15/04/2011
Θα συνεχίσω με συνέπεια να εργάζομαι νυχθημερόν ούτως ώστε να εξευρεθούν εκείνοι οι μοχλοί πίεσης πάνω στην Τουρκία για να αλλάξει στάση, διαβεβαίωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα το Κυπριακό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών ετών διακυβέρνησής του.
Κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες των κομμάτων για τους χειρισμούς στο Κυπριακό και ερωτηθείς κατά πόσον είναι διατεθειμένος να αποσύρει προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αν ένας υποστηρίζει θέσεις, απόψεις και χειρισμούς του Προέδρου και αποσύρει τη στήριξη δεν μπορεί να ευθύνεται ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος έμεινε συνεπής στις θέσεις που από κοινού συμφώνησε το Εθνικό Συμβούλιο με κάποιες επιφυλάξεις ή και διαφωνίες. Αλλά στην πλειοψηφία του και τις θέσεις για εκ περιτροπής προεδρία και διασταυρούμενη ψήφο και όλες τις άλλες θέσεις και χειρισμούς τους έχει εγκρίνει».
Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την πιθανή απόσυρση προτάσεων, στην επιστολή που έχει στείλει στο ΔΗΚΟ έλεγε ότι οι διαπραγματεύσεις, που είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία, διεξάγονται επί της αρχής ότι «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα» και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ο εκάστοτε διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας έχει την ευχέρεια, αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα να εμπλουτίσει, να τροποποιήσει, να αναδιαμορφώσει ή να αντικαταστήσει προτάσεις. «Αυτό το μέρος της επιστολής έχει χαιρετιστεί από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ», είπε ο κ. Πρόεδρος.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και των εποίκων είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Έρογλου με επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν προτού εκλεγεί «έχει αναθεματίσει την πρότασή μας αυτή διότι αυτό που παρασιωπείται στη δική μας πλευρά έχει εντοπιστεί από τον κ. Έρογλου, ότι η διασταυρούμενη ψήφος δίνει λόγο στους Ελληνοκύπριους για το ποιος θα είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ποιος θα είναι αυτός ο οποίος κάποια στιγμή μπορεί να προεδρεύσει της Κυπριακής Δημοκρατίας για δύο χρόνια».
Πρόσθεσε ότι «ο κ. Έρογλου δεν έχει αποδεχθεί αυτή τη θέση μέχρι και αυτή τη στιγμή» και διερωτήθηκε αν είναι σοφό, έχοντας υπόψη αυτά τα γεγονότα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως διαπραγματευτής της δικής μας πλευράς να πει ότι αποσύρει την πρότασή μας.
Για τους έποικους είπε ότι αυτό που τονίζεται είναι ότι αποδέχθηκε ο Πρόεδρος αυτό που αποδέχθηκαν και άλλοι Πρόεδροι προηγουμένως, ενώ αυτό που πρέπει να τονίζεται, αντί να παρασιωπείται, είναι πόσες χιλιάδες έποικοι θα φύγουν. «Εγώ λέγω ότι μπορεί να φύγουν μέχρι και 200 χιλιάδες έποικοι. Θα φανεί πόσοι είναι οι έποικοι αν γίνει σωστή και καλά οργανωμένη απογραφή πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο».
Πρόσθεσε ότι με αποφάσεις και ανακοινώσεις του Εθνικού Συμβουλίου όλοι εξέφραζαν ικανοποίηση για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και από ένα σημείο και μετά για δικούς τους λόγους αποφάσισαν να στραφούν εναντίον του Προέδρου και των χειρισμών του.
Επισήμανε ότι ο Πρόεδρος εξελέγη με συγκεκριμένη εντολή από τον λαό και αν η Τουρκία δεν αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της τότε να ξεσκεπαστεί η αδιαλλαξία της. «Είναι, λοιπόν, διττός ο στόχος», είπε.
Κληθείς να πει αν θα είναι ξανά υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν αγχώνομαι αν θα είμαι υποψήφιος. Δεν ήταν και δεν είναι στόχος ζωής. Έχω αναλάβει αυτό το ρίσκο, μπήκα σε αυτή τη διαδικασία και σε αυτή την περιπέτεια με στόχο να λύσουμε το Κυπριακό και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Αν βρεθούμε κοντά σε λύση του Κυπριακού ή αν υπογραφεί λύση στη διάρκεια της Προεδρίας μου θα προβληματιστώ πάρα πολύ αν θα εγκαταλείψω».
