10/05/2011
«Η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε στην ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον τερματισμό της στασιμότητας και στην έναρξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση μιας συμφωνημένης διαδικασίας που αποκλείει χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Επειδή χθες ο κ. Πουργουρίδης ήγειρε θέμα με την κάθοδο παρατηρητών του ΟΑΣΕ ενόψει των εκλογών, θα πρέπει να επισημάνω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι, όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι εμπλεκόμενοι ήταν ενημερωμένοι και ότι η απόφαση ουσιαστικά ήταν του ΟΑΣΕ. Και την κοινοποίησε στην Κυβέρνηση ότι κατέρχεται στην Κύπρο στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΑΣΕ για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Κύπρο.
Θέλω να επισημάνω όμως ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ με αφορμή το θέμα για τον ΟΑΣΕ, για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε ότι εγείρει ανύπαρκτα θέματα, κινδυνολογεί και προκαλεί αναστάτωση στην κοινωνία, απλά για να ικανοποιήσει εκλογικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Η ηγεσία του ΔΗΣΥ δια του κ. Πουργουρίδη προσπάθησε να δημιουργήσει θέμα για την κάθοδο παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Κύπρο με αφορμή τις επικείμενες εκλογές, χωρίς να ρωτήσουν, χωρίς να ενδιαφερθούν να μάθουν, διότι απλώς ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αν ρωτούσαν πριν προέβαιναν σε δηλώσεις θα μάθαιναν ότι ο ΟΑΣΕ ζήτησε να κατέλθει στην Κύπρο για τις εκλογές και ότι για αυτή του την πρόθεση ενημερώθηκαν από την Κυβέρνηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι περιλαμβανομένης και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Με τον ίδιο κινδυνολογικό και ισοπεδωτικό τρόπο ο ΔΗΣΥ προσεγγίζει πάρα πολλά άλλα θέματα και ειδικά τα θέματα της οικονομίας προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η οικονομία μας τάχα καταρρέει. Με αυτές τις προσεγγίσεις ο ΔΗΣΥ προκαλεί κακή ψυχολογία, επιτείνει τα προβλήματα και δυσχεραίνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων και ικανοποίησης των προκλήσεων που υπάρχουν ενώπιόν μας αναφορικά και με την οικονομία, αλλά και με πολλά άλλα θέματα της κοινωνίας.
Οι εκλογές σύντομα τελειώνουν. Καλούμε την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων και για να μπορέσουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Θέλω να σημειώσω ότι η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα συνεχίσει να εργάζεται για την Κύπρο του παρόντος και του μέλλοντος».
Σχολιάζοντας διάφορα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αναφορικά με τα διάφορα που ακούγονται αυτές τις δυο μέρες για το Κυπριακό, στη βάση πληροφοριών, δημοσιευμάτων και σεναρίων, θέλω να επισημάνω ότι, είναι λυπηρό το γεγονός πως για μια ακόμη φορά, στη βάση δημοσιευμάτων και διαφόρων σεναρίων, προκαλούνται έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο, καλλιεργούνται από ορισμένους φοβικά σύνδρομα και από ορισμένους γίνονται επιθέσεις σε βάρος του ΟΗΕ και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πολιτική του στο Κυπριακό.
Τίποτα από όλα όσα ακούστηκαν αυτές τις μέρες για φερόμενες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν ισχύουν. Άλλωστε αυτά είπε και ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ σήμερα. Ας μην προτρέχουν, λοιπόν, ορισμένοι να βγάζουν συμπεράσματα και να εκπονούν τα δικά τους σενάρια, διότι τελικά το μόνο που πετυχαίνουν είναι να προκαλούν περισσότερα προβλήματα και άσκοπες συζητήσεις που τελικά αποπροσανατολίζουν από τον βασικό στόχο που είναι η λύση του Κυπριακού το συντομότερο, στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τη σκληρή προσπάθεια που έχει αναλάβει από την αρχή της δικής του προεδρίας με στόχο να υπερβούμε τα προβλήματα και να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν».
Σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Ομήρου ισχυρίστηκε για μια ακόμη φορά, όπως κάνει καθημερινά, ότι σήμερα βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι ήμασταν προηγουμένως, και εννοεί πριν από την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον κ. Δημήτρη Χριστόφια. Προφανώς ο κ. Ομήρου και η ηγεσία της ΕΔΕΚ προτιμούν τη στασιμότητα, στην οποία βρισκόταν το Κυπριακό από το 2004 μέχρι το 2008 με την ευθύνη για αυτή τη στασιμότητα και για τη μη επίτευξη λύσης να επιρρίπτεται δυστυχώς και άδικα πάνω στη δική μας πλευρά. Μια κατάσταση την οποία εκμεταλλευόταν η Τουρκία έτσι ώστε να μπορέσει να αναβαθμίσει δομές του ψευδοκράτους και να παγιώσει τη δική της παράνομη κατοχή και παρουσία στην Κύπρο.
Η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε στην ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδήγησε στον τερματισμό της στασιμότητας και στην έναρξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας συμφωνημένης διαδικασίας που αποκλείει χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και που τελικά οδήγησαν στην κατάρρευση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, σε αδιέξοδα και σε στασιμότητα, με την ευθύνη να βαρύνει άδικα, επαναλαμβάνω, τη δική μας πλευρά.
Ο κ. Ομήρου εισηγείται να επαναφέρουμε τις ομόφωνες προτάσεις του 1989. Ρωτούμε τον κ. Ομήρου: Αποδέχεται τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; Αποδέχεται τη σταθμισμένη ψήφο; Αποδέχεται την αποστρατιωτικοποίηση; Αποδέχεται την ύπαρξη δυνατότητας για εκλογή Τουρκοκύπριου στην Προεδρία της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας; Αποδέχεται ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα διοικεί τη δική της περιοχή στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας; Αυτά και πολλά άλλα περιέχονται στις προτάσεις μας του 1989 και πολλά από αυτά ο κ. Ομήρου και η ηγεσία της ΕΔΕΚ σήμερα δηλώνουν ότι δεν τα αποδέχονται. Ας ξεκαθαρίσει λοιπόν τις θέσεις της η ηγεσία της ΕΔΕΚ. Ας σταματήσει απλώς να επικρίνει και να κατακρίνει και να απορρίπτει και ας επιτέλους πει με ειλικρίνεια και παρρησία στον κόσμο τι πραγματικά θέλει στο Κυπριακό, τι πιστεύει για τη λύση στο Κυπριακό, αλλά και για το πώς ρεαλιστικά μπορούμε να φτάσουμε σε αυτή».