Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στο εθνικό μνημόσυνο του αγωνιστή Μιχαήλ Φτωχού, στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στα Πάνω Λεύκαρα
13/03/2011
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα τον ήρωα Μιχαήλ Φτωχό, που δολοφονήθηκε προδοτικά, έχοντας ακόμη τόσα πολλά να προσφέρει στην πατρίδα μας. Έχουν περάσει 40 ολόκληρα χρόνια από τη θλιβερή εκείνη μέρα της δολοφονίας ενός ανθρώπου που αποτέλεσε παράδειγμα προσήλωσης στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Ο Μιχαήλ Φτωχός γεννήθηκε στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας το 1925. Καταγόταν από την οικογένεια Φτωχού και ήταν ο πρωτότοκος από εφτά αδέλφια της οικογένειας. Ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν, αφού ολοκλήρωσε τον βασικό τότε κύκλο μόρφωσης, φοίτησε στην Ανώτερη Πρακτική σχολή του Κωστάκη Σαββίδη στον Άγιο Αμβρόσιο. Μπήκε με ενθουσιασμό και όρεξη στη ζωή και σύντομα καθιερώθηκε ως ηγετική φυσιογνωμία της κοινότητας του Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας. Ως άνθρωπος ήταν φιλόξενος, ακούραστος, ενθουσιώδης πατριώτης και χαρακτηριζόταν από ανεξάντλητη θέληση για δημιουργία. Η ισχυρή προσωπικότητά του τον έκανε ενεργό στέλεχος στις προσπάθειες για πρόοδο και ανάπτυξη της κοινότητάς του, κάτι που οραματίστηκε και προσπάθησε να μετουσιώσει σε πράξη, μέσα από την ανάμειξή του στο συνεργατικό κίνημα.
Η έντονη κοινωνική του δράση βοήθησε την κοινότητα του Αγίου Αμβροσίου και τις γύρω περιοχές καθότι με την επιβλητική του φυσιογνωμία, τη δυναμική διεκδίκηση και τις ισχυρές διασυνδέσεις που ανέπτυξε με κέντρα λήψης αποφάσεων συνέβαλε καθοριστικά στη σταδιακή επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Άγιος Αμβρόσιος και οι γύρω κοινότητες Χάρτζια, Καλογραία και Τρυπημένη. Χαρακτηριστικά μόνο αναφέρω την καταλυτική του συνδρομή στην παραχώρηση κρατικής γης για το κτίσιμο του Γυμνασίου του Αγίου Αμβροσίου που αποτέλεσε μέχρι την τουρκική εισβολή τον πνευματικό φάρο ολόκληρης της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-59, ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα. Μάλιστα, τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης σύντομα διέκριναν στο πρόσωπό του το υψηλό ήθος και τον άμεμπτο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να του αναθέσουν σοβαρά οργανωτικά καθήκοντα. Ο ρόλος του στον αγώνα υπήρξε πολύ σημαντικός, κάτι που έτυχε καθολικής αναγνώρισης και οδήγησε τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλου να του απονέμει, μεταθανάτια, τιμητικό μετάλλιο και δίπλωμα ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του για τη απελευθέρωση της πατρίδας.
Δυστυχώς, όμως, δεν κατάφερε να δει όλα αυτά που οραματιζόταν να γίνονται πραγματικότητα. Το βράδυ της 5ης Μαρτίου 1971 δέχθηκε τα δολοφονικά πυρά των δραστών της παρανομίας. Ο θάνατος του συντάραξε την κοινότητα Αγίου Αμβροσίου και άφησε ένα τεράστιο κενό. Ο Μιχαήλ Φτωχός είχε βαθιές δημοκρατικές πεποιθήσεις και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής του Προέδρου Μακαρίου και της νομιμότητας. Ως ανυποχώρητος υπερασπιστής των δημοκρατικών ιδεωδών, κίνησε το μίσος των ακραίων στοιχείων, που τον δολοφόνησαν μη ανεχόμενοι την επιρροή που είχε στην περιοχή.
Η σημερινή μας παρουσία εδώ αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον αγωνιστή και τον άνθρωπο Μιχαήλ Φτωχό. Απέναντί του, όπως και απέναντι σε όλους τους άλλους νεκρούς μας που έπεσαν μαχόμενοι για την προστασία της δημοκρατίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πατρίδας μας, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την επανένωση της Κύπρου.
Ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο, η πατρίδα μας διεξάγει έναν άνισο αγώνα για να επιβιώσει, απέναντι στα τετελεσμένα του δίδυμου εγκλήματος που τελέσθηκε σε βάρος της το 1974. Η εμμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς σε συγκεκριμένες θέσεις, δυσχεραίνει τις συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία λύση που να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας. Παρά όμως αυτό το αρνητικό γεγονός, δεν αποπροσανατολιζόμαστε και παραμένουμε προσηλωμένοι στο όραμα της ενωμένης πατρίδας. Η κρίσιμη καμπή από την οποία περνάει το εθνικό μας πρόβλημα καθιστά αδήριτη την ανάγκη για ύπαρξη ενός πνεύματος ομόνοιας και σύμπνοιας από όλους μας. Οφείλει, λοιπόν, ο κάθε υγιής πολίτης να στηρίξει, σε αυτές τις στιγμές, τις προσπάθειες του Προέδρου για μια ρεαλιστική λύση στη βάση των συμφωνημένων αρχών, που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις. Λύση που θα επανενώνει το νησί και θα δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Κυπρίους να συμβιώσουν αρμονικά. Μόνο με την επίτευξη του στόχου αυτού οι ψυχές των ηρώων μας θα αναπαυτούν, γιατί μόνο τότε θα είναι βέβαιοι πως οι μελλοντικές γενιές των Κυπρίων δεν θα ζήσουν τις φρικαλεότητες ενός άλλου πολέμου.
Με αυτή την ελπίδα αποτίνουμε σήμερα τον πρέποντα φόρο τιμής στον ήρωα του Άγιου Αμβρόσιου Κερύνειας Μιχαήλ Φτωχό, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.
Ας είναι αιώνια η μνήμη του.