Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ
21/06/2011
Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι ηγέτες είχαν μια αρκετά σύντομη συνάντηση η οποία κράτησε για περίπου μία ώρα και η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητική ατμόσφαιρα, και πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έμειναν ικανοποιημένα από αυτήν. Και αυτή η συνάντηση, συνέχισε, εστίασε ιδιαίτερα στην προετοιμασία για τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στις 7 Ιουλίου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα είναι επιτυχημένη. Πέρα από αυτό, συζητήθηκαν και τα θέματα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών, είπε ο κ. Ντάουνερ.
Στη συνέχεια ο κ. Ντάουνερ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ερωτηθείς αν οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου πριν από τη συνάντηση στη Γενεύη ο κ. Ντάουνερ διευκρίνισε ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν την Πέμπτη, 23 Ιουνίου, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και άλλη μια συνάντηση των συμβούλων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και οι ηγέτες θα συναντηθούν την επόμενη Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στις 10 π.μ.
Σε ερώτηση αν διαπιστώνει μια σπουδή εκ μέρους των ηγετών και μια μεγαλύτερη πρόθεση να επιτύχουν όντως κάτι, ο κ. Ντάουνερ απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι θα είναι προς το συμφέρον τους να εμφανιστούν στη Γενεύη με περισσότερες συγκλίσεις και ότι θέλουν πάρα πολύ να επιτύχουν ορισμένες συγκλίσεις στα κεφαλαιώδη ζητήματα τις οποίες να αναφέρουν στον Γενικό Γραμματέα κατά τη συνάντησή τους στις 7 Ιουλίου και γι’ αυτό εργάζονται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε.
Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει αν είναι πιθανόν να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος στα κεφαλαιώδη ζητήματα του περιουσιακού και του εδαφικού πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά, ωστόσο σημείωσε ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί πρόοδος στα ζητήματα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών και πρόσθεσε ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Τόνισε, όμως, ότι γενικότερα η άποψή του είναι ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί μακρόν και καταλήγοντας, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα αργόσυρτη τη διαδικασία εξεύρεσης συγκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών.