02/02/2011
Κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του πρώτου Ύπατου Αρμοστή της Δημοκρατίας της Ουγκάντας κ. Deo K. Rwabita.
Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Rwabita μετέφερε θερμό μήνυμα φιλίας από τον Πρόεδρο της χώρας του κ. Yoweri Kaguta Museveni. Ο νέος Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε τη χαρά του για την τιμή που του δόθηκε να οριστεί ως ο πρώτος ΄Υπατος Αρμοστής της χώρας του στην Κύπρο, ιδίως σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται. Σημείωσε ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εγκαθιδρύθηκαν στη δεκαετία του 1960, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τη συμβολή της Κύπρου προς την ανάπτυξη της Ουγκάντα, κυρίως εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και των διαφόρων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύουν στη Ρώμη. Ανέφερε επίσης ότι σε διμερές επίπεδο η χώρα του έχει λάβει αρκετές υποτροφίες από την Κυπριακή Κυβέρνηση και εξέφρασε την επιθυμία όπως αυτή η συνεργασία συνεχιστεί και στο μέλλον. Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία για προώθηση των επενδύσεων στον τουριστικό, ενεργειακό και τον τομέα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, όπως και την ανάπτυξη στον τομέα των υποδομών για οδικά έργα και έργα παραγωγής ενέργειας. Σημείωσε ότι με την ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ουγκάντα προορίζεται να καταστεί ένας πολύ προνομιακός προορισμός για επενδύσεις.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ο κ. Rwabita ανέφερε:
«Οι λαοί της Κύπρου και της Ουγκάντα μοιράζονται αρκετούς ιστορικούς πολιτιστικούς δεσμούς. Είναι με ευχαρίστηση που αναφέρω ότι είμαστε δεσμευμένοι να ενδυναμώσουμε αυτούς τους δεσμούς φιλίας σε ένα ανώτερο επίπεδο. Η Κυβέρνησή μου αναγνωρίζει ότι από την εποχή της ανεξαρτησίας, η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου έχουν καταβάλει άοκνες προσπάθειες για υπεράσπιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας, συμπεριλαμβανομένου της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας της Κύπρου. Η Ουγκάντα είναι έτοιμη να εργαστεί μαζί με την Κύπρο για περαιτέρω ενδυνάμωση των φιλικών ανταλλαγών, προς το κοινό συμφέρον των χωρών μας.
Αναγνωρίζουμε τη σημασία για τις δύο χώρες να εργάζονται μαζί για την εξεύρεση μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Η Ουγκάντα είναι δεσμευμένη στην υποστήριξη των αρχών που περιέχονται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι δύο χώρες μας μοιράζονται ιστορικές ομοιότητες κυρίως από τον κοινό αντιαποικιακό αγώνα για ανεξαρτησία αλλά και από το όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον για τους δυο λαούς μας. Και συνέχισε:
«Η Κύπρος και η Ουγκάντα λαμβάνουν, επίσης, παρόμοιες θέσεις σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς και φόρα όπως είναι τα Ηνωμένα ΄Εθνη και η Κοινοπολιτεία, υπερασπίζοντας απαράγραπτες αρχές και αξίες. Έχει επίσης καταστεί ως πάγια πολιτική των χωρών μας να εργάζονται ακούραστα με άλλους εταίρους για ένα πιο υποσχόμενο και ευημερούν μέλλον για επίτευξη περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο επιθυμώ να κάνω αναφορά στην Τρίτη Σύνοδο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία υποβοήθησε την ενδυνάμωση του πολιτικού διαλόγου και τη συνεργασία μεταξύ των δύο ηπείρων.
Το νέο Σχέδιο Δράσης 2011-2013, το οποίο είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο, στοχεύει όχι μόνο στην ανανέωση της κοινής στρατηγικής για το όραμα να προχωρήσουμε μπροστά σε αρκετούς τομείς αλλά, επίσης, και στο να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου ανάπτυξης της Αφρικανικής ηπείρου. Είναι μέσα σ’ αυτές τις παράμετρους που οι διμερείς μας σχέσεις μπορούν να λειτούργησουν και να αναπτυχθούν».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε επίσης τα ακόλουθα:
«Η Κυπριακή Κυβέρνηση υπολογίζει στην πολύτιμη υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ουγκάντας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών προς εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, εντός του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης πρόσφατες εξελίξεις, όσον αφορά την Κύπρο, δημιουργούν ανησυχία. Επομένως, η Κύπρος θα εκτιμούσε τη συμβολή της Ουγκάντας, σε συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες εντός της Διάσκεψης, για αποθάρρυνση πολιτικών που είναι επιζήμιες προς τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα ακόλουθα: «Στο επίκεντρο του οράματός μας για την Κύπρο του 21ου αιώνα βρίσκεται ο στόχος μας να παραδώσουμε προς τη νέα γενιά μια ειρηνική και επανενωμένη Κύπρο. Μια πατρίδα στην οποία ολόκληρος ο λαός της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απελευθερωμένοι από ξένα στρατεύματα κατοχής και από τον παράνομο εποικισμό, ζώντας ειρηνικά στην κοινή τους πατρίδα.
