Ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στην κηδεία των λειψάνων του ήρωα Κωνσταντίνου Ασιήκκαλη, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί
20/04/2011
Κηδεύουμε σήμερα τα λείψανα του ήρωα Κωνσταντίνου Ασιήκκαλη ο οποίος έπεσε υπερασπιζόμενος την πατρίδα κατά τη διάρκεια της β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής.
Ο Κωνσταντίνος Ασιήκκαλης μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο τον Ιούνιο του 1972 κατατάγηκε, ένα μήνα αργότερα, στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Τοποθετήθηκε στο 251 Τ.Π. το οποίο είχε την έδρα του στην Κερύνεια και εκτελούσε χρέη διαβιβαστή.
Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής το 251 Τ.Π. έγινε ένας από τους πρώτους στόχους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Η πλειοψηφία των ανδρών του τάγματος, μετά από σχετικές οδηγίες, έλαβαν θέσεις στην περιοχή «Πέντε Μίλι» για να αποκρούσουν την προέλαση των Τούρκων εισβολέων, οι οποίοι είχαν ήδη αποβιβαστεί στην ξηρά. Οι άνδρες του 251 Τ.Π. μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Ασιήκκαλης έλαβαν μέρος στις σκληρές και άνισες μάχες που διεξήχθησαν με τα τουρκικά στρατεύματα στις τρεις πρώτες μέρες της τουρκικής εισβολής.
Το απόγευμα της 22ας Ιουλίου 1974, ένεκα της αριθμητικής υπεροχής των τουρκικών στρατευμάτων αλλά και της δράσης της πολεμικής τους αεροπορίας και του πολεμικού τους ναυτικού, διατάχθηκε οπισθοχώρηση και ανασύνταξη του 251 Τ.Π. στη Λευκωσία.
Στις 8 Αυγούστου 1974 το Τάγμα μετακινήθηκε στην περιοχή του Αγίου Χρυσοστόμου, κάτω από τα «Σπίτια της Ρήγαινας», όπου και επάνδρωσε αμυντικές θέσεις.
Το Τάγμα παρέμεινε στην περιοχή του Αγίου Χρυσοστόμου μέχρι τις 14 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Τα χαράματα της ίδιας ημέρας, το Τάγμα δέχθηκε επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και ακολούθησαν σκληρές και άνισες μάχες. Λόγω της υπεροπλίας των τουρκικών στρατευμάτων και του άμεσου κινδύνου εγκλωβισμού του Τάγματος, δόθηκε διαταγή για οπισθοχώρηση. Κατά την οπισθοχώρηση ο Ασιήκκαλης, μαζί με τρεις συστρατιώτες του, κατέληξαν σε σπίτι έξω από το Νέο Χωρίο Κυθρέας. Εκεί συνάντησαν αριθμό άλλων στρατιωτών και παρέμειναν για μικρό χρονικό διάστημα για ξεκούραση και ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο διαφυγής τους στις ελεύθερες περιοχές.
Στη συνέχεια ο Ασιήκκαλης και οι τρεις συνάδελφοι του αποφάσισαν να προσπαθήσουν να περάσουν μέσα από τις γραμμές των τουρκικών στρατευμάτων, αφού ολόκληρη η περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο τους. Από τη στιγμή που οι εθνοφρουροί μας έφυγαν από την οικία στα κράσπεδα του Νέου Χωρίου Κυθρέας, ακολουθώντας άγνωστη πορεία, δεν έδωσαν σημεία ζωής και η τύχη τους αγνοείτο μέχρι σήμερα.
Η εκταφή των λειψάνων του πεσόντος πραγματοποιήθηκε από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε σε περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Τζιάος στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA, βάσει των οποίων έχει διακριβωθεί η ταυτότητα των λειψάνων που ανήκουν στον ήρωα Ασιήκκαλη.
Αξιότιμη οικογένεια του ήρωα,
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
Το χρονικό της άνισης μάχης που ο Κωνσταντίνος Ασιήκκαλης μαζί με τους συναδέλφους του έδωσε τις μαύρες εκείνες ημέρες της εισβολής, ξυπνά τις μνήμες που επιστρέφουν στο τραγικό καλοκαίρι του 1974. Επιστρέφουν οι μνήμες στο δίδυμο έγκλημα που διεπράχθη σε βάρος του λαού μας, στο προδοτικό, φασιστικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας.
Ο λαός μας συνεχίζει ακόμη 37 χρόνια μετά να μετρά με ανείπωτο πόνο τις πληγές της τραγωδίας του 1974. Ανείπωτος είναι και ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων μας της πιο τραγικής πτυχής της κυπριακής συμφοράς.
Γονείς, αδέλφια, συγγενείς και φίλοι, με αγωνία περιμένουν να μάθουν τι απέγιναν τα προσφιλή τους πρόσωπα, τα οποία χάθηκαν, άλλα μέσα στον κορνιαχτό της μάχης και άλλα μέσα σε συνθήκες αδιευκρίνιστες, έπειτα από την αιχμαλωσία τους από τους εισβολείς.
Οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σήμερα ανανεώνουμε τη δέσμευση μας προς τους συγγενείς των αγνοουμένων ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής ώστε να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία που οδηγεί στον εντοπισμό και στην ταυτοποίηση των λειψάνων αγνοουμένων.
Ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση δεν επιλύει το πρόβλημα των αγνοουμένων. Η παράδοση όμως των λειψάνων στις οικογένειες, η ταφή των ηρώων μας με τις πρέπουσες τιμές, απαλύνουν τον πόνο και λυτρώνουν από την αγωνία.
Με τις πρέπουσες τιμές κηδεύουμε σήμερα τον Κωνσταντίνο Ασιήκκαλη. Τον νέο, που μαζί με χιλιάδες άλλους νέους της γενιάς του, κλήθηκαν να υπερασπίσουν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Προδομένοι, ανεπαρκώς οπλισμένοι και σχεδόν χωρίς οργάνωση και συγκρότηση, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας και ηρωικά έδωσαν την άνιση μάχη. Πολλοί δεν επέστρεψαν από το μέτωπο. Ένας από αυτούς είναι και ο Κωνσταντίνος Ασιήκκαλης, του οποίου η επιστροφή στην κοινότητα του, το Καϊμακλί, καθυστέρησε για 37 ολόκληρα χρόνια. Οι γονείς του για χρόνια τον περίμεναν να περάσει την πόρτα του σπιτιού και χαμογελαστός να τους χαιρετίσει. Δυστυχώς έφυγαν και αυτοί από τη ζωή με την πίκρα και το βάσανο της αβεβαιότητας και της προσμονής.
Τον ήρωα υποδέχονται οι δύο του αδελφές, η Μαρία και η Ειρήνη. Τον υποδέχονται οι συγγενείς, οι φίλοι, όλοι εμείς για να του απευθύνουμε το ύστατο χαίρε. Για να του δηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας γιατί υπερασπίστηκε την πατρίδα, την Κύπρο μας, γνωρίζοντας την προδοσία και έχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών και των κινδύνων.
Υποδεχόμαστε τον Κωνσταντίνο Ασιήκκαλη στη γενέθλια γη για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητα μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση που θα επέλθει με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τη χώρα και το λαό στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Δύσκολο κι’ εδώ το καθήκον, αλλά οφείλουμε να το εκπληρώσουμε γιατί μόνο έτσι θα δικαιώσουμε τις θυσίες των ηρώων μας. Γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον μας στην πολυβασανισμένη μας πατρίδα.
Αιωνία η μνήμη του Κωνσταντίνου Ασιήκκαλη.
Τιμή και δόξα στους ήρωές μας.