Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
28/01/2011
Η Κυβέρνηση, χωρίς πανηγυρισμούς και χωρίς εφησυχασμό, θα συνεχίσει με μεθοδικό, σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο να εφαρμόζει το οικονομικό της πρόγραμμα τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση όσο και για την εξυγίανση της οικονομίας είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία είπε σχετικά: «Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της αναγνωρίζει και επισημαίνει ότι η Κύπρος εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους λόγω των διορθωτικών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση. Άλλωστε, αυτό, ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να το διαπιστώσει. Η Κυβέρνηση, χωρίς πανηγυρισμούς και χωρίς εφησυχασμό, θα συνεχίσει με μεθοδικό, σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο να εφαρμόζει το οικονομικό της πρόγραμμα τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση όσο και για την εξυγίανση της οικονομίας. Η επίλυση συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων συνεχίζει να είναι στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης».
Ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη σε ό,τι αφορά στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, όπως το συνταξιοδοτικό ή στο θέμα που αφορά στον διάλογο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση εφαρμόζει και υλοποιεί το κυβερνητικό πρόγραμμα και το κυβερνητικό πακέτο αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ανατεθεί σε αναλογιστή η διεξαγωγή μελέτης για το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το συνταξιοδοτικό είναι ένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει η οικονομία και για το οποίο η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί με διάλογο και συναίνεση να τα επιλύσει. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε ανακοινώσει Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τη συνεισφορά των τραπεζών στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και, ασφαλώς, υπάρχουν στη γραμμή και άλλα ζητήματα τα οποία θα πάρουν τη σειρά τους έτσι ώστε αργά και σταθερά, αλλά και με αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα όσα περιέχονται στο οικονομικό πακέτο που έχει εξαγγείλει».
Σε ερώτηση αν θα προχωρήσει το θέμα της συνεισφοράς των δημόσιων υπαλλήλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι θα προχωρήσει και αυτό το θέμα «με τη συνεισφορά των δημόσιων υπαλλήλων» που αφορά σε €35 εκ. στα επόμενα δύο χρόνια.
Σε παρατήρηση ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διερωτήθηκε: «Είπε κανείς ότι υπάρχουν πολίτες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα;» Και επισήμανε: «Ορισμένοι επιδίδονται ακατάσχετα σε κινδυνολογίες και μηδενισμό αναφορικά με την οικονομία. Όποτε ανακοινωθούν θετικά αποτελέσματα ή έχουμε θετικές εξελίξεις, πριν καν σχολιάσει η Κυβέρνηση, την κατηγορούν ότι τάχα πανηγυρίζει. Και χθες έλεγαν ότι η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εμείς σήμερα σχολιάσαμε. Αυτοί οι ίδιοι όποτε υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα ή αρνητικές εξελίξεις είναι δύσκολο να συγκρατήσουν τους δικούς τους πανηγυρισμούς. Πρέπει, επιτέλους, να τερματιστούν οι κινδυνολογίες για την οικονομία. Αυτές δεν είναι την Κυβέρνηση που πλήττουν, αλλά την κυπριακή οικονομία και το κάθε κυπριακό νοικοκυριό, ιδιαίτερα εκείνα τα νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική άνεση. Ανεξαρτήτως, όμως, τούτου επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με τον ίδιο μεθοδικό, υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει αναδείξει αυτή η κρίση».
Εξάλλου, σε ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια κατ΄ αρχήν ενημέρωση, ακόμη από τη Γενεύη, στους πολιτικούς αρχηγούς. Ασφαλώς, αυτή η ενημέρωση θα γίνει πιο λεπτομερειακή και ενδελεχής».
Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα το οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν έτοιμες προτάσεις για το περιουσιακό από τον ΟΗΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι καμιά ενεργός ανάμιξη, καμιά διαμεσολάβηση, καμιά επιδιαιτησία υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Είναι σαφής η θέση μας σε αυτό. Αλλά σαφής είναι και η αναφορά που έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ στη δήλωσή του. Θέτει στη διάθεση των δύο πλευρών εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τεχνικά ζητήματα σε ό,τι αφορά στις περιουσίες. Από κει και πέρα είναι θέμα των δύο πλευρών το πώς θα αξιοποιήσουν την εμπειρογνωμοσύνη, τη γνώση, τη βοήθεια αυτών των εμπειρογνωμόνων. Και επαναλαμβάνω, καμιά επιδιαιτησία, καμιά διαμεσολάβηση. Ούτε και θα παρακάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εμπειρογνώμονες». Πρόσθεσε ότι «ήταν σαφής η αναφορά του ΓΓ, ότι δεν θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εάν και εφόσον η κάθε πλευρά ξεχωριστά χρειαστεί αυτή τη βοήθεια, αναλόγως μπορεί να την αξιοποιήσει. Είναι στη δική μας ευχέρεια δηλαδή».
