08/03/2011
Η ελληνοκυπριακή πλευρά επείγεται για λύση και για αυτό εργάζεται εντατικά με συνέπεια στη βάση λύσης, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με δηλώσεις και θέσεις που συγκρούονται κάθετα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι τάχα η ελληνοκυπριακή πλευρά κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις. Ουδέν αναληθέστερο.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά επείγεται για λύση και για αυτό εργάζεται εντατικά με συνέπεια στη βάση λύσης και με την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού για να επιτευχθεί λύση το συντομότερο δυνατόν.
Η λύση, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί με δηλώσεις και θέσεις που συγκρούονται κάθετα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Τέτοιες δηλώσεις, δυστυχώς, γίνονται πολύ συχνά από την τουρκική ηγεσία. Δηλώσεις για ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο και για ύπαρξη δύο λαών στο νησί.
Η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με γενικόλογες και άνευ περιεχομένου διακηρύξεις στις οποίες συχνά προβαίνει η τουρκική ηγεσία. ΄Αλλωστε, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα Συμπεράσματά του, τόσο το 2009 όσο και το 2010, διαπιστώνει την αντίφαση λόγων και έργων της Τουρκίας αναφορικά με το Κυπριακό. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία έμπρακτα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης».
Στη συνέχεια ερωτηθείς για τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό και τη συνάντηση που θα έχουν με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πρόκειται για ένα κλιμάκιο της διαπραγματευτικής ομάδας, είναι γνωστό ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τη δυνατότητα που έχει ο ΟΗΕ να διαθέσει στις δύο πλευρές εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αναφορικά με το περιουσιακό. Με αυτούς τους εμπειρογνώμονες θα έχει επαφές το κλιμάκιο της διαπραγματευτικής μας ομάδας. Όπως έχει δημοσιευτεί, θα είναι ο κ. Νίκος Αιμιλίου, ο κ. Τουμάζος Τσελεπής και ο κ. Μιχάλης Σαρρής. Οι επαφές θα γίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή».
Σε ερώτηση αν αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα καταθέσουν εισηγήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να εξηγήσουμε τις θέσεις μας αναφορικά με το περιουσιακό, διότι οι θέσεις μας είναι πολύ καλά τεκμηριωμένες».
Κληθείς να πει αν οι εμπειρογνώμονες έχουν σκοπό να ακούσουν τις θέσεις μας ή να δώσουν και κάποια πράγματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η όλη επαφή δεν έχει τον στόχο, ασφαλώς, να εμπλέξει τον ΟΗΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν είναι διαπραγμάτευση που κάνουμε με τα Ηνωμένα ΄Εθνη. Τα Ηνωμένα ΄Εθνη δεν διαδραματίζουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, στηρίζουν την όλη προσπάθεια. Οι ίδιοι έχουν προσφερθεί να δώσουν γνώση από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Από εκεί και πέρα, η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ των δύο πλευρών που γίνεται».
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο για το κατά πόσον έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Μάριο Καρογιάν, ο κ. Στεφάνου είπε «όχι ακόμα», ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση να διευθετηθεί μια τέτοια συνάντηση είπε «ναι η πρόθεση υπάρχει. Μόλις διευθετηθεί θα την ανακοινώσουμε ασφαλώς».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ για τη συνεργασία στη συγκυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αναφορικά με τη συνεργασία, θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης ότι θέλει και επιθυμεί τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται πάντοτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι ώστε να ξεπερνιούνται τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται ή οι οποιεσδήποτε διαφωνίες, επενδύοντας στις κοινές θέσεις, στις κοινές αντιλήψεις και στην κοινή επιθυμία που υπάρχει ώστε η συνεργασία να οδηγήσει στην υλοποίηση του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα διάφορα προβλήματα που εμφανίζονται, όπως για παράδειγμα η παγκόσμια οικονομική κρίση με τις παρενέργειες και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην κυπριακή οικονομία, για να μπορέσουμε να πάρουμε την Κύπρο μπροστά».