Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου στα εγκαίνια της 18ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης, στον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης
25/02/2011Η 18η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας τελούμε σήμερα, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του τόπου μας. Είναι ένας ετήσιος, καθιερωμένος θεσμός που αναμένεται πάντα από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και άλλους ενδιαφερομένους ως μια εξαιρετική ευκαιρία πληροφόρησης και ενημέρωσης για το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, από την προδημοτική μέχρι και την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.
Η φετινή έκθεση έχει ξεχωριστή σημασία αφού έχει ως κύριο άξονά της την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και της Πολιτείας γενικότερα, για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της κυπριακής εκπαίδευσης. Με κεντρικό σύνθημα «Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση – Από τη θεωρία στην πράξη» η φετινή έκθεση αποσκοπεί στην ενεργοποίηση όλων των πολιτών ώστε όλοι μαζί, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών και στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα, να κερδίσουμε τη μάχη της προόδου και της ανανέωσης της παιδείας του τόπου μας.
Μέσα από τη φετινή Έκθεση δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές μας, που την επισκέπτονται οργανωμένα, αλλά και σε γονείς, σπουδαστές και άλλους ενδιαφερομένους να γνωρίσουν άμεσα τις κύριες πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία υλοποιείται με αποφασιστικά βήματα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για δημιουργία ενός δημοκρατικού σχολείου με επίκεντρο τον μαθητή.
Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τρεις ακόμα κύριους πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το έργο που επιτελείται σήμερα στη δημόσια εκπαίδευση. Πρώτον για τους στόχους της φετινής χρονιάς που δίνουν τη δυνατότητα στους νέους, μέσα από τον εθελοντισμό και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, να σκεφτούν και να προβληματιστούν πάνω στις μεγάλες αξίες του σεβασμού, της ευθύνης και της αλληλεγγύης που διαχρονικά στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, και προωθούν την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης και αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δεύτερον, για τις δράσεις που προάγουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία και τρίτον, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την αειφόρο ανάπτυξη, θέμα το οποίο πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους αφού οι κλιματολογικές αλλαγές άρχισαν να απειλούν την επιβίωσή μας και μόνο με την καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθησίας θα προστατεύσουμε και θα εμπλουτίσουμε το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής μας, την υγεία και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσής μας.
Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να ενημερωθούν για το έργο της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Προγραμμάτων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Φέτος, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα παρουσιαστεί το έργο του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, το οποίο διευκολύνει την έγκαιρη, επαρκή και αποτελεσματική ανταπόκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε υποθέσεις που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, για πρώτη φορά θα γίνεται ενημέρωση για τη δράση της Σχολής Γονέων καθώς και για τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού από το Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης – Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ), το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) και την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ).
Με δεδομένο ότι τα παιδιά και οι νέοι μας είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε ως κράτος και ως λαός, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχουμε υποχρέωση να μεριμνήσουμε στον ύψιστο βαθμό για την παιδεία που τους προσφέρουμε. Γιατί η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν διατηρεί τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της και προετοιμάζει τα παιδιά και τους νέους για τη ζωή. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να επιφέρουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση του τόπου μας, με βάση τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Εγκαινιάζοντας τη σημερινή 18η Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση, συγχαίρω θερμά και ευχαριστώ όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση της φετινής Έκθεσης.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ και συγχαίρω τον Πρόεδρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων και όλο το προσωπικό της Αρχής για τη μεγάλη συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση της Έκθεσης. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω τη δική μου βαθιά προσωπική εκτίμηση αλλά και την εκτίμηση της Πολιτείας για τη μεγάλη προσφορά της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων στην προσπάθεια προβολής και προώθησης των επιτευγμάτων της Κύπρου όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά γενικά και σε όλους τους άλλους τομείς ανάπτυξης και δράσης.
Κυρίες και κύριοι,
Τα τελευταία τρία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχει προωθήσει μια πλειάδα θεμάτων που απορρέουν τόσο από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια όσο και από την Έκθεση της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.
Τα εκθέματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μαρτυρούν και καταδεικνύουν την υψηλή ποιότητα του έργου που επιτελείται στα σχολεία μας. Είμαι βέβαιος ότι τα παιδιά και οι νέοι μας αλλά και όλοι οι επισκέπτες θα αποκομίσουν τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, πληροφορίες και εμπειρίες από την Έκθεση. Συγχαίροντας ξανά τους διοργανωτές, εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους και τις επιδιώξεις των διοργανωτών και των εκθετών.