Δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπάν Κι Μουν μετά από τη συνάντηση με τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας - Γενεύη, 26 Ιανουαρίου, 2011
26/01/2011
Θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά εκτίμησή μου προς την Α.Ε. τον κ. Χριστόφια και την Α.Ε. τον κ. Έρογλου για τη συνάντησή τους μαζί μου σήμερα εδώ στη Γενεύη για να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Πριν δύο μήνες είχα καλέσει τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη επειδή είχα την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις έχαναν τη δυναμική τους. Κατά τη συνάντηση εκείνη ζήτησα από τους δύο ηγέτες να εντοπίσουν τα θεμελιώδη θέματα σε όλα τα κεφάλαια που δεν είχαν ακόμα επιλυθεί και το έχουν πράξει. Τους ζήτησα, επίσης, να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πρακτικό σχέδιο. Και οι δύο πλευρές εργάστηκαν με ενεργητικότητα ούτως ώστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν. Παρά την εγχείρηση καρδίας στην οποία υποβλήθηκε ο κ. Έρογλου, οι δύο ηγέτες είχαν τέσσερις συναντήσεις ενώ οι Σύμβουλοί τους συναντήθηκαν άλλες 13 φορές.
Υπήρξε πρόοδος από την τελευταία συνάντησή μας του Νοεμβρίου. Από τη συζήτηση μας σήμερα προκύπτει σαφώς ότι οι δύο ηγέτες εργάστηκαν προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης των διαφορών μέσω διαφόρων γεφυρωτικών προτάσεων, κυρίως στα κεφάλαια της Οικονομίας, των θεμάτων ΕΕ και της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού Εξουσίας. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να επιτευχθούν περισσότερες συγκλίσεις στα θεμελιώδη θέματα που απομένουν.
Σήμερα, έχουμε εντοπίσει ορισμένα στοιχεία, τα οποία στοχεύουν στη διατήρηση της δυναμικής και στην πιο άμεση αντιμετώπιση των λεπτομερειών μιας λειτουργικής, αμοιβαία επωφελούς λύσης. Οι ουσιαστικές όσο και εμπνευσμένες συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης έχουν βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν την ατμόσφαιρα σε αρκετά καίρια ζητήματα.
Οι ηγέτες έχουν συζητήσει τα εναπομείναντα κύρια ζητήματα με ένα πιο διασυνδεδεμένο τρόπο, αφού μια πρόταση λύσης θα πρέπει να αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο πακέτο που να συνδυάζει όλα τα κεφάλαια.
Έχω ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν με εμπειρογνώμονες τους οποίους μπορώ να θέσω στη διάθεση τους όσον αφορά στις τεχνικές πτυχές του περιουσιακού.
Οι πλευρές έχουν, επίσης, συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις μέσω μιας σειράς επιπρόσθετων συναντήσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες και έχω εκφράσει ετοιμότητα να βρίσκομαι στη διάθεση τους ξανά σύντομα για να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πρόοδο και για να ενθαρρύνω τα μέρη να μειώσουν, ακόμη περισσότερο, τις διαφορές.
Όπως καταδεικνύεται από πρόσφατες έρευνες, και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο επιθυμούν κάτι περισσότερο από απλά συνομιλίες: επιθυμούν λύση. Οι ηγέτες, έχουν λάβει το μήνυμα και ενεργούν προς αυτή την κατεύθυνση. Χαιρετίζω τα βήματα στα οποία έχουν προβεί σήμερα οι ηγέτες τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα τη δέσμευσή τους για την επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό.
Στα τέλη Φεβρουαρίου θα καταθέσω έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες. Θα παρακολουθήσω στενά τις προσπάθειες των δύο ηγετών στις επόμενες εβδομάδες καθώς θα φθάνουν σε περισσότερες συγκλίσεις σε όλα τα κεφάλαια. Είμαι βέβαιος ότι, αν το εποικοδομητικό κλίμα το οποίο διαπίστωσα σήμερα, συνεχιστεί, θα έχω να υποβάλω μια θετική έκθεση.
Όπως γνωρίζετε, αυτά είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα ζητήματα, και συνεπώς συμφωνήσαμε να μην δεχθούμε ερωτήσεις αυτή τη στιγμή. Επικαλούμαι την υπομονή σας και την κατανόησή σας σε αυτό και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εδώ παρουσία σας.