07/06/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του πρώτου Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο δρος Walid Hasan.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Πρέσβης αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Παλαιστινιακής ηγεσίας στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος και η Κυπριακή Δημοκρατία στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για μια συνολική και διαρκή λύση, βασισμένη στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο κοινοτικό κεκτημένο. Εξέφρασε τις θερμότατες ευχές του για μια λειτουργική λύση στο Κυπριακό η οποία θα διασφαλίζει την κυριαρχία και ακεραιότητα της Κύπρου.
΄Οσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, ο κ. Hasan είπε ότι η Κυβέρνηση της χώρας του εκτιμά και καλωσορίζει τη συνεχή στήριξη και αλληλεγγύη της Κυπριακής Κυβέρνησης και του λαού προς τον δίκαιο αγώνα της Παλαιστίνης. Πάντα ελπίζαμε και αναμέναμε, πρόσθεσε, πως η Κύπρος, μέσω της συμμετοχής της στην ΕΕ και στον ΟΗΕ, γενικά, θα διαδραματίσει έναν πιο ενεργό, αποτελεσματικό και σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία.
Αναφερόμενος στις διαχρονικές σχέσεις φιλίας και αλληλοστήριξης Κύπρου και Παλαιστίνης, ο κ. Hasan εξέφρασε την πρόθεση του να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τη στενότερη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ώστε να προωθηθούν οι κοινές αξίες και συμφέροντα της Κύπρου και Παλαιστίνης ως χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τη διαπίστευση του πρώτου Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ του κυπριακού και του παλαιστινιακού λαού.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απευθυνόμενος στον Πρέσβη, σημείωσε ότι η παρουσία του σήμερα στο Προεδρικό ως πρώτου διαπιστευμένου Πρέσβη της Παλαιστίνης επαναβεβαιώνει τη βαθιά ριζωμένη φιλική σχέση μεταξύ των δύο λαών. Οι ηγεσίες και οι λαοί, πρόσθεσε, καθοδηγούνται από βασικές αρχές και αξίες, όπως είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία, και η αναζήτηση της ειρήνης και ευημερίας μέσω της αλληλεγγύης και της αποδοχής και της εφαρμογής κοινωνικής δικαιοσύνης - αρχές πάνω στις οποίες η διευθέτηση τόσο του Κυπριακού όσο και του Παλαιστινιακού θα πρέπει να βασίζονται, σημείωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον παλαιστινιακό λαό για άλλη μια φορά, ότι η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και εδαφικά κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους και υποστηρίζει με συνέπεια μια λύση που θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τον Χάρτη Πορείας, τις συμφωνίες μεταξύ των δύο μερών και βεβαίως την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Κύπρου προς τον αγώνα των Παλαιστινίων σε όλα τα διεθνή και περιφερειακά βήματα.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Ραμάλα, επιβεβαίωσε ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζονται ήδη για την υλοποίηση των συμφωνιών που έγιναν στη Ραμάλα.
Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Η επανένωση της χώρας μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Προεδρίας μου. Στην καρδιά του οράματός μας για την Κύπρο βρίσκεται μια ειρηνική πατρίδα στην οποία ολόκληρος ο λαός της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό θα ευημερούν στην κοινή τους πατρίδα. Γι’ αυτόν τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Προέδρου το 2008, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.
Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συστηματικά την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού, μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης της στις συνομιλίες και των εφικτών και λογικών προτάσεων που υποβάλλει, οι οποίες βασίζονται στη συμφωνημένη βάση.
Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, οι συνομιλίες διεξάγονται στα πλαίσια μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Δεν τίθεται θέμα επιβολής επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί σε ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα για έγκριση από τις δύο κοινότητες της Κύπρου.
Μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις σε τρία από τα επτά διαπραγματευτικά κεφάλαια, δηλαδή στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσίας, στα θέματα ΕΕ και στο κεφάλαιο της οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, εντός αυτών των κεφαλαίων παραμένουν σοβαρές αποκλίσεις, ενώ δεν έχουμε θίξει ακόμη άλλα κεφάλαια. Αναμέναμε την επίτευξη μεγαλύτερης προόδου και μια πιο θετική ανταπόκριση στην πρόταση που υποβάλαμε τον Ιούλιο του 2010 για διασύνδεση των κεφαλαίων του περιουσιακού και των εδαφικών αναπροσαρμογών. Ιδιαίτερα μετά και από την προτροπή του Γενικού Γραμματέα να το πράξουμε. Επιπλέον, αναμέναμε ότι η πρότασή μας για διενέργεια απογραφής πληθυσμού σε ολόκληρο το νησί, υπό την επίβλεψη διεθνών οργανισμών, όπως το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών, θα γινόταν δεκτή, ειδικότερα επειδή ο Γενικός Γραμματέας είχε εγείρει το θέμα προσωπικά. Δυστυχώς, η πρότασή μας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα απορρίφθηκε.
Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου το συντομότερο δυνατό είναι η δέσμευση προς την εν λόγω βάση λύσης τόσο στα λόγια όσο και επί της ουσίας. Δυστυχώς, ανησυχούμε καθώς πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν εμπίπτουν στη συμφωνημένη βάση, παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις τους. Ελπίζω ότι, εν όψει της τρίτης συνάντησης των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα στις 7 Ιουλίου, θα διατυπωθούν τον προσεχή μήνα λογικές προτάσεις. Προτάσεις που εμπίπτουν στη συμφωνημένη βάση λύσης, δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτά που έχουν ήδη επιτευχθεί και οι οποίες θα μας επιτρέψουν να σημειώσουμε πρόοδο πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα.
Από πλευράς μας, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με καλή πίστη να υποβάλλουμε ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα επιδείξουν την ίδια καλή πίστη.
Για να το επιτύχει αυτό η Τουρκία πρέπει να περιορίσει τις θεωρητικές διακηρύξεις της υπέρ μιας λύσης και υπέρ των συνομιλιών και να αποδείξει με πράξεις, όχι με λόγια μόνο, την πολιτική της βούληση, όπως έχει κληθεί να το κάνει και από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των αποφάσεών του. Η Τουρκία πρέπει επίσης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής της να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης».
Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.