28/04/2011
«Υπάρχουν οι αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες, υπάρχει και ο προεκλογικός αγώνας, αυτό είναι κατανοητό, κανείς δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να δυσφημίζει την κυπριακή οικονομία αμφισβητώντας και ισοπεδώνοντας τα πάντα, διότι έτσι προκαλούμε ζημιά στην ίδια την οικονομία», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ΔΗΣΥ για τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με δημόσιο χρέος στην περίοδο της διακυβέρνησής του. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο ΔΗΣΥ εκτόξευσε το δημόσιο χρέος από 51,4% το 1995 σε 64,6% το 2002. Δηλαδή, μέσα σε επτά μόνο χρόνια ο Δημοκρατικός Συναγερμός αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 13,2% και μάλιστα σε περίοδο παχιών αγελάδων και όχι σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Μαζί με την εκτόξευση του δημόσιου χρέους ο ΔΗΣΥ είχε εκτοξεύσει και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,5% το 2002.
Για σκοπούς σύγκρισης αναφέρουμε ότι οι αντίστοιχοι δείκτες για το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το έλλειμμα είναι 5,3% και το δημόσιο χρέος 60,8% (ευρωζώνη 85%). Δηλαδή, σήμερα οι δείκτες είναι πολύ καλύτεροι παρά τότε, στην περίοδο διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ.
Για την εκτόξευση του δημόσιου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος στη δεκαετία του ΔΗΣΥ, υπάρχει εξήγηση:
· Ήταν η περίοδος που εκτοξεύτηκε στον αέρα περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ για την αγορά των S-300 που ποτέ δεν ήλθαν στην Κύπρο.
· ‘Ηταν τότε που ο ΔΗΣΥ δημιούργησε αεροπορική εταιρεία, τη Hellas Jet, η οποία τελικά χρεοκόπησε αφήνοντας ζημιές 85 εκατομμύρια ευρώ.
· ‘Ηταν τότε που αυξανόταν ραγδαία ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων με τις μαζικές προσλήψεις ημετέρων (κατά μέσο όρο 1200 – 1500 νέοι υπάλληλοι κατ’ έτος).
· ‘Ηταν τότε που οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονταν κατά μέσο όρο 9,6%, όταν το 2010 οι δαπάνες αυξήθηκαν μόνο κατά 2,74%.
Αυτά για τα έργα και ημέρες του ΔΗΣΥ. Τότε ο ΔΗΣΥ σπαταλούσε τα λεφτά του δημοσίου. Σήμερα, ο ΔΗΣΥ μηδενίζει τα πάντα και ακατάσχετα κινδυνολογεί προσπαθώντας συνειδητά να υποσκάψει την οικονομία γιατί έτσι θεωρεί ότι προκαλεί ζημιά στην Κυβέρνηση. Με αυτή του τη στάση προκαλεί ζημιά στο δημόσιο συμφέρον.
Η Κυβέρνηση με τη συνετή και υπεύθυνη στάση της και με τη συγκροτημένη οικονομική πολιτική που ακολουθεί, κατάφερε να καλύψει τους στόχους που έχουν τεθεί από μέρους της ΕΕ. Χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς μηδενισμούς, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της εξυγίανσης της οικονομίας, επιλύοντας διαρθρωτικά προβλήματα και στηρίζοντας την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος».
Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε σε ό,τι αφορά στο διορισμό του κ. Μάριου Κλείτου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο διορισμός του κ. Κλείτου έγινε στη βάση του νόμου που διέπει την Κεντρική Τράπεζα, είναι καθόλα νόμιμος, όπως και ο διορισμός των υπολοίπων και δεν υπάρχει καμιά σύγκρουση συμφερόντων. Έχω δει τις δηλώσεις του κ. Χάρη Γεωργιάδη που μιλά για τρεις διοριζόμενους από την Κυβέρνηση. Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ο κ. Γεωργιάδης ότι όλοι έχουν διοριστεί από την Κυβέρνηση; Διότι προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση διόρισε κάποιους για να κάνει κάτι. Αυτοί που προκαλούν ζημιά στον θεσμό της Κεντρικής Τράπεζας είναι αυτοί που σπέρνουν καινά δαιμόνια και αυτό έχει να κάνει με τον ΔΗΣΥ».
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «αν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας λέει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, τότε να δείξει πού υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και ποια είναι τα προβλήματα σύγκρουσης συμφερόντων – αν υπάρχουν – για να γίνει και γνωμοδότηση. Γνωμοδότηση στον ‘αέρα’ δεν γίνεται».
Σε ερώτηση γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τον διορισμό άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας και όχι για αυτόν του κ. Κλείτου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρώτα από όλα για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα: ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε ζύμωση και επαφές για τον διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί για ορισμένους να είχε διαφορετική άποψη. Αυτό είναι δικαίωμα του, αλλά είναι και δικαίωμα του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τα μέλη εκείνα που θεωρεί ως τα πιο κατάλληλα για τη στελέχωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας».
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της πώλησης χρυσού για το οποίο έγιναν δηλώσεις σήμερα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχω ακούσει τις δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου δεν λέει την αλήθεια. Και το λέω ευθέως. Δεν λέει αλήθεια ότι άνοιξε το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για πώληση του χρυσού. Πρώτα από όλα η πώληση και η αγορά του χρυσού είναι θέμα της Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι θέμα της Κυβέρνησης. Και η πώληση και η αγορά χρυσού δεν είναι μια ασυνήθης διαδικασία, ειδικά στα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Η αλήθεια είναι ότι η ίδια η Κεντρική Τράπεζα είχε αποφασίσει πώληση του χρυσού τον Νοέμβριο του 2007. Δεν μπορώ να καταλάβω τι προσπαθεί να κάνει ο κ. Νεοφύτου συνεχώς επαναφέροντας το θέμα του χρυσού. Βέβαια κατανοώ ότι ο κ. Νεοφύτου προσπαθεί να εγείρει κάθε φορά ανύπαρκτα θέματα για να δημιουργεί προβλήματα.