Πρόσθεσε ότι όποιος και αν είναι ο Πρόεδρος θα πρέπει να προσπαθήσει να υλοποιήσει τη λύση. «Εγώ θα συνεχίσω την προσπάθειά μου, θα τείνω χείρα φιλίας προς τα κόμματα, τα οποία ακούω με πολλή προσοχή», όμως, σημείωσε «δεν είναι βέβαια δυνατόν ο κάθε κομματάρχης να θέλει σώνει και καλά να επιβάλει τη θέλησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Είπε, επίσης, ότι «δεν είναι κριτική αυτό που γίνεται είναι κάτι το εξοντωτικό».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας ανακοίνωση κόμματος ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος κα Άγκελα Μέρκελ ήρθε στην Κύπρο λόγω των επαφών της με το ΔΗΣΥ, είπε: «Εγώ ξέρω αν είναι έτσι. Και είπε η ίδια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θέλει να επισκεφθεί την Κύπρο. Και την προσκάλεσα και εκφράστηκε με αυτό τον ωραίο τρόπο που εκφράστηκε. Το ότι προσπαθεί και ο ΔΗΣΥ στο εξωτερικό εγώ το εκτιμώ και οποιοδήποτε κόμμα κάνει τις προσπάθειές του στο εξωτερικό. Αλλά στο τέλος της μέρας διερωτώμαι προς τι προσπαθεί ο καθένας να καρπωθεί όλα τα καλά και να αφήσει όλα τα κακά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι συμπεριφέρεται ως κομματάρχης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Τι ζητούν κάποιοι; Να αρνηθώ τον εαυτό μου; Είμαι παιδί του ΑΚΕΛ, πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό. Είναι δημοκρατικό μου δικαίωμα και μεγάλη μου τιμή και περηφάνια ότι με έχει αναθρέψει ένα τέτοιο κόμμα που μόνο καλά έδωσε στον τόπο. Υπερασπίστηκε τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Μιλούσα την ώρα που τιμούσαμε τη μνήμη δύο ηρωωμαρτύρων της ελληνοτουρκικής φιλίας. Πρέπει να απεκδυθώ της ιδιότητας του μέλους του ΑΚΕΛ;».
Πρόσθεσε ότι είπε και χθες πως «ύψιστη τιμή για μένα είναι ότι είμαι μέλος αυτού του κόμματος και μου έδωσε όλα αυτά τα εφόδια και με ανέδειξε στα δημόσια αξιώματα που με ανέδειξε. Και αυτό δεν έρχεται σε καμιά αντίθεση με την ιδιότητα του πρώτου πολίτη της Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση αν νιώθει μόνος, αφού κάποιοι τον εγκαταλείπουν την κρίσιμη χρονική στιγμή παίρνοντας πίσω πράγματα που υποστήριζαν μέχρι και πριν από λίγο καιρό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν νιώθω καθόλου μόνος. Και γιατί πρέπει να νιώθω μόνος αν κάποιοι που υποστήριζαν ως πρόσφατα θέσεις και χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας έκριναν για τους δικούς τους λόγους να εγκαταλείψουν τον Πρόεδρο;». Και πρόσθεσε: «Νιώθω τη δύναμη που μου δίνει το κόμμα που με υποστηρίζει και το πόσο με υποστηρίζει το ΔΗΚΟ. Αυτό νιώθω και προσπαθώ να πείσω τον κόσμο πως οι επιθέσεις που δέχομαι είναι άδικες».
Επισήμανε ότι οι χειρισμοί του στο Κυπριακό υπερασπίζονται αρχές και επειδή δεν υπάρχει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει η πρόοδος που χρειάζεται για να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι «αφιερώνω όλο μου το ‘είναι’ στην ικανοποίηση του οράματος του λαού». Υπάρχει, ωστόσο, ανέφερε, μια κατοχική δύναμη που αρνείται να σεβαστεί τη θέληση της διεθνούς κοινότητας και τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ για το θέμα της απογραφής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ο κ. Ντάουνερ χθες βράδυ ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Εμείς υποβάλαμε μια δημιουργική πρόταση να αναλάβει ο ΟΗΕ ή ο ΟΑΣΕ και άλλοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί την ευθύνη για να διενεργηθεί σε όλη την Κύπρο απογραφή πληθυσμού, με στόχο να φανεί πόσοι είναι οι Κύπριοι σε ολόκληρη την επικράτεια και πόσοι είναι ή δεν είναι στα κατεχόμενα».
