12/03/2011
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Gödöllo της Ουγγαρίας στις 11 - 12 Μαρτίου 2011.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη νότια γειτονία, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης που απασχόλησε τους Υπουργούς Εξωτερικών κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών έτυχαν ενημέρωσης από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Catherine Ashton σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες και κατά τη διάρκεια του οποίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν στην υιοθέτηση σχετικής Διακήρυξης για τις πολιτικές κατευθύνσεις μιας μελλοντικής δράσης/πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.
Η συζήτηση για τις εξελίξεις στη νότια γειτονία συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του Συμβουλίου, κατά την οποία οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν, επίσης, συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών.
Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατάσταση στην νότια Μεσόγειο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς επίσης και στην παύση των εχθροπραξιών. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι μπροστά από τις πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη της νότιας Μεσογείου, ιδιαίτερα μέσω των μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εμπλακεί σε έναν ευέλικτο, ανοικτό και ευρύ διάλογο με κάθε ένα από τα κράτη της περιοχής.
Όσον αφορά στην περίπτωση της Αιγύπτου, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για εσωτερική μεταρρύθμιση και ότι οι όποιες κινήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μην είναι βιαστικές, διαφορετικά θα αποτύχουν.
Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ένωση για τη Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την ως χρήσιμο εργαλείο για την υλοποίηση των στόχων της Ένωσης. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης, από πλευράς της Ένωσης, των μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επηρεαστούν από κύματα μεταναστών.