Είναι γι’ αυτό ακριβώς που αμέσως μετά την ανάληψη της Προεδρίας από εμένα το 2008, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο και να επιτύχουμε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα όσο το δυνατό πιο γρήγορα.
Κατά τη διάρκεια των σχεδόν δυόμισι ετών απευθείας συνομιλιών που ακολούθησαν, η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχώς επιδεικνύει την πολιτική της βούληση για μια λύση υποβάλλοντας λογικές, εποικοδομητικές και εφικτές προτάσεις, εναρμονισμένες με τη συμφωνημένη βάση. Αυτή η βάση είχε συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών τον Σεπτέμβριο του 2008. Προνοεί για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος με μία αδιαίρετη κυριαρχία, με μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδρυθεί.
Αυτή είναι μία κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και δεν υπάρχει περίπτωση αποδοχής επιβαλλόμενης επιδιαιτησίας και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και κοινά αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
Δυστυχώς, αυτά τα δυόμισι χρόνια πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή ηγεσία, σε πλήρη συνεργασία με την Άγκυρα, δεν ήταν συμβατές με τη συμφωνημένη βάση. Παρά τις κάποιες σημαντικές συγκλίσεις σε τρία από τα επτά διαπραγματευτικά κεφάλαια (διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσίας, ευρωπαϊκά θέματα και οικονομία), σημαντικές αποκλίσεις παραμένουν ενώ μερικά κεφάλαια έχουν απλώς προσεγγιστεί αμυδρά. Τον Ιούλιο του 2010 προτείναμε ένα πακέτο σε μια προσπάθεια να επιταχύνουμε τη διαδικασία, το οποίο συμπεριελάμβανε τη διασύνδεση αλληλοσχετιζόμενων κεφαλαίων (περιουσιακό, εδαφικό και έποικοι). Δυστυχώς, αυτό απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά.
Τον Νοέμβριο του 2010, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με προσκάλεσε, όπως και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στη Νέα Υόρκη. Μαζί εκτιμήσαμε την πορεία των συνομιλιών και συμφωνήσαμε ότι χρειαζόταν μία ώθηση όπως και την ανάγκη να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά ώστε να αναγνωρίσουμε περαιτέρω συγκλίσεις όπως και τα ουσιώδη θέματα τα οποία ακόμη χρειάζετε να επιλυθούν σε όλα τα κεφάλαια. Είχε συμφωνηθεί ότι θα συναντιόμασταν και πάλι τον Ιανουάριο του 2011.
Στη μεταβατική περίοδο, δεσμευμένη στο τι είχε συμφωνηθεί με τον Γενικό Γραμματέα στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τη συμφωνημένη βάση και σε ένα συνεχιζόμενο εποικοδομητικό πνεύμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε πολλές προτάσεις με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών. Ως αποτέλεσμα αυτού, σε κάποιο βαθμό επιτεύχθηκε περαιτέρω πρόοδος, αλλά αναμέναμε περισσότερα.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε συμφωνηθεί στη Νέα Υόρκη, συναντηθήκαμε και πάλι με τον Γενικό Γραμματέα και συμφωνήσαμε να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για να επιτύχουμε περαιτέρω συγκλίσεις σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποβάλλουμε προτάσεις καλή τη πίστει για επίτευξη περαιτέρω θετικών αποτελεσμάτων και ελπίζουμε ότι η ίδια καλή θέληση θα επιδειχθεί από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Για να γίνει αυτό, η Τουρκία πρέπει επίσης να θέσει τη λύση του Κυπριακού ως προτεραιότητά της. Πρέπει να το αποδείξει αυτό με πράξεις και όχι μόνο με λόγια και να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ουσιώδης πρόοδος για το καλό της Κύπρου και των Κυπρίων ως σύνολο».
Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.