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο κ. Έρογλου είπε ότι θα κάνει τη δική του απογραφή, κάτι με το οποίο διαφώνησε η δική μας πλευρά.
«Κακώς υπήρξε αυτό το ολίσθημα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «αυτοί που διαδραματίζουν τον ρόλο του διευκολυντή θα πρέπει να είναι πραγματιστές και αντικειμενικοί και να προσπαθούν να αποφεύγουν τα ακούσια ή και τα εκούσια ολισθήματα».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι η κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία αποενοχοποιεί την Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η Τουρκία δεν είναι αποενοχοποιημένη. Ο ίδιος ο κ. Μπαγίς δήλωσε με σαφήνεια πως το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Εάν αποενοχοποιείτο η Τουρκία, η ΕΕ θα μας υποχρέωνε να ανοίξουν κεφάλαια. Δεν το κάνει αυτό, αντίθετα δέχθηκαν τη δική μας θέση ή ένα τιμωρητικό μέτρο επιπρόσθετο, μέσα από την απόφαση του Συμβουλίου, όπως η Κύπρος παγώσει άλλα έξι κεφάλαια. Το Ευρωκοινοβούλιο πρόσφατα έκανε την έκθεσή του, η οποία είναι πολύ θετική για την Κύπρο και πολύ αρνητική για την Τουρκία. Η Τουρκία προσπαθεί να περάσει τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και δεν το καταφέρνει. Και έχω δηλώσει σε όλους ότι αν γίνει κάτι τέτοιο από τα όποια όργανα της ΕΕ, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».
Είπε ακόμη ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο παραβιάζει το Πρωτόκολλο 10, προσθέτοντας ότι «δίνουμε τη μάχη συνέχεια και μαζί με τους Ευρωβουλευτές μας και με τις Ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο».
Κληθείς να πει αν, σε περίπτωση που η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία καταρρεύσει, το επόμενο βήμα θα είναι η διχοτόμηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε: «Ποια είναι η εναλλακτική στρατηγική; Δεν υπέδειξε κανένας συγκεκριμένη εναλλακτική στρατηγική. Εγώ μιλώ συγκεκριμένα. Η διχοτόμηση είναι κίνδυνος που επικρέμαται πάνω από το σβέρκο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η παράταση του αδιεξόδου, δυστυχώς, τι άλλο από ντε φάκτο διχοτόμηση θα έχει; Και πολλαπλασιασμό των εποίκων και παραπάνω κατάχρηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών; Η δική μου προσπάθεια είναι να αποδώσει καρπούς ο διάλογος. Διότι δεν είναι εναλλακτική πρόταση η λεγόμενη διεύρυνση των συνομιλιών με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας που υποστηρίζουν κάποιοι στο εσωτερικό».
Πρόσθεσε ότι χθες του παρέδωσαν το πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου και επισήμανε ότι «από το 1948-50 μέχρι τα τραγικά γεγονότα του ’74 ήταν μια συνομωσία συγκεκριμένων δυνάμεων για να διχοτομηθεί η Κύπρος και να παραχωρηθεί έδαφος στην Τουρκία και αυτά γίνονταν πίσω από τις πλάτες του κυπριακού λαού και της εκλεγμένης ηγεσίας του μετά από την ανεξαρτησία». Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία ακολουθεί την ίδια γραμμή της εποχής εκείνης και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
«Υπάρχουν άλλοι τρόποι από τους σημερινούς, δηλαδή της στήριξης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τους Τουρκοκύπριους και γι’ αυτό στέλνει μήνυμα ενότητας και κοινής δράσης στους Τουρκοκύπριους διότι οι κίνδυνοι είναι απτοί.
