Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση της ΠΕΟ, στη Λευκωσία
01/05/2011
Στο σημερινό συναπάντημα των εργαζομένων, απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό τιμής προς όλους τους εργαζόμενους του τόπου μας, Κύπριους, κοινοτικούς και από τρίτες χώρες. Η παρουσία στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της ΠΕΟ Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, κοινοτικών εργαζομένων και εργαζομένων από τρίτες χώρες αναδεικνύει την αλληλεγγύη και την ενότητα των εργαζομένων ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα, καταγωγή. Αυτή η ενότητα και η αλληλεγγύη οικοδομήθηκαν μέσα από τους πολύχρονους αγώνες των εργαζομένων στην Κύπρο και παγκόσμια και έδωσε κατακτήσεις και επιτεύγματα που συνέδραμαν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ολόκληρης της κοινωνίας.
Αυτή τη συμβολική μέρα για τους εργαζόμενους σ΄ ολόκληρο τον κόσμο στρέφουμε τη μνήμη μας στη δύσκολη και επίπονη διαδρομή των εργαζομένων. Τεράστια είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τόπο μας ως αποτέλεσμα των αγώνων του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος. Η συνεισφορά της ΠΕΟ είναι τεράστια αφού υπήρξε η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση του τόπου. Οι σημαντικότερες και διαχρονικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων, η κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα της οργάνωσης, η ΑΤΑ, είναι ταυτισμένα με την ΠΕΟ και δικαιολογημένα φέτος, που η οργάνωση σας κλείνει 75 χρόνια ζωής, αξίζει να νιώθετε ότι κάθε λιθάρι του εργασιακού και κοινωνικού γίγνεσθαι της Κύπρου έχει τη δική σας συνεισφορά.
Πριν από τρία χρόνια δώσαμε την υπόσχεση στον κυπριακό λαό ότι θα εργαστούμε έτσι που ο απλός άνθρωπος και οι ανάγκες του να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αυτή την υπόσχεση τηρούμε με ευλάβεια.
Αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με τρόπο ισορροπημένο και κοινωνικά ευαίσθητο. Δώσαμε στήριξη στους τομείς της οικονομίας που πλήγηκαν από την κρίση, επιλύουμε διαρθρωτικά προβλήματα και στρεβλώσεις που υπήρξαν εδώ και χρόνια στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, όμως, ταυτόχρονα διευρύνουμε και εμβαθύνουμε τις πολιτικές στήριξης των εργαζομένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Στην Κύπρο, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, οι κοινωνικές παροχές δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 25%, η κοινωνική πολιτική δεν συρρικνώθηκε, διευρύνθηκε, οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν, η κοινωνική ασφάλιση δεν υποσκάφθηκε, στηρίχθηκε. ΄Ολες αυτές οι πολιτικές εκφράστηκαν με συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες, όπως η εισαγωγή από το 2008 του πασχαλινού επιδόματος για τους συνταξιούχους, το σχέδιο πρόσθετης οικονομικής στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, η αύξηση του δημόσιου βοηθήματος, η εισαγωγή ειδικών σχεδίων στήριξης για τους χαμηλά αμοιβόμενους εργαζόμενους και μακροχρόνια άνεργους, η βελτίωση των σχεδίων και παροχών για τα άτομα με αναπηρίες κ.ά.
Παραμένοντας προσηλωμένοι στη διαχρονική αξία για διασφάλιση του δικαιώματος κάθε πολίτη για αξιοπρεπή εργασία, για εργασία με ασφάλεια και υγεία, δίνουμε τη μάχη για περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης πάνω στην απασχόληση.
Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι για κάθε άνθρωπο η εργασία είναι πολύτιμη. Με έγκαιρες και στοχευμένες δράσεις στηρίξαμε την απασχόληση. Εξελικτικά και μελετώντας πολύ συγκεκριμένα την κατάσταση στην αγορά εργασίας έχουμε εισαγάγει μια σειρά από σχέδια για αύξηση της ζήτησης εργασίας, για στήριξη των ανέργων στην αναζήτηση εργασίας, για επιμόρφωσή τους, καθώς και με επιχορήγηση της απασχόλησης. Η μείωση της ανεργίας θα έρθει με την ανάπτυξη. Το 2010 είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 1% και το 2011 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 1,5%. Η σταθεροποίηση της ανάπτυξης θα φέρει και σταδιακή μείωση της ανεργίας.
Ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και για το 2011 δίνοντας έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους. Ταυτόχρονα προχωρούμε σε νέα καινοτόμα σχέδια, με δράσεις για την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων για τις πράσινες θέσεις εργασίας.
΄Ενας τομέας στον οποίο δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι ο τομέας της πάταξης της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό. Η διαφορά είναι ότι εμείς αναγνωρίζοντας την υπόσκαψη που δέχονται από τη μια οι εργαζόμενοι και από την άλλη οι σωστοί εργοδότες, αποφασιστικά δίνουμε τη μάχη ενάντια σ΄ αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα. Από τον Απρίλιο του 2009 που έχουν συσταθεί τα μικτά κλιμάκια επιθεωρητών, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011, έχουν διενεργηθεί πέραν των 5.992 επιθεωρήσεων.
Τροποποιήσαμε το πρότυπο συμβόλαιο για τα έργα του Δημοσίου, εισάγοντας πολύ πιο αυστηρές πρόνοιες σ΄ ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των κυρίως εργολάβων και ειδικότερα σε σχέση με την εφαρμογή των όρων απασχόλησης που προνοούν οι συλλογικές συμβάσεις. ΄Ηδη προχωρούμε και σε πρόσθετες αλλαγές. Τροποποιούμε τον Νόμο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων με εισαγωγή προνοιών που θα υποχρεώνει τους εργοδότες να δηλώνουν τους εργοδοτούμενούς τους αμέσως με την πρόσληψη και να τους εφοδιάζουν με ειδική κάρτα.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολλή συζήτηση για το θέμα της εργοδότησης των κοινοτικών στην Κύπρο. Επικρίνεται το Υπουργείο Εργασίας ότι αδρανεί και δεν παίρνει μέτρα. Σ΄ αυτές τις επικρίσεις εμείς απαντούμε ως εξής: το Υπουργείο λαμβάνει μέτρα, μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί όταν εντασσόμασταν στην ΕΕ. Δημιουργούμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιθεωρούμε για εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης, εγκαθιδρύουμε κανάλια επικοινωνίας με τις χώρες καταγωγής. Θεωρώ αναγκαίο να υπογραμμίσω στο σημείο αυτό ότι οφείλουμε τα μέτρα που παίρνουμε να είναι συμβατά με τις ευρωπαϊκές αρχές και Οδηγίες.
Ένα θέμα κεφαλαιώδους σημασίας είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εργασιακών σχέσεων. Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη παραδώσει τις εισηγήσεις του στους κοινωνικούς εταίρους, ακούσαμε τις αντιδράσεις και των δύο μερών και σύντομα παραδίδουμε την τελική μας πρόταση. Με τις εισηγήσεις που προτείνουμε ενισχύουμε ουσιαστικά τον θεσμό της οργάνωσης και της συλλογικής διαπραγμάτευσης, κάτι που θα αποβεί ιδιαίτερα ευεργετικό και για καταπολέμηση του ανταγωνισμού ανάμεσα σε εργαζομένους αλλά και ανάμεσα σε εργοδότες και θα επενεργεί δραστικά στο κεφάλαιο της επαναφοράς ισορροπίας στην απασχόληση των κοινοτικών εργαζομένων.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά όχι μόνο ως ιστορική μνήμη, αλλά και ως ιστορική προοπτική για έναν καλύτερο κόσμο. Αλληλεγγύη, ανάπτυξη, προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας, αξιοπρέπεια στην εργασία. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της Πρωτομαγιάς και ταυτόχρονα η προοπτική για το αύριο.
Από το βήμα αυτό σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε μαζί σας στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Η διαφύλαξη των ιστορικών κατακτήσεων των εργαζομένων της Κύπρου, η συνεχής βελτίωση του εργασιακού και κοινωνικού γίγνεσθαι του τόπου μας, η ανάπτυξη και η πρόοδος για όλους, η στήριξη των μη προνομιούχων είναι η δική μας υπόσχεση στους εργαζόμενους της Κύπρου σήμερα, αυτή τη μέρα τιμής για τους εργαζόμενους.
Εύχομαι σε όλες και όλους καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα.