3/2/11

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2011





Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και φίλο, Δημήτρη Χριστόφια, είχαμε σήμερα, όπως πάντα, μια πολύ χρήσιμη συνάντηση. Μία συνεργασία, πάντα ουσιαστική και ειλικρινή. Χαίρομαι, πράγματι, κάθε φορά που έχω την ευκαιρία να υποδεχθώ το φίλο μου στην Αθήνα. Έχουμε συχνές συναντήσεις.

Θυμίζω ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε στην Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον κ. Έρογλου, για την επιτάχυνση των δικοινοτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Κύπρο, με στόχο την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος, του διεθνούς προβλήματος, του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει και τηλεφωνικώς για τις εξελίξεις, λίγο μετά την ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων στην Γενεύη.

Σήμερα, όμως, είχαμε το χρόνο να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των δικοινοτικών συνομιλιών και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Ελπίζουμε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί επιτέλους στις γνωστές προτάσεις του φίλου Προέδρου, για έναν έντιμο και αμοιβαίο συμβιβασμό, στο πλαίσιο μιας Κυπριακής διαπραγμάτευσης, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Την καλούμε να προσέλθει με εποικοδομητικό πνεύμα, επιδεικνύοντας πραγματική βούληση για εξεύρεση λύσης.

Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά ότι, στηρίζουμε τον αγώνα του Κυπριακού λαού για επανένωση της νήσου και προσδοκούμε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και θα αποδεσμεύσει την Κύπρο από ξεπερασμένα σχήματα εγγυήσεων.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες για μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου.

Κύριε Πρόεδρε, είμαστε πάντα δίπλα στην Κυπριακή Κυβέρνηση, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, χωρίς την επίλυση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως γνωρίζετε και από τη δευτερολογία μου στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, η σημερινή συνάντηση προγραμματίστηκε και ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, για την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήσαμε για τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε, διότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα και, άρα, είναι αυτονόητο ότι συντονίζουμε τις πολιτικές μας και σε αυτό το θέμα, καθώς και τις κινήσεις μας, βεβαίως. Και αυτό, δεν αποτελεί μια τωρινή διαπίστωση, αλλά είναι μία πραγματικότητα που ισχύει διαχρονικά.

Τέλος, συζητήσαμε και για την κρίση στη φίλη και γειτονική χώρα Αίγυπτο, θέμα που απασχολεί άμεσα τις δύο χώρες μας, καθώς και για το ρόλο της Κύπρου, όπως και της Ελλάδας, ως προς την αεροπορική μετακίνηση αλλοδαπών από την Αίγυπτο.

Και πάλι καλωσόρισες. Θα είμαστε μαζί και αύριο στις Βρυξέλλες. Έχεις το λόγο, Δημήτρη.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Ευχαριστώ Γιώργο. Είναι πάντοτε ιδιαίτερη χαρά για μένα, φίλοι και φίλες, να συναντιόμαστε με τον φίλο Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο της στενής μας συνεργασίας, τόσο στο Κυπριακό, όσο και σε άλλα θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Θέλω για μια ακόμη φορά να εκφράσω τις ευχαριστίες μας, γιατί η Κύπρος και το Κυπριακό αποτελούν προσωπική προτεραιότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Θέλω να τονίσω ακόμα ότι, αυτό το ενδιαφέρον και η υποστήριξη, εκδηλώνονται έμπρακτα και όχι στα λόγια και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Η στενή σχέση και η φιλία μας ενισχύει περαιτέρω το στέρεο υπόβαθρο της πολιτικής μας συνεργασίας. Η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμά μας, στον αγώνα που διεξάγουμε για να πετύχουμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου, που είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η ύπαρξη αγαστής συνεργασίας, συνεχούς επαφής και κοινής δράσης, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.

Συζητήσαμε σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης, αφού πρώτα ενημέρωσα τον φίλο Πρωθυπουργό και τηλεφωνικώς, αλλά σήμερα μας δόθηκε περισσότερος χρόνος, σε μία πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία και ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων, ώστε να τον ενημερώσω για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα στην Γενεύη.

Η όλη στάση μας και οι θέσεις που αναπτύξαμε στην Γενεύη είναι κατ’ εμάς πειστικές, για την καλή μας θέληση να προχωρήσουμε, κατά τρόπο πρακτικό και αποτελεσματικό, στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, το συντομότερο δυνατό.

Η λύση, όπως έχει ήδη αναφέρει και ο φίλος Γιώργος Παπανδρέου, πρέπει να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Έχουμε την πεποίθηση ότι, το βάρος της απόδειξης της βούλησης για καλή λύση, βρίσκεται στη μεριά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Αυτή πρέπει να είναι η διαπίστωση κάθε αντικειμενικού κριτή.

Στις συνομιλίες μας σήμερα, δεν περιοριστήκαμε μόνο στη συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την Αίγυπτο αυτή την ώρα, οι οποίες μας ενδιαφέρουν άμεσα, τόσο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, αλλά και λόγω των διαχρονικών φιλικών δεσμών που διατηρούμε με τις χώρες της περιοχής.

Κοινή μας ελπίδα είναι, τα γεγονότα να έχουν θετική έκβαση, προς όφελος των λαών των χωρών της περιοχής μας και προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας.

Όπως είναι φυσικό, ανταλλάξαμε απόψεις και για το θέμα της ενέργειας. Αφετηρία της κοινής μας προσέγγισης είναι ότι εναπόκειται στο κάθε κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτή είναι η πυξίδα που καθοδηγεί κάθε μας βήμα. Από εκεί και πέρα, χρειάζονται χαμηλοί τόνοι και περισσότερα έργα, παρά λόγια. Και να μου επιτρέψετε να πω, έργα στην ώρα τους. Είμαστε σε στενή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση και πάνω σε αυτά τα ζητήματα και έχουμε πλήρη συναντίληψη και επ’ αυτού του ιδιαίτερα ευαίσθητου ζητήματος.

Για μια ακόμα φορά, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου Πρωθυπουργό, για την αμέριστη στήριξη που ο ίδιος και η Κυβέρνησή του παρέχουν στις προσπάθειές μας. Εύχομαι τόσο στον ίδιο, όσο και στον αδελφό Ελληνικό λαό, κάθε καλό. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κ. Πρωθυπουργέ, περιγράψατε προηγουμένως αυτή τη συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες. Θα ήθελα να μας πείτε περισσότερα πράγματα, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της ενέργειας, με αφορμή τον κύκλο συζήτησης που έχει ανοίξει, καθώς υπάρχει ένα πολύ έντονο οικονομικό ενδιαφέρον. Και επίσης, αν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου αναφερθήκατε πριν, θα επηρεάσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση αυτό τον τομέα. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, να τονίσω ξανά ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα και στον ενεργειακό τομέα. Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος, θέλω και εγώ να τονίσω ότι, οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι μόνο στενές, είναι αδελφικές. Και όπως σε όλα τα άλλα θέματα, έτσι και στα θέματα ενεργειακής πολιτικής ή στα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, βρισκόμαστε σε έναν συνεχή συντονισμό μεταξύ μας, μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, Ελλάδας και Κύπρου.

Η συνεργασία αυτή είναι υποδειγματική. Από κοινού εξετάζουμε όλες τις εξελίξεις, από κοινού παίρνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις και πρωτοβουλίες και από κοινού κάνουμε και τις απαραίτητες κινήσεις. Και πιστεύω ότι, είναι ένας τομέας που, όπως είπε και ο Πρόεδρος, είναι και ευαίσθητος, ελπίζω και με θετική προοπτική, γιατί πολλά γράφονται περί του τι υπάρχει στο υπέδαφος, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτά θα πρέπει να εξακριβωθούν και να προχωρήσουν μέσα από τις απαραίτητες διαδικασίες, τις οποίες εμείς έχουμε μεταξύ μας δρομολογήσει.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος. Ασφαλώς, εκρηκτικές καταστάσεις στην περιοχή δεν μπορεί παρά να επηρεάζουν όλους μας. Με τις αραβικές χώρες, όπως είναι γνωστό, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, παραδοσιακά, διατηρούμε πολύ φιλικές σχέσεις. Άρα, μας ενδιαφέρει η σταθερότητα στην περιοχή. Και οι εκρήξεις σίγουρα δημιουργούν προβληματισμούς και προβλήματα.

