27/1/11

Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων δρ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά.



Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία η κα Υπουργός είπε τα εξής: «Στη σημερινή συνεδρία εξετάστηκε σωρεία θεμάτων στα οποία θα αναφερθώ επιγραμματικά καθώς και στις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Έγινε πρώτα ένας απολογισμός της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2005-2010 και του Έτους Οδικής Ασφάλειας 2010 με επίκεντρο τους νέους. Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου 2005-2010 επιτεύχθηκε μείωση στον αριθμό των νεκρών κατά 41,7% και στον αριθμό των τραυματιών κατά 50%. Δηλαδή, όσον αφορά τους τραυματίες έχουμε επιτύχει το στόχο του Στρατηγικού Σχεδίου που ήταν η μείωση κατά 50%, όμως όσον αφορά τους νεκρούς υπολείπονται αρκετά, και είναι εκεί που θα πρέπει να καταβάλουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο.

Κατά το 2010 - Έτος Οδικής Ασφάλειας με επίκεντρο τους νέους, καταγράφηκε μείωση κατά 47,4% στον αριθμό των νεκρών μέχρι 25 ετών σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας 2005 - 2009. Έχουμε ήδη κηρύξει το 2011 ως Ετος Οδικής Ασφάλειας με επίκεντρο τον περιορισμό της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ο υπ' αριθμόν ένα δολοφόνος της ασφάλτου. Γι' αυτόν τον λόγο έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας για το 2011 σ' αυτήν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Επίσης να αναφέρω κάποια στοιχεία τα οποία δόθηκαν προ ημερών από τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Πρόκειται για πολύ θετικά στοιχεία που αντανακλούν την αποτελεσματικότητα με την οποία έχουμε κινηθεί το 2010. Από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας το 1960 μέχρι σήμερα, το 2010 είχαμε τον μικρότερο αριθμό νεκρών σε οδικά δυστυχήματα αλλά και μικρότερο ποσοστό νεκρών. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης είχαμε τον μικρότερο αριθμό σε νεκρούς μέχρι 25 ετών από το 2001. Άρα οι προσπάθειές μας, ιδιαίτερα το 2010, έχουν καρποφορήσει και έχουν φέρει αποτελέσματα. Δεν είμαστε, βέβαια, πλήρως ικανοποιημένοι και είναι για αυτό που πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας.

Όσον αφορά το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2012 - 2020 έχει κατακυρωθεί η προσφορά σε κοινοπραξία η οποία αποτελείται από έναν ξένο οίκο και Κύπριους μελετητές. Η υπογραφή του συμβολαίου, ύψους 100 χιλιάδων ευρώ περίπου, θα γίνει εντός των προσεχών ημερών και η μελέτη θα διαρκέσει 12 μήνες. Ως στόχο έχουμε θέσει αυτόν που έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι μείωση κατά 50% των νεκρών και των τραυματιών μέχρι το 2020 σε σχέση με τους αριθμούς που καταγράφηκαν το 2010. Δηλαδή, από 60 νεκρούς που είχαμε το 2010 στόχος μας είναι η μείωση τουλάχιστον κατά 30 μέχρι το 2020. Είναι ένας μεγαλεπήβολος στόχος. Τέτοιοι αριθμοί παρατηρούνται σήμερα στις Σκανδιναβικές χώρες που έχουν τα πρωτεία όσον αφορά την οδική ασφάλεια και είναι εκεί που θα στοχεύσουμε.

Συζητήσαμε επίσης την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για μείωση των οδικών δυστυχημάτων με αλλοδαπούς. Έγινε μια ενημέρωση από το Τμήμα Τροχαίας και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών σχετικά με τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα με τη διοργάνωση πολυαρίθμων σεμιναρίων με τη συνεργασία των Πρεσβειών. Επίσης έχει γίνει η μετάφραση των σχετικών δίπτυχων που έχουν εκδοθεί από το Τμήμα Τροχαίας σε έντεκα γλώσσες. Τα σεμινάρια γίνονται από το Τμήμα Τροχαίας σε συνεργασία με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και τις Πρεσβείες για την ενημέρωση κυρίως των ξένων εργατών που βρίσκονται στην Κύπρο και όχι μόνο με σκοπό τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων με αλλοδαπούς.

