Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας
29/04/2011Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Tonio Borg.
Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι είχε τη δυνατότητα να συζητήσει σε βάθος με τον Μαλτέζο ομόλογό του διμερή, ευρωπαϊκά αλλά και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι Κύπρος και η Μάλτα είναι δύο χώρες με παρόμοια ιστορία, δύο χώρες μέλη της ΕΕ που εντάχθηκαν μαζί στην Ένωση και στην ευρωζώνη. «Είμαστε δύο χώρες με πολύ παρόμοιες θέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και φυσικά, ως νησιωτικά κράτη της Μεσογείου, μας ενδιαφέρει και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του σχετικά με τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα. Ευχαρίστησε τη Μάλτα για την υποστήριξη που παρέχει διαχρονικά στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού, αλλά και τον κ. Borg προσωπικά για τη στήριξή του κατά τις πολύ δύσκολες διαβουλεύσεις για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με Κύπρο και Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2009.
Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι οι αποστολές των δύο χώρων σε Ραμάλα και Τελ Αβίβ συστεγάζονται και ότι πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία.
Αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κύπρου υπέρ μιας συνολικής διευθέτησης, μιας λύσης δύο κρατών που θα συνεπάγεται ότι το κράτος του Ισραήλ θα συνυπάρχει με ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος με εδαφική συνοχή. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΕΕ και η Κύπρος υποστηρίζουν τη συμφιλίωση. «Ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την είδηση ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ και ευελπιστούμε ότι αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Κυπριανού. «Την ίδια ώρα, θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ και των πολιτών του και καταδικάζουμε οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατικά χτυπήματα», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κύπρος παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ανησυχεί ιδιαίτερα για την απώλεια ολοένα και περισσότερων ανθρώπινων ζωών. Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να τεθεί τέρμα στη βία, η συριακή Κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να εμποδίσει την απώλεια άλλων ζωών και να επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις. «Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο για την ίδια τη Συρία αλλά και για όλους μας στην περιοχή. Η Κύπρος τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει αυτές τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Κυπριανού.
Από την πλευρά του, ο Μαλτέζος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών υπερβαίνει πρόσωπα και κυβερνήσεις και δεν είναι θέμα προσωπικής σχέσης αλλά θέμα φιλίας μεταξύ λαών. Ο κ. Borg αναφέρθηκε στην προσωπική φιλία που διατηρεί με τον κ. Κυπριανού.
Ο κ. Borg πρόσθεσε ότι μεταξύ Κύπρου και Μάλτας υπάρχει παραδοσιακά αλληλεγγύη σε διεθνείς οργανισμούς και ότι οι δύο χώρες σκοπεύουν να διατηρήσουν αυτή την παράδοση. Ανέφερε το παράδειγμα της εκστρατείας πριν από λίγα χρόνια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, την οποία υποστήριξε ενεργά και η Κύπρος.
Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, ο Μαλτέζος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο ενδιαφέρεται πολύ η Μάλτα και για το οποίο έχει θέσει τις δικές της κόκκινες γραμμές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο εγγύς μέλλον και διαβεβαίωσε την Κύπρο ότι η Μάλτα θα βρίσκεται στο πλευρό της.
Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτές οι άτυπες συναντήσεις μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών, κυρίως από χώρες της Μεσογείου, είναι πολύ σημαντικές Η Μάλτα και η Κύπρος ήταν, ίσως, μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία, οι μόνες χώρες που πάντα ήθελαν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη το θέμα της Ένωσης για την Μεσόγειο. Πρόσφατα εγώ και ο Μάρκος απευθύναμε επιστολή προς την κ. Ashton, με την οποία ζητήσαμε όπως η Ένωση για την Μεσόγειο και η Μεσόγειος γενικότερα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη όλων των συνόδων του Συμβουλίου»
Ο κ. Borg εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα αποτελέσει την αρχή μιας άτυπης ομάδας μεσογειακών κρατών για τον συντονισμό των θέσεών μας όσον αφορά στην περιοχή της Μεσογείου. «Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι καινούριο στο πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο κ. Borg, και αναφέρθηκε σε διάφορες άτυπες ομάδες κρατών που υπάρχουν ήδη.
Σε ερώτηση σχετικά με τον σκοπό της σημερινής άτυπης συνάντησης ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων χωρίς την πίεση του χρόνου, ενώ ο κ. Borg πρόσθεσε ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ιδιαίτερα δεδομένης της κρίσης που αντιμετωπίζουν τα μεσογειακά φόρα. Τέλος, ο κ. Borg εξέφρασε την πρόθεση να διοργανώσει ανάλογη συνάντηση στη Μάλτα για όσα μεσογειακά κράτη θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν.