Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στη συνέντευξη Τύπου για τον Διεθνή Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο
21/02/2011
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τα 41 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας και την έναρξη του Διεθνούς Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο. Από την υπογραφή της ίδρυσης του παγκόσμιου αυτού οργανισμού στις 20 Μαρτίου 1970 μέχρι σήμερα τα σύνορα του γαλλόφωνου χώρου έχουν επεκταθεί και έχουν συμπεριλάβει λαούς και έθνη από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας αριθμεί σήμερα 75 κράτη και κυβερνήσεις που αντιπροσωπεύουν συνολικά έναν πληθυσμό 890 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η απόφαση της Κύπρου για ένταξή της στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας υπαγορεύθηκε κυρίως από την εκτίμηση των προοπτικών για τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο σημαντικό αυτό διακρατικό φόρουμ, σε έναν αδιαμφισβήτητου κύρους διεθνή οργανισμό με κοινή γλώσσα τα γαλλικά. Σε έναν οργανισμό που προάγει μεταξύ των μελών του τον διάλογο, την αλληλεγγύη, την ειρήνη μέσα από την πρόληψη της διαμάχης και την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις κρίσεων, καθώς επίσης και την παιδεία και τον πολιτισμό.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συνδεδεμένο μέλος του οργανισμού από τις 29 Σεπτεμβρίου 2006, συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου αυτής με εκδηλώσεις που οργανώνει από κοινού με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία 16 χωρών μελών της Γαλλοφωνίας. Οι φετινές εκδηλώσεις τίθενται κάτω από το κοινό σύνθημα: «Υπάρχουν λέξεις για να πάρουμε τον κόσμο μπροστά: περισσότερος πολιτισμός, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη ανάπτυξη».
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαγωνισμούς, θέατρο, κινηματογράφο, μουσική, λογοτεχνία, ποίηση και χορό. Αρχίζουν στις 25 Φεβρουαρίου με τα εγκαίνια του 6ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου και την προβολή της γαλλικής ταινίας «Πιστό αντίγραφο» και θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία της Γαλλοφωνίας θα επεκταθεί τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση με ενδιαφέρουσες εκπομπές και ταινίες. Στα προγράμματα που σας έχουν δοθεί αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν τόσο τις εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν ελεύθερη είσοδο, όσο και τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.
Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει επίσης μέσω των Πρεσβειών της στις εκδηλώσεις που οργανώνουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να κάνει γνωστό τον δικό μας πλούσιο πολιτισμό ανά το παγκόσμιο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στους Διεθνείς Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Αγώνες της Γαλλοφωνίας οι οποίοι διεξήχθησαν στον Λίβανο από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2009.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας σε μήνυμά του στις 20 Μαρτίου 2010 για τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας τόνισε ότι η Γαλλοφωνία συνιστά την έμπρακτη προσήλωσή μας στις αρχές της πολυπολιτισμικότητας, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της διαφορετικότητας. Ο καταστρεπτικός σεισμός στην Αϊτή, ένα κράτος μέλος του οργανισμού, και οι συνέπειές του βρίσκονταν και συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των τρεχουσών κοινών προσπαθειών για άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός της Αϊτής. Αυτό αποτελεί και ένα πρακτικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί κάθε φορά που συνενώνουμε τις δυνάμεις μας στην εξυπηρέτηση ευγενών επιδιώξεων, όπως αυτών που υπηρετεί και η Γαλλοφωνία.
Μέσα από τις εκδηλώσεις για τη Γαλλοφωνία τιμάται παράλληλα και η γαλλική γλώσσα και οι αξίες που αυτή μεταφέρει στην ανθρωπότητα, οι οποίες αποτελούν τις παγκόσμιες αξίες ενός κράτους δικαίου και παρέχουν τη βάση για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας στην Κύπρο σηματοδοτεί για μας ένα πολύτιμο άνοιγμα στον σύγχρονο κόσμο. Άνοιγμα που επιτρέπει την έναρξη ή την ενίσχυση του διαλόγου με άλλες χώρες και πολιτισμούς.
Επιτρέψετέ μου κλείνοντας να αποτίσω φόρο τιμής στον αείμνηστο πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πρωτεργάτες της ένταξης της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας. Πέρα από τη μεγάλη προσφορά του στα θέματα της παιδείας και του πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλουμε να τον τιμούμε και να τον μνημονεύουμε επίσης για την εξαίρετη συμβολή του στη συμμετοχή της Κύπρου στον κόσμο της Γαλλοφωνίας.