Σας υπενθυμίζω ότι στις 4 Ιανουαρίου έλεγε ότι η Κυβέρνηση έκανε αλχημείες με €135 εκ. που δεν πλήρωσε - κατά τον κ. Νεοφύτου - σε εργολάβους για να καλύψει τάχα τα ελλείμματα. Είχε δεσμευτεί ο κ. Νεοφύτου να φέρει επιταγές και να δώσει στοιχεία. Έχουμε 28 Απριλίου. Περιμένουμε ακόμη από τον κ. Νεοφύτου να φέρει τα στοιχεία. Όπως περιμένουμε από τον κ. Νεοφύτου να μας πει πώς το 7% και το 8% του ελλείμματος που έλεγε ότι θα έχει η οικονομία έγινε 5,3%. Όπως περιμένουμε από τον κ. Νεοφύτου να απολογηθεί στους Λειτουργούς της Στατιστικής Υπηρεσίας του κράτους που όταν έδιναν, κάνοντας τη δουλειά τους, συγκεκριμένους αριθμούς ο κ. Νεοφύτου έλεγε πως οι αριθμοί ήταν ‘στημένοι’. Δεν ξέρω τώρα αν θα τα ‘βάλουν’ και με τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, διότι η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ στην ουσία έδωσε τους αριθμούς που έδωσε και η Στατιστική Υπηρεσία του κράτους.
Υπάρχουν οι αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες, υπάρχει και ο προεκλογικός αγώνας, κατανοητό ως ένα σημείο να υπάρχουν αμφισβητήσεις ή επικρίσεις, είναι μέρος του πολιτικού παιγνιδιού. Δημοκρατία έχουμε, ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του και να τη λέει, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να δυσφημίζει την κυπριακή οικονομία αμφισβητώντας και ισοπεδώνοντας τα πάντα, διότι έτσι προκαλούμε ζημιά στην ίδια την οικονομία. Και αυτό κάνει δυστυχώς ο ίδιος ο ΔΗΣΥ. Επιτέλους, ας αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και με υπευθυνότητα να προσεγγίζουμε την οικονομία.
Έχει προβλήματα η κυπριακή οικονομία; Και ποιος είπε ότι δεν έχει προβλήματα η κυπριακή οικονομία. Πρέπει να επιλυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας; Ασφαλώς και πρέπει να επιλυθούν και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ως Κυβέρνηση. Δεν μπορεί, όμως, από τη μια να λέμε ότι η οικονομία έχει μόνο προβλήματα και ότι για αυτά ευθύνεται κιόλας η Κυβέρνηση, όταν πολλά από τα προβλήματα αυτά είναι συσσωρευμένα από δεκαετίες, και από την άλλη να μην βλέπουμε και να μην εκτιμούμε ότι κάτι γίνεται σε αυτό τον τόπο, ότι, ναι, η κυπριακή οικονομία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ, διότι θεωρεί ο ΔΗΣΥ ότι θα πάρει πίστωση η Κυβέρνηση. Δεν θέλουμε πίστωση. Θέλουμε, όμως, να πιστώνουμε την κυπριακή οικονομία ότι παρουσιάζει δυναμική, ότι έχει καλούς αριθμούς και ‘πατώντας’ πάνω σε αυτή τη ζωτικότητα της κυπριακής οικονομίας μπορούμε να πάμε παρακάτω για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος».
Σε ερώτηση αν με την αναφορά του στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας απαντά και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος άφησε αιχμές για αλλοίωση των αποτελεσμάτων για το δημοσιονομικό έλλειμμα του Δεκεμβρίου του 2010, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν είναι ορθό ότι ανατράπηκαν τα αποτελέσματα τον Δεκέμβρη. Όταν εμείς λέγαμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι οριακά κάτω από το 6% ήταν διότι είχαμε στοιχεία. Αυτά είναι καταγραμμένα. Και είναι τότε που ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου έλεγε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 7-8%, αν όχι και πιο πάνω.
Εμείς λέγαμε ότι τα στοιχεία έδειχναν μέχρι τότε ότι θα είμαστε κάτω από το 6%, και τότε ακόμη δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε πόσο χαμηλά θα έφτανε το έλλειμμα λόγω των εξοικονομήσεων και των περικοπών στα λειτουργικά έξοδα που έχουμε κάνει και λόγω του εξορθολογισμού τόσο των εσόδων όσο και των εξόδων και άλλων μέτρων που έχουμε πάρει. Από τότε μας αμφισβητούσαν. Δεν είναι τον Δεκέμβρη που αίφνης προέκυψαν οι αριθμοί. Υπήρχαν ακόμη και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήταν πολύ πριν τον Δεκέμβριο που έλεγαν ότι η Κύπρος θα κινηθεί κάτω από το 6%. Ο ΔΗΣΥ και άλλοι κακόπιστοι αμφισβητούσαν συνεχώς τους αριθμούς και έφτασαν στο σημείο να πλήττουν την επαγγελματική αξιοπιστία Λειτουργών της Στατιστικής Υπηρεσίας του κράτους», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.