Τώρα, σε ότι αφορά τα θέματα ενέργειας, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, βρισκόμαστε σε καθημερινό και πλήρη συντονισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου μια χώρα θα βγει πρώτη σε συνεργασία και σε συντονισμό και άλλη χώρα κατόπιν.

Οι περιπτώσεις αυτές μελετώνται κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο, διότι η κάθε κίνηση έχει και την πολιτική της σημασία και τις επιπτώσεις της. Θέλω όμως να σταθώ και εγώ στη σοβαρότητα, με την οποία πρέπει να δούμε το θέμα και στο θόρυβο που γίνεται και είναι - να μου επιτρέψετε να πω - σε ορισμένες περιπτώσεις, υπέρμετρος και χαρακτηρίζει και την ψυχολογία μας, και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε.

Πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τι υπάρχει και να είμαστε σίγουροι για τις κινήσεις που πιθανόν να αποφασίσουμε να κάνουμε. Η θερμή μου παράκληση, και προς την Κύπρο, και προς την Ελλάδα, είναι να κινηθούμε με προσοχή. Και δεν εννοώ τις Κυβερνήσεις, εννοώ ευρύτερα, και τον πολιτικό κόσμο, και τον δημοσιογραφικό κόσμο αν θέλετε. Είναι διακαές το ενδιαφέρον ασφαλώς, γιατί πρόκειται περί σημαντικών, πιθανών ευρημάτων, που έχουν και πολιτική σημασία, και η εκμετάλλευσή τους, και όποιες κινήσεις κάνουμε, αλλά πολλές φορές, με το θόρυβο που γίνεται σε διάφορα ζητήματα - και έχω πικρή πείρα σε ό,τι αφορά την Κύπρο - σκοτώνουμε εν τη γενέσει τους δυνατότητες και πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών των δυνατοτήτων.

Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε χαμηλούς τόνους. Και σε πλήρη συνεργασία, όπως ελέχθη, να αντιμετωπίζουμε, να μελετούμε αυτά τα ζητήματα και να συναποφασίζουμε, αν θέλετε, πώς θα προχωρούμε παραπέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πώς θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεάσουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο την Κύπρο και, από εκεί και πέρα, μετά την Γενεύη, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, δεδομένων και των θέσεων που εκφράζει η τουρκοκυπριακή πλευρά, επιμένοντας στη λύση δύο κρατών ουσιαστικά;

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Ο Γενικός Γραμματέας προσπαθεί πραγματικά, και εμείς το εκτιμούμε, να βοηθήσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πρώτα απ’ όλα, να καθορίσουν τα βασικά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις. Και υπάρχουν αυτά τα βασικά ζητήματα και υπάρχουν και οι αποκλίσεις. Και στον ενδιάμεσο χρόνο μεταξύ της μίας συνάντησης μαζί του και της άλλης, να προσπαθήσουν οι δύο ηγέτες, και γενικότερα οι συνομιλητές, να φτάσουν σε περαιτέρω συγκλίσεις.

Από το Νοέμβριο μέχρι πρόσφατα, έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις στο θέμα της οικονομίας, λιγότερες στο θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση» και ακόμα λιγότερες στο θέμα «διακυβέρνηση». Αυτό οφείλεται στην επιμονή της τουρκικής πλευράς, σε θέσεις οι οποίες είναι εκτός των διατάξεων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνηθέντων, θα έλεγα ακόμα και με τον κ. Ταλάτ μέχρι πέρυσι. Αυτό δημιουργεί μια σημαντική δυσκολία.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι η επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς, να αρνείται να συζητήσει σε διασύνδεση το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών, που εμείς θέλουμε να διευρυνθούν περαιτέρω, το θέμα της έλευσης τόσων χιλιάδων εποίκων, το θέμα της ιθαγένειας δηλαδή στην Κύπρο και το θέμα των περιουσιών. Αυτά τα τρία ζητήματα, φυσιολογικά, είναι διασυνδεδεμένα.

