16/5/11


Μήνυμα της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων δρος Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή για τη Διεθνή Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας
16/05/2011





Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Για το 2011 το Συμβούλιο της ΔΕΤ έχει υιοθετήσει το θέμα: «Καλύτερη ζωή στις αγροτικές περιοχές με Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών».

Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν μείζονα κινητήρια δύναμη οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού και έναν από τους κύριους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης, αύξησης της παραγωγικότητας, προώθησης της καινοτομίας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και αύξησης της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών, είτε σε κλάδους που ασχολούνται άμεσα με την τεχνολογία, είτε σε κλάδους στους οποίους έμμεσα η τεχνολογία βοηθά να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Παράλληλα, οι ΤΠΕ παρέχουν νέα εργαλεία με τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διάφορες περιβαλλοντικές προκλήσεις όπως οι κλιματικές αλλαγές, η αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας, η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και κοινωνικά προβλήματα όπως η γήρανση του πληθυσμού. Οι ΤΠΕ είναι απαραίτητες για την πρόοδο σε όλους τους σημαντικούς επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς και βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για να επιτευχθεί ο στόχος για μια κοινωνία που να βασίζεται στη γνώση πρέπει να εισαχθούν οι ΤΠΕ σε όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με έμφαση στις ανάγκες του μέλλοντος.

Συνεπώς όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν δυνατότητα χρήσης των ΤΠΕ, είτε αυτοί ζουν σε αστικές περιοχές, είτε σε απομακρυσμένα χωριά ή κοινότητες. Με τη χρήση των ΤΠΕ οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς.

Η πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων παρέχει τη βάση για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών/εφαρμογών. Η παροχή ευρυζωνικού δικτύου υψηλών ταχυτήτων, το οποίο να επιτρέπει τη γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων, είναι ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης. Στη σημερινή εποχή τα δίκτυα αυτά θεωρούνται εξίσου σημαντικά όπως είναι τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και νερού. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις επιταχύνουν τη μεταφορά της γνώσης και ανοίγουν τον δρόμο για ανάπτυξη μεγαλύτερης ποικιλίας περιεχομένου εικόνας και ήχου.

Η παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης σε διαδικτυακές εφαρμογές/υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια της Κύπρου επιβάλλεται, για να μπορέσουν οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών να βοηθήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας στην εργασία, στην προώθηση του ανταγωνισμού, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στον τουρισμό, στο εμπόριο κτλ. Παράγοντες που οδηγούν στην άνθιση της οικονομίας της Κύπρου γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην αναζωογόνηση της υπαίθρου της Κύπρου.

Στις αγροτικές περιοχές, η διείσδυση των ΤΠΕ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μικροεπιχειρήσεων και γεωργοκτηνοτροφικών μονάδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού επιχειρήσεις μπορούν να εγκατασταθούν σε αγροτικές περιοχές όταν υπάρχει ευρυζωνική υποδομή. Επίσης, θα βοηθήσει στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ανάπτυξη του τουρισμού, στη γρήγορη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, στην ψυχαγωγία κ.ά. Συνεπώς, η ευρυζωνική πρόσβαση θα συμβάλει στο να γίνουν οι περιοχές αυτές πιο ελκυστικές και οικονομικά βιώσιμες και θα αμβλυνθεί το πρόβλημα της αστυφιλίας.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις αγροτικές περιοχές, προχώρησε στην παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο στις 151 κοινότητες της Κύπρου που μέχρι το 2009 δεν είχαν τέτοια δυνατότητα. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2010 και η παροχή της δορυφορικής ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο γίνεται αξιοποιώντας την αντιπαροχή υπηρεσιών, που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας Hellas-Sat Consortium Ltd. Σε κάθε μια από τις κοινότητες αυτές έχει εγκατασταθεί επίγειο ασύρματο δίκτυο WiFi, καθώς και δορυφορικός τερματικός εξοπλισμός και η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν σε όλες αυτές τις κοινότητες.

Επίσης, μέσα στο 2011 αναμένεται να καλυφθεί ευρυζωνικά το 100% της Κύπρου με τεχνολογία ADSL. Ως αποτέλεσμα ο ευρωπαϊκός στόχος για δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 2 Mbps σε όλη την επικράτεια του κάθε κράτους μέλους μέχρι το 2013, να έχει επιτευχθεί δύο χρόνια νωρίτερα.

Η ψηφιακή στρατηγική που αναπτύσσει η κυπριακή Κυβέρνηση στοχεύει στην προώθηση και ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε ολόκληρη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των υπο-εξυπηρετούμενων περιοχών για να επιτευχθεί η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και η δημιουργία προϋποθέσεων επιτυχούς εισαγωγής νέων τεχνολογιών και προσφοράς καινοτόμων υπηρεσιών σε ολόκληρη την Κύπρο. Στόχος μας είναι όλοι οι Κύπριοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, να έχουν επιλογές, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ενταχθούν στην Κοινωνία της Πληροφορίας.