Χαιρετισμός της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων δρος Ερατώς Κοζάκου – Μαρκουλλή, στην εκδήλωση προς τιμή του κ. Χαραλάμπους Μυλωνά, χθες στη Λευκωσία
25/01/2011
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα στην εκδήλωση που διοργανώνει η Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και συναφών επαγγελμάτων Κύπρου της ΠΕΟ, για να τιμήσει μια εξέχουσα προσωπικότητα του τόπου μας, τον κ. Χαράλαμπο Μυλωνά.
Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς, συμπατριώτης μας που τα τελευταία 36 χρόνια διαπρέπει στην Ελλάδα, αποτελεί αναντίλεκτα έναν επιτυχημένο και διακεκριμένο εφοπλιστή και επιχειρηματία που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας της Κύπρου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μια εποχή δύσκολη για την κυπριακή ναυτιλία και για την Κύπρο γενικά λόγω της τουρκικής εισβολής, ήταν από τους πρωτεργάτες που εργάστηκαν με ζήλο για την ανάπτυξη της κυπριακής σημαίας και του κυπριακού νηολογίου. Η κυπριακή ναυτιλία τότε ανέκαμπτε από τα πλήγματα της τουρκικής εισβολής και εξελισσόταν ως ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες αναστήλωσης και ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Το 1981, ο κ. Μυλωνάς ίδρυσε την Ένωση Κυπρίων Εφοπλιστών, που μετεξελίχθηκε πρόσφατα σε Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος για πάνω από 25 χρόνια. Ο Χαράλαμπος Μυλωνάς είχε αναγνωρίσει τον σημαντικό κοινωνικο-οικονομικό ρόλο της εργασίας των ναυτικών και ετοίμασε την πρώτη Συλλογική Σύμβαση εργασίας για ναυτικούς στα κυπριακά πλοία, η οποία υπεγράφη από τις κυπριακές συντεχνίες και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργατών Μεταφορών (ITF) με αποτέλεσμα η Συλλογική Σύμβαση να εγκριθεί διεθνώς. Έτσι, τα μισθολόγια, οι υπερωρίες, οι ώρες ανάπαυσης, οι διακοπές και η ιατρική περίθαλψη των ναυτικών ήταν πλέον θεσμοθετημένα. Αυτό συνέβαλε στη διεθνή αναγνώριση και στο κύρος της κυπριακής σημαίας και συντέλεσε στη ραγδαία αύξηση του κυπριακού εμπορικού στόλου.
Είναι χάριν στις προσπάθειες ανθρώπων όπως ο Χαράλαμπος Μυλωνάς που η Κύπρος σήμερα μπορεί να είναι περήφανη για τα επιτεύγματά της, τα οποία της έχουν προσδώσει εκλεκτή θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. Η Κύπρος αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και ένα καθ’ όλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα. Η κυπριακή σημαία σήμερα βρίσκεται στην 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 10η παγκόσμια και, αναμφίβολα, θα ήταν ακόμη πιο ψηλά αν δεν υπήρχε η συνεχής πολεμική και τα περιοριστικά μέτρα της Τουρκίας.
Παράλληλα, η Κύπρος έχει εδραιωθεί ως ένα ποιοτικό νηολόγιο, αφού, πέρα από την αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών προτύπων ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων και του Μνημονίου Συνεννόησης του Τόκυο για τον έλεγχο πλοίων από τα κράτη του λιμένα. Έχει, επίσης, αφαιρεθεί από τη Λίστα Προτεραιότητας Ελέγχου της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.
Το νέο φορολογικό πλαίσιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι σε ισχύ από την 1/1/2010, αναμένεται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας, στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και θα προσελκύσει ακόμη περισσότερες εταιρείες να εγκατασταθούν στην Κύπρο.
Η στενή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτών για την επίλυση των εργατικών διαφορών και για την επίτευξη συμφωνιών και συλλογικών συμβάσεων συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία μιας υγιούς υποδομής στη Κύπρο τόσο όσον αφορά τις χερσαίες όσο και τις θαλάσσιες μεταφορές.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ ολόθερμα και να ευχαριστήσω εκ μέρους του Υπουργείου, αλλά και της πολιτείας τον Χαράλαμπο Μυλωνά για τη μακρόχρονη προσφορά του στην κυπριακή ναυτιλία και την κυπριακή οικονομία. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τη Συντεχνία των Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και συναφών επαγγελμάτων Κύπρου της ΠΕΟ για τη σημερινή εκδήλωση και την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν ένα συμπατριώτη μας που μας κάνει όλους μας να νιώθουμε υπερήφανοι, τον κ. Μυλωνά.