Αρνείται, ως τώρα τουλάχιστον, η τουρκική πλευρά να δεχθεί αυτή τη διασύνδεση. Ο Γενικός Γραμματέας έδειξε φανερά ότι συμπαθεί, για να μην πω υποστηρίζει, αυτή τη διασύνδεση. Και θα χρειαστεί να εργαστούμε και με τον Γενικό Γραμματέα, και με τη Διεθνή Κοινότητα, ώστε να πιεστεί η Τουρκία, διότι εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις, δεν λαμβάνονται ασφαλώς στην κατεχόμενη Λευκωσία οι αποφάσεις.

Να υπάρξει αυτή η διασύνδεση, για να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση. Αυτό είναι το κλειδί εν πάση περιπτώσει, κατά τη γνώμη μου, για να έχουμε μέχρι την επόμενη συνάντηση, η οποία θα γίνει το συντομότερο δυνατό όπως ελέχθη, καλύτερα αποτελέσματα. Διαφορετικά, θα πω για μία ακόμα φορά, ότι η τουρκική πλευρά μού δίνει την εντύπωση - και το είπα και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα - ότι κωλυσιεργεί για να φτάσουμε σε αδιέξοδο όταν ξανασυναντηθούμε και να ζητηθεί ξανά πιεστικά από το Γενικό Γραμματέα να καλέσει τετραμερή, που είναι πέραν και έξω από τους όρους εντολής του, για να συζητήσει τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, μαζί με το θέμα των εγγυήσεων και τις συνθήκες συμμαχίας.

Αυτά, φρονώ ότι είναι εκ του πονηρού και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά, όπως αντιλαμβάνεστε. Αυτή είναι η κατάσταση. Θέλω να επαναλάβω ότι έχουμε όλη την καλή θέληση και είμαστε αποφασισμένοι, εφόσον δώσει το χέρι της η Τουρκία, να προχωρήσουμε σύντομα και φέτος ακόμα, σε λύση του Κυπριακού προβλήματος, η οποία βεβαίως να είναι και βιώσιμη, να είναι και λειτουργική, και να μπορεί να γίνει αποδεκτή και από το λαό.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να πω δυο λόγια για το θέμα της Αιγύπτου και της περιοχής. Βεβαίως, ξεκινώντας πάλι από το ενεργειακό, θέλω να τονίσω ότι, για εμάς, η ενεργειακή πολιτική αποτελεί παράγοντα ειρήνης και συνεργασίας των κρατών και των λαών, και όχι αντικείμενο - ακριβώς αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε - συγκρούσεων ή αντιπαραθέσεων.

Ήδη, αυτό το έχουμε αποδείξει, με τους αγωγούς φυσικού αερίου που φέρνουν στην Ελλάδα, είτε από την Ρωσία, είτε μέσω Τουρκίας, σημαντικά ενεργειακά αποθέματα.

Αλλά αυτός, οπωσδήποτε, θα πρέπει να είναι και ο χαρακτήρας των όποιων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα στην Μεσόγειο, σε ό,τι αφορά το ενεργειακό - παράγοντας ειρήνης.

Και το λέω, γιατί αυτό σχετίζεται βεβαίως με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - και όχι μόνο - στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο. Ο Αιγυπτιακός λαός, θα έλεγα και με αιχμή τη νέα γενιά της Αιγύπτου, ζητά αλλαγή, ζητά δημοκρατικά δικαιώματα, ζητά ελευθερίες, ζητά κοινοβουλευτικά κόμματα. Και όλα αυτά, χρειάζεται να κατοχυρωθούν ακόμα και συνταγματικά.

Είναι λοιπόν ανάγκη να προχωρήσει αυτή η μετάβαση προς τη Δημοκρατία, να γίνουν αυτές οι αλλαγές και να γίνουν με αξιοπιστία, με αμεσότητα, με σταθερότητα και χωρίς βία.

Τα τονίζω αυτά, διότι εμείς δεν κοιτάμε από κάποια άλλη γωνιά του πλανήτη τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Είναι η γειτονιά μας και έχουμε ιδιαίτερο συμφέρον. Πρώτα απ’ όλα, είμαστε μια φίλη χώρα. Η Ελλάδα έχει μακροχρόνια φιλία με την Αίγυπτο, αλλά και οι δύο λαοί έχουν σχέσεις ισότιμες και, βεβαίως, σχέσεις που έχουν σημαδευτεί και από τον Ελληνισμό, από τις παροικίες, ιδιαίτερα της Αλεξάνδρειας, αλλά και από τον ακόμα υπάρχοντα Ελληνισμό και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, που μας συνδέουν με τη γείτονα χώρα.

Είναι στην άμεση γειτονιά μας. Ο ρόλος της Αιγύπτου είναι πάντα σημαντικός στην περιοχή, και για τους Άραβες, για τον αραβικό κόσμο, αλλά βεβαίως και για τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά και το Παλαιστινιακό.

Θεωρώ δε, ότι οι δημοκρατικές αλλαγές θα δώσουν και νέα ισχύ στην αιγυπτιακή κοινωνία, δίνοντας νέα ισχύ και στην Αίγυπτο και θα έλεγα και έναν πιο ισχυρό ρόλο, που εμείς θα καλωσορίσουμε, για την ευρύτερη περιοχή και για τον αραβικό κόσμο.

Γι’ αυτό το λόγο, όλες αυτές τις ημέρες έχω στενές τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες της περιοχής, ακριβώς διότι είναι ζωτικό το συμφέρον της Ελλάδας. Πιστεύω ότι εμείς, και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είμαστε στη γειτονιά, όπως είναι βεβαίως και η Κύπρος, έχουμε και έναν ιδιαίτερο ρόλο, να συμβάλουμε σε αυτή την ομαλή δημοκρατική εξέλιξη.

Τις τελευταίες ημέρες, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, έχω επαφές με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ, με άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες της Αιγύπτου, όπως είναι ο Μοχάμετ Ελ Μπαραντέι και ο Αμρ Μούσα, αλλά και με άλλους ηγέτες της περιοχής, όπως είναι ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας.

Θα συνεχίσουμε αυτές τις επαφές και θα πάρουμε κάθε πρωτοβουλία που θα χρειαστεί, για να συμβάλουμε και εμείς θετικά στην ομαλή πορεία αυτών των εξελίξεων, προς το συμφέρον, όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρωτίστως του ιδίου του Αιγυπτιακού λαού.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Μια τελευταία λέξη. Θεωρώ καθήκον μου να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση, για τη μεταφορά των Κυπρίων από την Αίγυπτο με τα C-130 εδώ, στην Αθήνα, από όπου τους μεταφέραμε στην Κύπρο. Αυτό αποτελεί ακόμα μία απόδειξη των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και της αδελφικής σχέσης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Γι’ αυτό το θέμα, θέλω να πω ότι θα είμαστε σε στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό, αξιοποιώντας τη σχέση μας. Βεβαίως, το τελικό αποτέλεσμα, θα το καθορίσουν οι Αιγύπτιοι, θα το καθορίσουν οι λαοί της περιοχής. Εμείς παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον, πραγματικά διακαές ενδιαφέρον, τις εξελίξεις και, ευχόμαστε οι όποιες αλλαγές, να γίνουν ειρηνικά και ομαλά.

Ευχαριστώ, αγαπητέ Γιώργο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να είσαι καλά.

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Ευχαριστούμε παιδιά.