Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με θέματα διαχείρισης και ελέγχου των χημικών προϊόντων
03/02/2011
Πρώτα απ΄ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσέλευσή σας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που στοχεύει στην ενημέρωσή σας για τις δραστηριότητες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας στον τομέα της προστασίας των εργαζομένων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος από επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Ο σωστός έλεγχος και η αποτελεσματική διαχείριση των χημικών ουσιών αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικοδόμησης ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος για όλους τους πολίτες.
Από το 2004 και ταυτόχρονα με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει κληθεί να εφαρμόσει ένα πολύ ευρύ φάσμα νομοθεσιών που αφορούν τη διαχείριση και τον έλεγχο των χημικών προϊόντων. Τα χημικά προϊόντα μπορεί να χαρακτηριστούν ως μια ιδιαίτερα περίπλοκη και εν πολλοίς άγνωστη ομάδα κινδύνων για τους εκτιθέμενους σε αυτά. Και αυτό γιατί μπορεί να περικλείουν πολλούς αόρατους κινδύνους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο γνωστούς. Πολλές από τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσης σε χημικές ουσίες δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά εκδηλώνουν το αρνητικό τους αποτέλεσμα αρκετά χρόνια μετά, σε ανύποπτο χρόνο. Αν ληφθεί δε υπόψη ότι οι περισσότερες χημικές ουσίες έχουν ελάχιστα μελετηθεί στον βαθμό που απαιτείται για αποτελεσματική προστασία, τότε άμεσα προβάλλει η ανάγκη για ενεργοποίηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε εδώ και αρκετά χρόνια τη σημασία της αποτελεσματικής προστασίας από τους κινδύνους από χημικές ουσίες προωθώντας ειδικά νομοθετικά μέτρα. Από το 1967 ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των χημικών ουσιών το οποίο με το πέρασμα των χρόνων βελτιώθηκε και ενισχύθηκε καταλήγοντας από το 2006 και μετά στην έκδοση εκτενέστατων και ιδιαίτερα τεχνικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών που αποτελούν κοινή νομοθετική βάση για όλα τα κράτη μέλη. Οι νομοθεσίες αυτές θέτουν αυστηρά κριτήρια και προβλέπουν διαδικασίες για τη διαχείριση των περίπου 30,000 χημικών ουσιών που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά και των πέραν των 100,000 ουσιών που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη από το 1981. Παράλληλα, για ένα μεγάλο αριθμό επικίνδυνων χημικών ουσιών, περίπου δέκα χιλιάδες, ισχύουν περιορισμοί ή απαγορεύσεις.
Ειδικότερα, μετά τη δημιουργία στο Ελσίνκι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, μέσω των Επιτροπών του χτίζεται σταδιακά το αναγκαίο πλέγμα δράσεων που μέχρι τα μέσα του 2018 αναμένεται να οδηγήσει στην αξιολόγηση και ανάδειξη της επικινδυνότητας όλων των χημικών ουσιών που παράγονται ή εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα έχει επιτευχθεί η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος της αποτελεσματικής διαχείρισης των χημικών κινδύνων και πλέον ο Ευρωπαίος πολίτης θα είναι πολύ καλύτερα προστατευμένος.
Σ’ αυτήν την ευρωπαϊκή προσπάθεια συμμετέχει από το 2004 και η Κύπρος ως ισότιμος Ευρωπαίος εταίρος με την ενεργό εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας, και ειδικότερα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται στις Επιτροπές που χαράσσουν την ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης χημικών ουσιών, συμμετέχει ενεργά στις κυριότερες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων και παράλληλα προωθεί σε εθνικό επίπεδο συγκεκριμένες δράσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο προστασίας των Κύπριων εργαζομένων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη, επίσης, σημασία αποδίδουμε ως Υπουργείο και στη σωστή και αποτελεσματική ενημέρωση όλων των επηρεαζόμενων ομάδων. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη χημική νομοθεσία έχουμε προχωρήσει στη διοργάνωση πολλών σεμιναρίων, πέραν των 20 τα τελευταία τρία χρόνια, στην έκδοση αρκετών ενημερωτικών φυλλαδίων και στη λειτουργία δύο Καθοδηγητικών Γραφείων που καθοδηγούν τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες στην καλύτερη κατανόηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από δύο εκτενείς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.
Η διοργάνωση της σημερινής συνέντευξης Τύπου αποτελεί για το Υπουργείο μας άλλο ένα σημαντικό βήμα στην περαιτέρω διάχυση της πληροφόρησης. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη συνδρομή σας για την σωστή ενημέρωση. Σκοπός μας είναι να γνωρίσει ο Κύπριος εργαζόμενος, επιχειρηματίας και ο απλός πολίτης τις προσπάθειες που γίνονται για καλύτερη διαχείριση και έλεγχο των κινδύνων από χημικές ουσίες και να συμβάλει με τον δικό του καταλυτικό τρόπο στη βελτίωση της ισχύουσας κατάστασης στην Κύπρο.
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας του Υπουργείου Εργασίας και όλες οι δράσεις που έχουν αναληφθεί θα παρουσιασθούν αναλυτικά στη συνέχεια. Έτσι πιστεύω ότι θα μπορέσετε να σχηματίσετε και τη δική σας προσωπική άποψη για την προσπάθεια που ως Υπουργείο καταβάλλουμε για την καλύτερη δυνατή προστασία του Κύπριου εργαζόμενου, καταναλωτή και πολίτη από την έκθεση στις κάθε είδους χημικές ουσίες.