Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Κάτιας Χριστοδούλου με τίτλο: «Αϊτή μια πληγή στον κόσμο», στη Λεμεσό
14/01/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.
Αποτελεί τιμή για μένα που εγκαινιάζω σήμερα την έκθεση φωτογραφίας της Κάτιας Χριστοδούλου με τίτλο: «Αϊτή Μια Πληγή στον Κόσμο», που διοργανώνεται από τους Εθελοντές Γιατρούς – Κύπρος. Αποτελεί τιμή για μένα να μοιραστώ με όλους εσάς τις μοναδικές εμπειρίες που ένας εθελοντής, ξεπερνώντας τα σύνορα της δικής του πατρίδας, έχει βιώσει και αποτυπώσει με τον φωτογραφικό φακό του. Μάλιστα σε μια από τις πιο δοκιμαζόμενες χώρες στον κόσμο, στην Αϊτή.
Μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή τον Ιανουάριο του 2010 και που έφερε τον όλεθρο στη χώρα της Καραϊβικής, η μικρή μας Κύπρος δήλωσε παρούσα στη διεθνή συστράτευση, στη διεθνή προσπάθεια για την επούλωση της πληγής αυτής. Ο λαός μας απέδειξε, για μια ακόμη φορά, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη του σε ένα δοκιμαζόμενο λαό και συμμετείχε ενεργά και αποτελεσματικά στη διεθνή αυτή εκστρατεία.
Η δεύτερη αποστολή των Εθελοντών Γιατρών - Κύπρος στην Αϊτή που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, στην οποία συμμετείχε και η φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου, αποτελεί συνέχεια του έργου της πρώτης αποστολής τον Φεβρουάριο του 2010. Τεράστιο το έργο του διεθνούς παράγοντα για την ανακούφιση των πληγέντων συνανθρώπων μας. Σεμνή και στο μέτρο των δυνάμεών μας η συνεισφορά της κυπριακής αποστολής. Με τη γενναιόδωρη υποστήριξη των συμπατριωτών μας έγινε δυνατή η εξασφάλιση και η εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού, ενός μικροβιολογικού εργαστηρίου, μιας οδοντιατρικής μονάδας και φαρμάκων για τις ανάγκες ιατρικών κέντρων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αϊτής, αλλά και του κεντρικού νοσοκομείου στο Port-au-Prince. Μέρος της κυπριακής συνεισφοράς και η κάλυψη των επισιτιστικών και εκπαιδευτικών αναγκών ενός ορφανοτροφείου για ένα χρόνο.
Μέσα από το φωτογραφικό οδοιπορικό στη ρημαγμένη Αϊτή, καταγράφονται οι μαρτυρίες μιας ομάδας συμπατριωτών μας και απαθανατίζεται ο πόνος και η συμφορά που προκάλεσε ο σεισμός. Στη δεύτερη αυτή έκθεση φωτογραφίας, η Κάτια μας μεταφέρει εικόνες από τα συντρίμμια του σεισμού. Απεικονίζει την φτώχια και την ανισότητα που ταλανίζει τον λαό της Αϊτής εδώ και χρόνια.
Η σημερινή καταστροφή της χώρας επήλθε από το ταρακούνημα του Εγκέλαδου. Η χώρα, όμως, και ο λαός της Αϊτής βιώνουν εδώ και χρόνια μια τραγωδία. Ο σεισμός υπήρξε μόνο ο επίλογος και η αφορμή να ξεσκεπαστεί η τραγική αυτή κατάσταση που είχε από χρόνια επιβληθεί από τον διεθνή παράγοντα. Αρχικά η δικτατορία που μάστιζε τη χώρα και στη συνέχεια τα άνισα οικονομικά μέτρα, η φτώχια και η υπερεκμετάλλευση. Η Αϊτή αποτελεί, δυστυχώς, θλιβερό παράδειγμα υπερεκμετάλλευσης ενός λαού που τελικά τον οδηγεί στην εξαθλίωση. Πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν βαθύτερα κοινωνικο-οικονομικά αίτια για την κατάσταση στην Αϊτή πέρα από τον φονικό εγκέλαδο.