Σε παρατήρηση ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν εστιάζουν στο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ διαπιστώνει πρόοδο παρά την κατάθεση εγγράφων από την τουρκοκυπριακή πλευρά, τα οποία η πλευρά μας έκρινε ως συνομοσπονδιακά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όλοι μας πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά τη δήλωση. Ο ΓΓ τοποθετείται γενικά, ότι υπήρξε πρόοδος από την τελευταία συνάντησή μας, του Νοεμβρίου, χωρίς να οριοθετεί αυτή την πρόοδο, χωρίς να λέει αν είναι μικρή ή μεγάλη και χωρίς να λέει σε ποια ζητήματα. Αυτό που λέει είναι ότι από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα συζητήσαμε για την οικονομία, τα θέματα ΕΕ, της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών. Και είναι για αυτό που σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά και να συζητήσουμε όλα τα θέματα με ένα διασυνδεδεμένο τρόπο. Και να θυμίσω τη δική μας θέση που υπάρχει αναφορικά με τη διασύνδεση θεμάτων και κεφαλαίων που λογικά συνδέονται μεταξύ τους, με στόχο να βοηθήσουμε τη συζήτηση. Άρα, θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να λέγεται ότι σημειώνει ο ΓΓ πρόοδο στα ζητήματα διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών. Δεν το καθορίζει».
Ερωτηθείς γιατί ο ΓΓ δεν διαπίστωσε οπισθοδρόμηση στο θέμα της διακυβέρνησης και επέλεξε να διαπιστώσει πρόοδο στο θέμα της οικονομίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό έχει να κάνει με μια πάγια προσέγγιση που έχει ο ΟΗΕ. Την ώρα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις και που δεδηλωμένα ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο ΓΓ θέλει να συνεχίσει τη στήριξη στις δύο πλευρές ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, φυσιολογικά τοποθετείται με αυτό τον τρόπο».
Σε παρατήρηση ότι κάποιοι θεωρούν ως απειλή ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει να υπάρξει πρόοδος μέχρι την υποβολή της έκθεσής του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και εμείς αναμένουμε να υπάρξει πρόοδος, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαιότητα στην εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται πάνω στη συμφωνηθείσα βάση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ευελπιστούμε ότι θα βρούμε την ανάλογη στάση από την άλλη πλευρά, για να μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο. Αλλιώς, δεν θα μπορέσουμε να βαδίσουμε στον δρόμο της προόδου».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου κ. Εγκεμέν Μπαγίς ότι πήγε καλά η τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση της Γενεύης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «και ο κ. Έρογλου χθες, φτάνοντας στα κατεχόμενα, είπε ότι δεν υλοποιήθηκαν οι στόχοι της τουρκοκυπριακής πλευράς. Εμείς έχουμε το δικό μας πλάνο, αυτό κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση με τον ΓΓ υπερασπιζόμενος και αρχές και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ που προβλέπουν, πέραν από τη βάση και το πλαίσιο λύσης, και τη διαδικασία μέσα από την οποία θα φτάσουμε στη λύση, και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ότι τα στελέχη του ΔΗΚΟ έμειναν ανενημέρωτα για τη συνάντηση της Γενεύης διότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Μάριος Καρογιάν απουσίαζε στο εξωτερικό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «απάντησε το ίδιο το ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε κατ΄ αρχήν τους πολιτικούς ηγέτες μετά το πέρας της συνάντησης, όταν βρισκόταν στη Γενεύη. Με τον κ. Καρογιάν είχε κάνει μια μικρής διάρκειας ενημέρωση διότι ήταν καθοδόν προς την Κύπρο και ακολούθησε δεύτερο τηλεφώνημα με πιο εκτενή ενημέρωση».