Κληθείς να πει πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αναφορικά με το θέμα των κοιτασμάτων της ΑΟΖ ώστε να έρθει και η Τουρκία σε λογική συνεργασία με την Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτό το θέμα το έθεσε και με τον κ. Έρογλου αλλά και έστειλε μηνύματα στην τουρκική ηγεσία ότι το συντομότερο που θα επιλυθεί το Κυπριακό θα δώσει τη δυνατότητα σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό να δρέψει και να χαρεί τους καρπούς από τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ, νοουμένου ότι διαπιστωθεί φυσικά ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Σε ερώτηση τι μήνυμα στέλνει στους Ελληνοκύπριους που θέλουν να αποταθούν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Οι Ελληνοκύπριοι που θέλουν να απευθυνθούν σε αυτή την ‘επιτροπή’ της κατοχικής δύναμης πρέπει να ξέρουν ότι μπορεί να είναι άνθρακες ο θησαυρός. Ως τώρα οι αποφάσεις της ‘επιτροπής' αποδίδουν 8-10% της πραγματικής αξίας των περιουσιών. Εγώ ποτέ δεν ήμουν υπέρ να απευθύνονται σε αυτή την ‘επιτροπή’».
Ερωτηθείς πότε θα ζητήσει την απομάκρυνση του κ. Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Καλώς ή κακώς ο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και ο λόγος του είναι βαρύς. Πρέπει να ξέρετε ότι τα δικά σας συναισθήματα τα αφομοιώνω και ό,τι έχω να πω το λέγω απευθείας στον κ. Ντάουνερ. Δεν θα ήταν υπεύθυνη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, να αρχίσει πόλεμο κατά του κ. Ντάουνερ».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι έχει ενταφιάσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου την ανέπτυξε με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, για ένα ομόσπονδο κράτος, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια. «Δεν ενταφιάζεται οτιδήποτε. Το αποτέλεσμα των Ομάδων Εργασίας έχει κριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο και η πλειοψηφία του εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις», είπε.
Ερωτηθείς αν χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού το 2004 και αν ο ίδιος έχει μετανιώσει για τους χειρισμούς του τότε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν εργαζόμαστε μόνοι μας για λύση του Κυπριακού. Έχουμε απέναντι μας την Τουρκία». Πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε λύση όχι διότι έχει αποδυναμωθεί η Κύπρος, αλλά διότι δεν θέλησε η Τουρκία, ένεκα πολλών συγκυριών που έχουν μεσολαβήσει από τότε μέχρι σήμερα, να προχωρήσει σε λύση. Θέλω να ελπίζω ότι μετά τις εκλογές στην Τουρκία, η τουρκική ηγεσία θα αναθεωρήσει τη στάση της για να προχωρήσουμε όσο γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε λύση». Πρόσθεσε ότι το 2004 ο κυπριακός λαός δίκαια δεν αποδέχθηκε το Σχέδιο Ανάν, αφού δεν έδινε λύσεις σε κεφαλαιώδη ζητήματα.
Σε ερώτηση γιατί όχι κάτι άλλο πέρα από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Οι ηγέτες έχουν καθήκον να είναι πραγματιστές και να κρίνουν κατά πόσον υπάρχει κάτι άλλο ως εναλλακτική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κρίνω ότι δεν υπάρχει. Είναι μια λύση ανάγκης που πρέπει να προωθήσουμε για να γίνει συμφωνία και να εφαρμοστεί. Όταν αυτή τη λύση η Τουρκία προσπαθεί να την μεταποιήσει και να είναι τύποις ομοσπονδία και να είναι δύο κράτη τελικά, είναι δυνατόν, εφικτό, να μιλάμε για λύση ενιαίου κράτους ή άλλες λύσεις ιδεατές και ιδανικές; Η ιστορία του Κυπριακού ήταν το κυνήγι του ιδεατού και κάθε φορά που κυνηγούσαμε το ιδεατό πηγαίναμε πολύ πίσω. Πρέπει να διδαχθούμε και από την ιστορία και από τα λάθη μας».
Πρόσθεσε ότι «ένας ηγέτης πρέπει να τολμά να κάνει τομές. Όσες φορές φανήκαμε άτολμοι να γίνουν αυτές οι τομές και κυνηγήσαμε το ευκταίο στο τέλος χάναμε το εφικτό. Αυτή τη φορά αν χάσουμε το εφικτό, χάρη ποιου ευκταίου δεν ξέρω, δεν θα έχουμε άλλες δυνατότητες».