Όσον αφορά τη διάθεση ειδικών παιδικών καθισμάτων ασφάλειας αυτοκινήτου στους μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων βρισκόμαστε στη διαδικασία της παράδοσής τους. Στα δημόσια σχολεία θα παραδοθούν 6,972 καθίσματα. Αυτό θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, όπου για πρώτη φορά γίνεται διανομή καθισμάτων σύμφωνα με απόφαση που είχαμε λάβει στη συνεδρία της περσινής χρονιάς, θα δοθούν 2041 καθίσματα. Η διανομή τους έχει ήδη αρχίσει από την Αστυνομία και αναμένεται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Χάρτα, μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει 61 οργανισμοί. Οι τελευταίοι που έχουν υπογράψει είναι η Νεολαία της ΕΔΕΚ, η Νεολαία του ΕΥΡΩΚΟ και ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης. Προσπάθειά μας είναι να αυξηθούν οι οργανισμοί που υπογράφουν την Ευρωπαϊκή Χάρτα. Εκ μέρους μου θα σταλούν επιστολές προς όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες που δεν έχουν ακόμα προσυπογράψει καθώς και σε άλλους οργανισμούς. Στόχος μας είναι η εμπλοκή όλων σε αυτήν την προσπάθεια. Κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Όσον αφορά την εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης για τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων με νεαρούς οδηγούς, η μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου θα είναι έτοιμη τον προσεχή Μάιο, όμως στις αρχές Απριλίου, όταν θα έχουμε το νέο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, θα μας γίνει μια πρώτη παρουσίαση της μελέτης αυτής και θα αξιολογηθεί. Είναι μια μελέτη την οποία αναμένουμε με αγωνία και μεγάλο ενδιαφέρον. Με βάση αυτήν τη μελέτη τόσο εμείς όσο και το Τμήμα Τροχαίας θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με περαιτέρω σχεδιασμούς.

Όπως ξέρετε, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκονται διάφορα σημαντικά νομοσχέδια προς υιοθέτηση, μεταξύ των οποίων είναι και το νομοσχέδιο για τη μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλ στο αίμα για ορισμένες κατηγορίες οδηγών και το νομοσχέδιο για το νάρκωτεστ. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτά τα νομοσχέδια να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Όσον αφορά τον κεντρικό συντονισμό και καθοδήγηση των δραστηριοτήτων των οργανισμών που υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, έχουμε να ανακοινώσουμε ότι το Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας Γεώργιος Μ. Μαυρίκιος έχει δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό διαδικτυακό ημερολόγιο στο οποίο θα καταχωρούνται όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες οδικής ασφάλειας από όλες τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και τους άλλους οργανισμούς. Αυτό το ηλεκτρονικό διαδικτυακό ημερολόγιο θα λειτουργήσει στις 7 ή 8 Φεβρουαρίου, όταν θα αναρτηθεί η ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν όλοι να παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες.

Η Επιτροπή Νομοθεσίας, Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και Αστυνόμευσης του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας μελετά το θέμα της τροποποίησης της νομοθεσίας σχετικά με το σύστημα βαθμών ποινής. Έγινε μια προκαταρκτική συζήτηση για τις διάφορες προτάσεις που έχουν γίνει. Το θέμα θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της αναβάθμισης της εξέτασης για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Υπάρχουν σημαντικές εισηγήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Η μελέτη θα συνεχιστεί ούτως ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε με ένα πλήρως αναβαθμισμένο σύστημα για την εξέταση και απόκτηση άδειας οδήγησης. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει τα μέγιστα στην οδική ασφάλεια.

Στη συνέχεια συζητήσαμε το θέμα της διοργάνωσης ενός σεμιναρίου σε συνεργασία με το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών. Αυτό θα αφορά την οδική ασφάλεια των μοτοσικλετιστών. Η διοργάνωσή του τοποθετείται γύρω στον Ιούνιο του 2011 και θα γίνει στα πλαίσια της συνεργασία μας με τη Μεγάλη Βρετανία και με άλλες χώρες για αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

Η νομοθετική ρύθμιση για τη διακίνηση ποδηλάτων βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και πολύ σύντομα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και, στη συνέχεια, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όσον αφορά την έκδοση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, μέσα στον Ιούνιο θα είναι έτοιμη η έκδοση του. Είναι κάτι το οποίο ανέμενε η Κύπρος για πάρα πολλά χρόνια και έτσι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της έκδοσης.

Εξετάστηκαν επίσης θέματα όπως η κατασκευή χώρων διεξαγωγής αγώνων ταχύτητας μηχανοκινήτων οχημάτων. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την προώθηση νομοθεσίας γι΄ αυτό το θέμα. Σχετικά με την παράνομη στάθμευση, με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων συζητείται θέμα τροποποίησης του σχετικού νόμου για να βρεθούν τρόποι ώστε να γίνεται πιο συστηματικός και ολοκληρωμένος ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης.

Με βάση απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η 11 Μαΐου έχει κηρυχθεί ως ημέρα έναρξης του Προγράμματος Δράσεων για την Παγκόσμια Δεκαετία Οδικής Ασφάλειας. Έτσι και η Κύπρος, μέσα στα πλαίσια αυτού του Παγκόσμιου Προγράμματος, θα προχωρήσει με σειρά εκδηλώσεων την 11η Μαΐου».

Από πλευράς του ο Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας κ. Δημήτρης Δημητρίου αναφέρθηκε στο σύστημα των βαθμών ποινής και είπε ότι συζητείται το ενδεχόμενο όταν κάποιος συσσωρεύει 12 βαθμούς ποινής ο κανόνας να είναι ότι θα στερείται της άδειας του για ένα χρονικό διάστημα, και όχι όπως γίνεται σήμερα που το Δικαστήριο δύναται να του στερήσει την άδεια. Αυτό, πρόσθεσε, είναι μια πρόταση αλλά δεν έχουμε ακόμη καταλήξει.