4/4/11

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε εκδήλωση για την παραχώρηση 110 πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους εκτοπισθέντες που διαμένουν σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων στην Πάφο
04/04/2011







Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση 110 πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους πρόσφυγές μας που διαμένουν στον Οικισμό Στέγασης Εκτοπισθέντων στα Κούκλια, στον Οικισμό Αξιοθέας στο Μούτταλλο, στον Οικισμό Γεροσκήπου και στον Οικισμό Προδρομίου της Επαρχίας Πάφου. Ευχαριστώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Μεσόγης για τη φιλοξενία.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα βρισκόμουν και πάλι στην επαρχία Πάφου για την παραχώρηση σε δικαιούχες οικογένειες προσφύγων 40 οικοπέδων αυτοστέγασης στην κοινότητα Αχέλειας.

Στους πρόσφυγές μας δώσαμε την υπόσχεση πως κανείς δεν θα αδικηθεί. Έτσι, όσοι πρόσφυγές μας διαμένουν σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε γη τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας που δεν έχει ανακτηθεί από το κράτος, και, συνεπώς, δεν μπορούν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας, θα τους παραχωρήσουμε πιστοποιητικά μίσθωσης. Τηρώντας αυτή μας την υπόσχεση, συνεχίζουμε την παραχώρηση των πιστοποιητικών μίσθωσης σήμερα στους 110 δικαιούχους εδώ στην επαρχία Πάφου. Μέχρι το τέλος Απριλίου θα παραχωρήσουμε 430 πιστοποιητικά μίσθωσης σε άλλους δικαιούχους πρόσφυγες στο Μενεού της επαρχίας Λάρνακας, καθώς και στην Επισκοπή και στα Κάτω Πολεμίδια στη Λεμεσό. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουμε παραχωρήσει 550 πιστοποιητικά μίσθωσης, ενώ έχουμε θέσει ως σαφή στόχο μέχρι την επόμενη διετία να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους πρόσφυγες.

Η πολιτική αυτή που υιοθετήσαμε με την παραχώρηση των πιστοποιητικών μίσθωσης, αποτελεί μια από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που έχουν εισαχθεί από την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Καινοτομήσαμε γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε την κατοχή των κατοικιών αυτών, την προοπτική μεταβίβασης της κατοχής στους κληρονόμους των σημερινών ιδιοκτητών, αλλά κυρίως να διασφαλίσουμε τη φερεγγυότητα των προσφύγων μας και τη δυνατότητά τους να αξιοποιούν τις κατοικίες αυτές για σκοπούς εξασφάλισης δανείων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης και για να διευκολυνθούν οι εκτοπισθέντες που κατέχουν τέτοιες οικιστικές μονάδες στην εξασφάλιση δανείων, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περιπτώσεις των προσφύγων που κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας, έχουμε διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό μίσθωσης που παραχωρείται σήμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δανειοληπτικούς σκοπούς από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα με κρατική εγγύηση. Επιπρόσθετα, υπό κάποιες προϋποθέσεις, το πιστοποιητικό μίσθωσης που παραχωρείται, μπορεί να κληρονομηθεί ή και να μεταβιβαστεί σε άλλα πρόσωπα.


Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε πως, όπως ήδη ισχύει και στην περίπτωση έκδοσης τίτλου ιδιοκτησίας, δικαιούχοι πιστοποιητικού μίσθωσης οι οποίοι έχουν προβεί σε σοβαρές πολεοδομικές ή/και άλλες παρανομίες στις οικίες που διαμένουν ή σε κοινόχρηστους και άλλους δημόσιους χώρους της ευρύτερης περιοχής, δεν θα πάρουν πιστοποιητικό μίσθωσης στην παρούσα φάση. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους μπορούν να υποδείξουν σε πρόσφυγες αυτής της κατηγορίας τις παρανομίες στις οποίες έχουν προβεί και τις οποίες πρέπει να αποκαταστήσουν, ώστε να γίνει δυνατή η έκδοση και παραχώρηση του πιστοποιητικού μίσθωσης. Να είστε όμως βέβαιοι πως, μόλις αίρεται η παρανομία, οι Υπηρεσίες μας είναι σε θέση να εκδώσουν άμεσα το πιστοποιητικό μίσθωσης.

Στο σημείο αυτό θέλω να επαναλάβω πως τελική επιδίωξή μας είναι όλοι εσείς που σήμερα παίρνετε πιστοποιητικό μίσθωσης να αποκτήσετε τίτλο ιδιοκτησίας. Εάν και εφόσον όμως αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε σε μεταγενέστερο στάδιο, θα πάρετε οικόπεδο ως αντιστάθμισμα, όπως και όσοι διαμένουν σε τουρκοκυπριακά σπίτια.

