Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για τον Μάριο Τόκα, στη Λεμεσό
18/04/2011Να μην μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.
Με την ευκαιρία των 50χρονων προσφοράς της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, η Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού με Διευθυντή και Μαέστρο τον Μαρίνο Μιτέλλα, διοργανώνει την αποψινή εκδήλωση προς τιμήν του αξέχαστου σε όλους μας Μάριου Τόκα. Συγχαίρω τον Διευθυντή και τα μέλη της χορωδίας για την πρωτοβουλία αυτή αλλά και για το αξιόλογο έργο που επιτελούν στον τομέα του πολιτισμού στον τόπο μας.
Αγαπητοί συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,
Σε λίγες μέρες θα έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια από τον αδόκητο θάνατο του αείμνηστου Μάριου Τόκα. Η παρουσία του ωστόσο ανάμεσα μας παραμένει έντονα αισθητή. Με τα τραγούδια και τη μουσική του, το χαμογελαστό του πρόσωπο και την καλοσύνη του που μας συνοδεύουν ακόμη και σήμερα. Τόσο εμείς όσο και οι νεότεροι θα συνεχίσουμε να κρατούμε ζωντανή τη μνήμη του τραγουδώντας τα τραγούδια του. Στην αποψινή σεμνή εκδήλωση, εμείς οι φίλοι του, η οικογένεια του, οι συμπολίτες του, τιμούμε τη μνήμη του. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε νιώθουμε υπερήφανοι. Υπερήφανοι που μας χάρισε τη φιλία και την αγάπη του. Υπερήφανοι που είναι συμπατριώτης μας. Η εδώ παρουσία μας αποτελεί την έκφραση της μεγάλης μας εκτίμησης και αγάπης προς τον άνθρωπο και μουσικό Μάριο Τόκα. Εκφράζει την συνειδητή υποχρέωση μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του, στο όνομα των κοινών μας αγώνων και της φιλίας μας.
Στη δημιουργική ζωή του ο Μάριος κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές όλων μας. Από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι και λίγο πριν από το θάνατο του έγραφε μουσική. Με το μεγάλο μουσικό του έργο, τον ανθρωπισμό, την καλοσύνη, το χαμόγελο του. Με την πληθώρα των χαρισμάτων του. Μέσα στα τραγούδια και τη μουσική του καθρεφτίζεται η ψυχή του. Πηγές έμπνευσης ανεξάντλητες για τον μουσικοσυνθέτη υπήρξαν η μικρή και μοιρασμένη μας πατρίδα και η τραγωδία που έζησε ο τόπος μας το 1974.
Σε μια εποχή όπου παρουσιάζονται φαινόμενα πνευματικής παρακμής, όπου η πατρίδα μας συνεχίζει να υποφέρει από την τουρκική κατοχή, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των πάντων, τη μαζική υποκουλτούρα, την ανάδειξη του χρήματος ως υπέρτατης αξίας, η μουσική του αείμνηστου Μάριου Τόκα μάς δίνει δύναμη και κουράγιο. Με τα τραγούδια του πάντοτε θα εμπνέει την ελπίδα και θα στερεώνει την αισιοδοξία για το αύριο. Το αύριο στη ζωή μας. Το αύριο για την Κύπρο. Την ευημερούσα, απελευθερωμένη και επανενωμένη Κύπρο. Με τα τραγούδια του επαναφέρει στη μνήμη μας το δικό του αγώνα για την επανένωση και τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού της.
Για μας η μουσική, ο πολιτισμός, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί ζήτημα επιβίωσης. Ο πολιτισμός προδιαγράφει προοπτικές για την ύπαρξη και την ανάπτυξη μας, καλλιεργεί την αισιοδοξία για το αύριο. Ανοίγει νέους ορίζοντες σκέψης και πλάθει οράματα, γεμίζει τους ανθρώπους με αισθητική ικανοποίηση. Είναι μέσα από τον πολιτισμό που ο καθένας από εμάς μπορεί να βρίσκει διέξοδο ελπίδας. Αυτή την ελπίδα μάς προσφέρει η μουσική και τα τραγούδια του Μάριου.
Το έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία» το οποίο περιλαμβάνει μελοποιημένα εκκλησιαστικά κείμενα, υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός στη μουσική σταδιοδρομία του Μάριου Τόκα. Στο άκουσμα αυτής της εξαίσιας μουσικής που θα αποτελέσει το καλλιτεχνικό μέρος της αποψινής εκδήλωσης, θα έχουμε όλοι μπροστά μας το αξέχαστο χαμόγελο του αγαπητού Μάριου.
Εύχομαι σε όλους να απολαύσουμε την εξαίσια μουσική του Μάριου.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.