Μια από τις πλουσιότερες χώρες του 18ου αιώνα ζει τις μέρες μας τη χειρότερη από τις τραγωδίες του 21ου αιώνα. Η φυσική καταστροφή κτύπησε τη φτώχια και την εξαθλίωση. Κτύπησε ανθρώπους που δεν είχαν τα μέσα για μια βασική διατροφή, που διέμεναν σε παραγκουπόλεις με ακατάλληλα υποστατικά, που στερούνταν τα βασικά στοιχεία για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Κτύπησε ανθρώπους που ήδη στερούνταν βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ανείπωτο το μέγεθος της συμφοράς: χιλιάδες οι νεκροί, εκατομμύρια οι άστεγοι, εκατοντάδες χιλιάδες οι τραυματίες, λεηλασίες, πείνα, αρρώστιες, επιδημίες, εγκλήματα, εμπόριο παιδιών. Η έλλειψη βασικών έργων υποδομής και στοιχειώδους οργάνωσης για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων μεγιστοποίησε την καταστροφή. Καταστροφή την οποία μπορούμε να αντιληφθούμε μέσα από τις φωτογραφίες της Κάτιας Χριστοδούλου που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Και που το πραγματικό της μέγεθος δεν μπορούμε ωστόσο να συνειδητοποιήσουμε.
Οι φωτογραφίες της Κάτιας Χριστοδούλου υπενθυμίζουν πόσο ευάλωτη είναι η ανθρωπότητα μπροστά στα στοιχεία της φύσης και πόσο πιο ευάλωτη γίνεται όταν κυριαρχεί η φτώχια, η ανισότητα, η εγκατάλειψη. Υπενθυμίζουν πόσο βάναυση μπορεί να καταστεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Μέσα από μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο της φωτογραφίας με σημαντικές συνεργασίες και διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις, η Κάτια Χριστοδούλου μας μεταφέρει εκεί όπου η επιβίωση αποτελεί καθημερινή πρόκληση.
Αγαπητή Κάτια,
Σε συγχαίρω θερμά για το ταλέντο σου και τη δύναμη σου να αγωνίζεσαι με τη φωτογραφική σου μηχανή ενάντια στον ανθρώπινο πόνο. Σε συγχαίρω για το έργο σου για την Αϊτή. Οι φωτογραφίες σου συγκλονίζουν. Δεν αποτυπώνουν μόνο μια απλή εικόνα, αλλά εμπερικλείουν μια τραγωδία που εδώ και δεκαετίες ζει μια χώρα των δέκα εκατομμυρίων. Χρησιμοποιείς, αγαπητή Κάτια, την τέχνη όχι μόνο για την τέχνη, αλλά τη θέτεις στην υπηρεσία του ανθρώπου και της κοινωνίας. Αυτή είναι η πραγματική τέχνη: η τέχνη για τις ανάγκες του ανθρώπου. Με τις φωτογραφίες σου από την Αϊτή απαθανατίζεις μια από εκείνες τις στιγμές της ανθρωπότητας που μόνο αισθήματα ντροπής μπορούν να προκαλέσουν.
Αγαπητοί Γιατροί Εθελοντές της Κύπρου,
Σας συγχαίρω για την προσφορά σας και τις υπηρεσίες σας προς τους συνανθρώπους μας στην Αϊτή. Σας συγχαίρω για τις πετυχημένες αποστολές σας με τις οποίες έχετε τοποθετήσει την Κύπρο μας ψηλά στον χάρτη της διεθνούς αλληλεγγύης. Μέσα από τις αποστολές σας προσφέρατε ελπίδα και κουράγιο σε ένα λαό αδικημένο από εξωτερικούς παράγοντες, από τον ιμπεριαλισμό και από τη φύση.
Σήμερα, με τη διοργάνωση της έκθεσης φωτογραφίας της Κάτιας Χριστοδούλου, μας δίδετε την ευκαιρία να ζήσουμε τις δικές σας μαρτυρίες. Ξυπνάτε τη συνείδηση του καθενός από εμάς και μας καλείτε σε ένα αγώνα κινητοποίησης για την καταπολέμηση όλων εκείνων των πολιτικών που παράγουν και αναπαράγουν τη φτώχια, την ανισότητα και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεθνιστική αλληλεγγύη ενισχύει και τον δικό μας αγώνα ως κυπριακού λαού.
Εύχομαι σε όλους κάθε καλό, καλή δύναμη και καλή συνέχεια. Με αυτές τις σκέψεις, εγκαινιάζω την έκθεση φωτογραφίας: «Αϊτή Μια Πληγή στον Κόσμο», της Κάτιας Χριστοδούλου.