Προς το σκοπό αυτό, προχωρούμε με τις διαδικασίες διαχωρισμού 850 οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Να διευκρινίσω, ωστόσο, πως γι’ αυτά τα οικόπεδα δίνουμε προτεραιότητα σε όσους πρόσφυγες διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες, και αυτό γιατί, αυτή η κατηγορία των προσφύγων δεν θα πάρουν ποτέ άλλο τίτλο ιδιοκτησίας. Ήδη έχουμε παραχωρήσει τα πρώτα 160 οικόπεδα ως αντιστάθμισμα. Το επόμενο δίμηνο άλλοι 134 δικαιούχοι αποκτούν το δικό τους οικόπεδο, με στόχο στα επόμενα δύο χρόνια όλοι οι πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες να το έχουν πάρει.

Φυσικά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, ο διαχωρισμός οικοπέδων για την αυτοστέγαση των εκτοπισθέντων, αποτελεί έναν από τους βασικότερους άξονες της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησής μας. Αναγνωρίζοντας ότι ο προσφυγικός μας κόσμος έχει επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια έχει θέσει ως έναν από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής της την αποτελεσματική και ουσιαστική στήριξη αυτής της ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, την 1η Μαρτίου 2008, θέσαμε σε εφαρμογή τη νέα, σύγχρονη, πολυεπίπεδη και ολοκληρωμένη στεγαστική μας πολιτική. Μια πολιτική που ανταποκρίνεται στις πολλαπλές ανάγκες και απαιτήσεις των προσφύγων μας. Απόδειξη αυτού είναι πως από τα €72 εκ. που διέθεταν κατά μέσο όρο το χρόνο οι προηγούμενες Κυβερνήσεις για την κάλυψη των διαφόρων προγραμμάτων της προσφυγικής τους πολιτικής, εμείς αυξήσαμε αυτό το ποσό στα €150 εκ. περίπου το χρόνο.


Μια από τις σημαντικότατες βελτιώσεις που επιφέραμε στη στεγαστική μας πολιτική αφορά στη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής και, συνεπώς, και ταλαιπωρίας εσάς των προσφύγων και, κυρίως, των νεαρών ζευγαριών για την παραχώρηση κρατικού οικοπέδου. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε παραχωρήσει 1548 οικόπεδα σε δικαιούχους εκτοπισθέντες. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαχωρισμός 645 οικοπέδων αυτοστέγασης, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι, όχι μόνο καλύπτουμε όλους τους δικαιούχους που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά ότι είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε και όσους θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουμε την παραχώρηση επιπλέον 377 περίπου οικοπέδων σε διάφορες κοινότητες στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.

Πέραν όμως από τα διάφορα προγράμματα παραχώρησης οικοπέδων στους πρόσφυγες, στο πλαίσιο υλοποίησης της στεγαστικής μας πολιτικής, μεταξύ άλλων:

· Προχωρούμε με την ανέγερση των 760 νέων οικιστικών μονάδων σε χώρους που βρίσκονται μέσα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ. Ήδη, στις 21 Φεβρουαρίου, παραδώσαμε σε δικαιούχους εκτοπισθέντες τα πρώτα 60 διαμερίσματα στους Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων Τσιακκιλερό και Κόκκινες. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες άλλες 52 κατοικίες και διαμερίσματα παραδίδονται σε δικαιούχους στο Τσακκιλερό, και αμέσως μετά, άλλα 36 διαμερίσματα παραδίδονται σε δικαιούχους στον οικισμό Κόκκινες.
· Παραχωρήσαμε 10.500 τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.
· Αυξήσαμε την προκαταβολή και τις χορηγίες που παραχωρούνται για την αυτοστέγαση των εκτοπισθέντων.
· Επεκτείναμε τη βοήθεια που παραχωρείται για την επιδιόρθωση ή/και συντήρηση των κατοικιών.
· Υπερδιπλασιάσαμε τα κονδύλια που διαθέτουμε για τη συντήρηση, εξωραϊσμό ή και αναδόμηση των κυβερνητικών οικισμών, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους πρόσφυγες που για χρόνια διέμεναν σε ακατάλληλα σπίτια. Μόνο για την τριετία 2008-2010 έχουμε διαθέσει €112 εκ. περίπου για το σκοπό αυτό.
· Μετά την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 119 πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς, τώρα προχωράμε στη Β΄ Φάση του έργου με την εγκατάσταση άλλων 300 ανελκυστήρων, καλύπτοντας έτσι όλους τους κυβερνητικούς οικισμούς σε όλες τις επαρχίες.

Να είστε βέβαιοι πως οι προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλουμε συλλογικά, τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και στα Τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως και Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, αλλά και στις Επαρχιακές Διοικήσεις, παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα που προσφέρουν ανακούφιση σε εκατοντάδες οικογένειες εκτοπισθέντων.

Απευθυνόμενος στους δικαιούχους των πιστοποιητικών μίσθωσης που παραχωρούμε σήμερα, δεν έχω παρά να σας ευχηθώ κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως τελικός στόχος και κύριο όραμα της Κυβέρνησής μας είναι η επίλυση του Κυπριακού για να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, έτσι που να μπορέσετε επιτέλους όλοι οι πρόσφυγες να επιστρέψετε στις πόλεις και στα χωριά από όπου κατάγεστε.