Σε ερώτηση γιατί να θεωρήσουν τα πολιτικά κόμματα ως ειλικρινή τη θέση του ότι τείνει χείρα φιλίας προς αυτά εφόσον κατήγγειλε πως πρώην Υπουργός λάμβανε ανεργιακό επίδομα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θέλω να μου πείτε έναν Πρόεδρο ο οποίος έχει απολογηθεί για κάτι που έχει πει. Κανένας. Ο Χριστόφιας έχει απολογηθεί γι’ αυτό το ‘παραπάτημα’ και η απολογία αγγίζει τον κ. Ιακώβου». Πρόσθεσε ότι «μετά που ο Πρόεδρος είπε mea culpa έπρεπε να κλείσει το θέμα και όχι να συνεχίζεται καθημερινά», ωστόσο, είπε «οι μεγάλες και πολλές σκοπιμότητες οδηγούν κόσμο στο να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται», επισημαίνοντας πως «άλλα πρέπει να είναι τα κριτήρια και τα δεδομένα της ενότητας και όχι αν έκανε ένα λάθος ο Πρόεδρος και προσπαθούμε να το χρησιμοποιήσουμε και να γίνεται αντικείμενο καθημερινής εκλογικής και μη εκμετάλλευσης».
Σε ερώτηση αν υπάρχει τρόπος να υποχρεωθεί η Άγκυρα να παρακαθήσει σε απευθείας συνομιλίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, αντί να αντιπροτείνει την πενταμερή, αλλά και ερωτηθείς αν έχει έρθει η ώρα να ετοιμάσει η πλευρά μας το δικό της σχέδιο λύσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Το 1989 η πλευρά μας ετοίμασε το δικό της σχέδιο για μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία δεν θέλησε να το ακούσει και ο κ. Ντενκτάς το απέρριψε. Τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκάλι τον έβαλε στη ‘γωνιά’. Όμως και τότε λειτούργησαν οι σκοπιμότητες και αντί να τιμωρηθεί ο Ντενκτάς ενταφιάσαμε τις ιδέες Γκάλι».
Επισήμανε ότι η Τουρκία λειτουργεί αλαζονικά και σημείωσε ότι «εγώ δε θα ήθελα να εγκλωβιστεί η Κύπρος σε μια τετραμερή» και πρόσθεσε ότι «μια διάσκεψη με τη συμμετοχή και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού. Η Τουρκία πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της αλλά τόσο οι Ευρωπαίοι και άλλοι να πάρουν απόφαση ότι θα πιέσουν πραγματικά την Τουρκία. Είναι πίεση αυτό που δέχεται σήμερα η Τουρκία από την ΕΕ αλλά καταφέρνει να γλιστράει. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα κάνουμε εμείς ένα σχέδιο. Το θέμα είναι η Τουρκία να πάρει την απόφαση να λύσει το Κυπριακό. Αν κάνουμε ένα σχέδιο εύκολα μπορεί να το απορρίψει η Τουρκία. Αν όμως μέσα από συνομιλίες πειστεί η Τουρκία να αποδεχθεί βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, αρχές που περιέχονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και μέσα από τη διαπραγμάτευση να δεχθεί τη λύση, αυτό είναι εφικτό».
Κληθείς να πει κατά πόσον θεωρεί εφικτή την επίτευξη μιας λύσης μέχρι το τέλος του 2011 ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχω δηλώσει μερικές φορές ως τώρα ότι η δική μου επιδίωξη και μέρος του οράματός μου είναι εξευρεθεί λύση πριν αναλάβουμε την Προεδρία. Αυτό όμως δεν σημαίνει επειδή θα αναλάβουμε την προεδρία της ΕΕ, οποιαδήποτε λύση. Δεν πρέπει να νομίζει κανείς ότι ο Χριστόφιας είναι πωλητής, πλασιέ που θα πουλήσει τα δικαιώματα του κυπριακού λαού χάριν μιας λύσης. Πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Ερωτηθείς αν προετοιμάζεται με τον κ. Έρογλου για το πώς θα ασκηθεί η προεδρία της ΕΕ στην περίπτωση λύσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «μακάρι να υπάρξει λύση και αυτά θα αντιμετωπιστούν».
