο μεγάλους, που θυμούνται το σχολείο, να ανακαλέσουν την εικόνα του με μια τέτοια πινακίδα. Μπορεί τα χώματά μας να είναι σκλαβωμένα αλλά η καρδιά και το μυαλό μας δεν μπορούν να μπουν σε αλυσίδες.
Θα ήθελα τελειώνοντας να σας συγχαρώ και πάλι για την υλοποίηση της εκδήλωσης. Τα φαινόμενα της εποχής με την αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων, και ιδιαίτερα των νέων, από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα καθώς και την αύξηση προσφυγής Ελληνοκυπρίων σε ψευδοδικαστήρια των κατεχομένων για διεκδίκηση περιουσιών είναι πολύ ανησυχητικά. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν σίγουρα αντίβαρο.
Σας ευχαριστώ και πάλι με την ευχή πολύ σύντομα να οργανώσουμε την πρώτη συνεστίαση στην ελεύθερη Βατυλή.
____________
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.