Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στη συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Μηχανισμού για τα δικαιώματα της γυναίκας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στη Λευκωσία
08/03/2011
Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που και εγώ με τη σειρά μου σας καλωσορίζω στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Όπως ίσως γνωρίζετε, φέτος είναι μια ξεχωριστή επέτειος, γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια αφότου καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου να εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα που συνηθίζεται να αποτιμάται η πρόοδος για όσα έχουν επιτευχθεί στον τομέα της ισότητας, αλλά και να επισημαίνονται τα προβλήματα και οι διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε βάρος της γυναίκας.
Ο Εθνικός Μηχανισμός αποφάσισε να προσδώσει ιδιαίτερη σημασία στη φετινή επέτειο, επικεντρώνοντας την προσοχή των ΜΜΕ, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας σε δύο από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες, δηλαδή τη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια και πολιτική ζωή και το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών.
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου που συνδιοργανώνεται από τις Υπεπιτροπές του Εθνικού Μηχανισμού για τη Συμμετοχή της Γυναίκας στην Πολιτική και Δημόσια Ζωή και των ΜΜΕ, εντάσσεται στο πλαίσιο της διαφωτιστικής εκστρατείας του Εθνικού Μηχανισμού, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Μάιο.
Είναι σαφές ότι τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και τα ΜΜΕ, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου, γι’ αυτό και η διαφωτιστική εκστρατεία περιλαμβάνει επαφές και δράσεις τόσο με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων όσο και με εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στόχος η αύξηση του αριθμού των γυναικών στη νέα Βουλή, που σήμερα είναι μόλις 7 στο σύνολο των 56 βουλευτών.
Επιπρόσθετα από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Εθνικός Μηχανισμός προγραμματίζει αύριο εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας θα τελεστούν τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Μαρφίν Λαϊκή (Λεωφ. Μακαρίου Γ’), στις 6 το απόγευμα και είστε όλοι και όλες ευπρόσδεκτοι.
Η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων στη δημόσια και πολιτική ζωή αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Εθνικού Μηχανισμού και της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτή εκφράζεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών (2007-2013).
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα, ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Μηχανισμού, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2007 και έχει ως στόχο τη σφαιρική και συντονισμένη προώθηση της ισότητας στους τομείς της εργασίας, της παιδείας, της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των στερεοτύπων.
Ήδη, βρισκόμαστε χρονικά στο μέσο της εφαρμογής του και η Κυβέρνηση προχωρεί στην αξιολόγηση της προόδου σε σχέση με την υλοποίησή του.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τον Εθνικό Μηχανισμό και όλες τις οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτόν, για την ενεργό εμπλοκή και συμβολή τους στην προώθηση της ισότητας και για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Στον τόπο μας, παρά τη σημαντική βελτίωση της θέσης της γυναίκας στους διάφορους τομείς της ζωής, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη μέχρι να επιτύχουμε την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή.
Θετική βέβαια εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα συμμετέχουν δύο γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο, δύο Κύπριες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε γυναίκα Δήμαρχο στη Λευκωσία, το 42% του συνόλου του δικαστικού Σώματος της χώρας είναι γυναίκες, όπως και το 20% των μελών των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, κ.ά.
Σημαντική είναι, επίσης, η παρουσία γυναικών στον τόπο μας ως Επιτρόπων Νομοθεσίας, Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Γενικής Ελέγκτριας, Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, καθώς και Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Παρόλα αυτά, η Κύπρος, δυστυχώς εξακολουθεί να βρίσκεται στις χαμηλότερες βαθμίδες των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια, με ποσοστό μόλις 12%, πολύ χαμηλότερο του μέσου όρου που ανέρχεται σε 24%.
Η αύξηση του αριθμού των γυναικών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, καθώς και η στήριξη της υποψηφιότητάς τους από τους κομματικούς μηχανισμούς και τα ΜΜΕ, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες προβολής σε άντρες και γυναίκες υποψήφιες, αποτελούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση της κατάστασης.
Εύχομαι η σημερινή συνέντευξη Τύπου να περάσει το μήνυμα συστράτευσης όλων για μια πιο ισορροπημένη παρουσία ανδρών και γυναικών στη Βουλή και, βέβαια, να δώσει την ευκαιρία γνωριμίας και επαφής των ΜΜΕ με τις υποψήφιες γυναίκες, προκειμένου να προβάλουν και αυτές τις θέσεις, απόψεις και οραματισμούς τους.
Χαιρετίζω, για άλλη μια φορά, την παρουσία των υποψήφιων γυναικών από όλα τα πολιτικά κόμματα του τόπου στη σημερινή εκδήλωση, τις συγχαίρω για την επιτυχία συμπερίληψής τους στα εκλογικά ψηφοδέλτια και εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθειά τους για εκλογή στη νέα Βουλή.
Σας διαβεβαιώνω ότι ο Εθνικός Μηχανισμός και οι γυναικείες οργανώσεις στέκονται πάντοτε αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθειά σας.
Η γυναίκα της Κύπρου έχει αποδείξει ότι έχει τα προσόντα, τις δυνατότητες και τις δεξιότητες να ανταποκριθεί επάξια στις πολλαπλές υποχρεώσεις της σύγχρονης ζωής, αλλά και να συνεισφέρει ουσιαστικά, από κάθε έπαλξη, στον αγώνα για κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο στον τόπο μας και εκτός Κύπρου.
Ας εργαστούμε όλοι για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για άντρες και γυναίκες για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις.