Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Αρμενικού Πολιτιστικού Κέντρου, στη Λάρνακα
05/05/2011
Έχουμε σήμερα τη χαρά να εγκαινιάσουμε ένα ακόμη έργο πολιτιστικής υποδομής στην πόλη του Ζήνωνα. Εγκαινιάζουμε σήμερα το Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο, ένα έργο που ενισχύει έμπρακτα την προσπάθειά μας για αναβάθμιση και ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο μας. Ένα έργο ωστόσο που, πέραν από την πολιτιστική του ιδιότητα, συμβολίζει την πλούσια και εποικοδομητική παρουσία των Αρμενίων στη Λάρνακα. Αποδεικνύει ότι οι Αρμένιοι, ως αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού, συμβάλλουν θετικά και ουσιαστικά στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.
Η Λάρνακα αποτελεί κομμάτι της ιστορίας των Αρμενίων, σταθμό στη διαδρομή τους. Ήταν η πόλη που υποδέχθηκε τις πρώτες χιλιάδες των Αρμενίων προσφύγων, που κατάφεραν να γλυτώσουν από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τον Οθωμανικό στρατό και το κίνημα των Νεοτούρκων την περίοδο 1915-1923. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, αλλά κυρίως στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων, τελέσαμε πριν τρία χρόνια εδώ στη Λάρνακα, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας και των Αρμενίων προσφύγων του 1915-1923.
Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η πρόσκληση από την Αρμενική Γενική Ένωση Αγαθοεργίας Λάρνακας να τελέσω τα εγκαίνια του Αρμενικού Πολιτιστικού Κέντρου και να συμμετάσχω σε ένα σημαντικό για την κοινωνία της Λάρνακας γεγονός. Θερμές ευχαριστίες για την ευκαιρία που μου έδωσε να βρίσκομαι ξανά μαζί σας. Η σημερινή παρουσία μας είναι ακόμα μια απόδειξη της αγάπης και της εκτίμησης μας προς τους Αρμένιους συμπατριώτες μας και ένα ακόμα δείγμα του σεβασμού μας προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Κυπρίων Αρμένηδων.
Σήμερα η αρμενική κοινότητα, αλλά και η τοπική κοινωνία της Λάρνακας στο σύνολό της, μπορεί να αισθάνεται περήφανη. Χάρη κύρια στην πρωτοβουλία και γενναιοδωρία της Αρμενικής Γενικής Ένωσης Αγαθοεργίας, χάρη στη συμμετοχή των τριών κυπριακών παραρτημάτων της Ένωσης, της Λάρνακας, Λευκωσίας και Λεμεσού και χάρη στην ουσιαστική συνεισφορά του Ιδρύματος Καλαϊτζιάν και οικογενειών Αρμενίων της Λάρνακας έγινε δυνατή η ανέγερση του Αρμενικού Πολιτιστικού Κέντρου. Συγχαίρω τους συντελεστές της ίδρυσης του Κέντρου. Συγχαίρω την Αρμένικη Γενική Ένωση Αγαθοεργίας που, από την ίδρυσή της το 1906 στο Κάιρο της Αιγύπτου, στηρίζει τέτοιου είδους προσπάθειες. Συγχαίρω το Ίδρυμα Καλαϊτζιάν και ξεχωριστές προσωπικότητες οι οποίες συνέβαλαν, με τη δική τους ουσιαστική συνεισφορά στη δημιουργία του Κέντρου.
Το Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λάρνακα εκφράζει την πολυπολιτισμικότητα στην πατρίδα μας. Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της πόλης και του τόπου μας ευρύτερα. Πάνω από όλα, όμως, το Κέντρο θα βοηθήσει στη διατήρηση και στην προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο, η οποία αποτελεί μέρος της ευρύτερης σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.
Οι Αρμένιοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού. Μαζί, σε όλη τη διαδρομή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, ζήσαμε τις μεγάλες χαρές αλλά και τις μεγάλες λύπες. Μαζί βιώσαμε τις επιτυχίες και μαζί τις τραγωδίες. Η αρμενική Κοινότητα επέλεξε να ενταχθεί στην ελληνοκυπριακή Κοινότητα. Έχει παράλληλα διατηρήσει τα ιδιαίτερα της χαρακτηριστικά, τα οποία εμπλουτίζουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Η αρμενική εκκλησία και τα τρία δημοτικά σχολεία Ναρέκ στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων των Αρμενίων.
Σεβόμαστε πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ταυτότητας τους. Σεβόμαστε πλήρως τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που να τους επιτρέπουν είτε ατομικά είτε ομαδικά να εκφράζουν, να διατηρούν και να αναπτύσσουν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχουμε εντάξει την ευημερία και πρόοδο της Κοινότητας των Αρμενίων μέσα στις προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη ευαισθησία τις ανάγκες των Αρμενίων, αλλά και των άλλων θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου – Μαρωνιτών και Λατίνων - και ανταποκρίνεται προωθώντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για στήριξή τους και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας είναι πραγματικά άριστες. Σχέσεις οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται ακόμη καλύτερες και εμβαθύνονται. Απόδειξη αυτής της πραγματικότητας αποτελεί η επίσκεψή μου στην Αρμενία τον Ιούλιο του 2009 και η πρόσφατη ανταπόδοση της επίσκεψης, τον περασμένο Γενάρη, από τον Αρμένιο πρόεδρο, φίλο Σερζ Σαρκισιάν.
Ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, νοιώθουμε περηφάνια για όλους τους Αρμένιους συμπατριώτες μας που διακρίνονται στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο, στην καθημερινή ζωή. Οι Αρμένιοι έχουν συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην πρόοδο που έχουμε πετύχει τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία και η συνεισφορά τους στα πολιτιστικά και άλλα δρώμενα της κυπριακής πραγματικότητας είναι μεγάλη.
Έχουμε ένα συγκεκριμένο όραμα για το μέλλον της πατρίδας. Οραματιζόμαστε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη Κύπρο στην οποία θα ζουν και θα ευημερούν ειρηνικά όλοι οι Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι. Στοχεύουμε στην αποτίναξη της κατοχής, του εποικισμού και της διχοτόμησης από τις πλάτες του λαού μας. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για την πατρίδα και το λαό μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Η λύση του Κυπριακού είναι συγκεκριμένη. Η μόνη εφικτή λύση που μπορεί να επανενώσει την πατρίδα και τον λαό μας είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λύση η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Θέλω να στείλω ξεκάθαρα το μήνυμα, εντός και εκτός Κύπρου, ότι όσο ακούραστα εργαζόμαστε για μια σωστή λύση το συντομότερο δυνατό, το ίδιο ακούραστα εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε μεθοδεύσεις και προσεγγίσεις που στοχεύουν είτε στην παραβίαση της συμφωνημένης διαδικασίας είτε στην παραβίαση συμφωνημένων αρχών στη λύση του προβλήματος, γιατί τέτοιες προσεγγίσεις απλά θα οδηγήσουν σε ένα νέο αδιέξοδο.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ίδρυσης και λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου των Αρμενίων στη Λάρνακα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να συνεισφέρει το ποσό των €15.000, ως ακόμη μια έμπρακτη απόδειξη της στήριξής μας στις προσπάθειές σας.
Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζω το Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο Λάρνακας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή του και κάθε καλό σε όλους.