Σε ερώτηση αν το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στα κατεχόμενα με τα συλλαλητήρια θα επηρεάσει τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αν και αρνούνται ο κ. Έρογλου και η τουρκική ηγεσία ότι οι κινητοποιήσεις στέλλουν πολιτικά μηνύματα εντούτοις δεν μπορεί να μην το λαμβάνουν υπόψη. Πρόσθεσε ότι εκτός από μηνύματα οικονομικής καταπίεσης έχουν στείλει μηνύματα και πολιτικής καταπίεσης και ότι χάνεται η ταυτότητά τους. Οι αντιδράσεις, είπε, της Τουρκίας και του κ. Έρογλου «αποδεικνύουν ότι ναι, λαμβάνουν υπόψη και το πολιτικό περιεχόμενο και τις πολιτικές απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων. Σε ποιο βαθμό αυτό θα γίνει μοχλός πραγματικής πίεσης πάνω τους πρέπει να μας προβληματίσει και εμάς», ανέφερε ο Πρόεδρος.
Υπογράμμισε ότι και εμείς πρέπει να κατανοήσουμε τους Τουρκοκύπριους ότι πράγματι «αγχώνονται για την ύπαρξή τους και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους»,εκφράζοντας την άποψη ότι «ασκεί επίδραση η κινητοποίηση των Τουρκοκυπρίων, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί».
Απαντώντας σε ερώτηση αν μια διαφορετική στάση των πολιτικών δυνάμεων θα διευκόλυνε τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπάρχουν δυνάμεις στο εξωτερικό που στηρίζουν τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας, όμως, δυστυχώς, δεν συμβαίνει το ίδιο στο εσωτερικό, όπου υπάρχει μία ισοπέδωση. Πρόσθεσε ότι «μετά τις εκλογές ελπίζω να καταλαγιάσουν περισσότερο τα πράγματα και τη σκληρή συμπεριφορά να διαδεχθεί περισσότερη λογική».
Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα συνεχίσω με συνέπεια να εργάζομαι νυχθημερόν ούτως ώστε να εξευρεθούν εκείνοι οι μοχλοί πίεσης πάνω στην Τουρκία για να αλλάξει στάση».
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι πρόσφυγες που διαμένουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν στην περίπτωση που η λύση τεθεί σε δημοψήφισμα ενώπιον των Κυπρίων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν. Ασφαλώς και θα ψηφίσουν. Δεν σημαίνει ότι επειδή βρέθηκαν στο Λονδίνο, στην Αυστραλία, οπουδήποτε όσα χρόνια και αν έχουν βρεθεί στο εξωτερικό, θα ψάξουμε να τους βρούμε για να ψηφίσουν».
Ερωτηθείς αν η εικόνα διαφωνιών στο εσωτερικό πλήττει την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και πώς η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση, ο Πρόεδρος είπε ότι «δημιουργείται μια εικόνα στο εξωτερικό που χαρακτηρίζεται θλιβερή. Πολλές φορές και διάφοροι παράγοντες που μας υποστηρίζουν αλλά και ο κ. Έρογλου το χρησιμοποιεί αυτό, πώς είναι δυνατόν να βρούμε λύση με αυτή την κατάσταση, να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες ιδιαίτερα από την ελληνοκυπριακή και μας κάνει μάθημα ότι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δέχεται την στήριξη όλων των κομμάτων». Πρόσθεσε ότι «η εικόνα μας στο εξωτερικό δεν μπορεί να θεωρείται από κανένα θετική και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους μη εξαιρουμένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν αξιοποιείται ο παράγοντας ΕΕ και πως δεν υπάρχει πουθενά η Επιτροπή Κυπριακού υπό τον κ. Μπαρόσο είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να διοριστεί εκπρόσωπος της ΕΕ για να παρακολουθεί το Κυπριακό. Κανένας άλλος από τους αρχηγούς κομμάτων δεν απευθύνθηκε στον κ. Μπαρόσο», είπε σημειώνοντας ότι «υπάρχει ενδιαφέρον».