Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Ρίτα Σαρκισιάν και τα μέλη της αρμενικής αντιπροσωπείας.
Ο Πρόεδρος της Αρμενίας και η συνοδεία του έφτασαν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του κα Ελση Χριστόφια. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σαρκισιάν κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Αρμενίας είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά την οποίαν ανταλλάγησαν δώρα. Τη συνάντησή τους ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας, σημειώνοντας ότι «οι Αρμένιοι της Κύπρου αποτελούν ένα πολύ δημιουργικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σαρκισιάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, τόνισε την επιθυμία της χώρας του για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Αρμενίας, σημειώνοντας ότι οι νέες συνθήκες το επιβάλλουν. Πρόσθεσε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων μπορεί να γίνει σε διάφορους τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, η υγεία, η γεωργία, αλλά και η άμυνα.
Ακολούθως ο Πρόεδρος Σαρκισιάν υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Αρμενίας υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη για τις Διμερείς Σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού και ο Αρμένιος ομόλογός του κ. Εντουαρντ Ναλμπαντιάν υπέγραψαν Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αρμενίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με φόρους πάνω στο εισόδημα.
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Πασχαλίδης και ο Υπουργός Οικονομικών της Αρμενίας κ. Τιγκράν Νταβτιάν υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για Πρόγραμμα Κοινής Δράσης για την περίοδο 2011-2012 στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αρμενίας για Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Χρίστος Πατσαλίδης και ο Υπουργός Υγείας της Αρμενίας κ. Χαρουτιούν Κουσκιάν υπέγραψαν Σχέδιο Εργασίας της Συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υγείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρόεδρος Σαρκισιάν προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε τα ακόλουθα: «Καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Κύπρο τον Πρόεδρο Σαρκισιάν, τη σύζυγό του Ρίτα, καθώς και ολόκληρη την αρμενική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.
Εκφράζω την ιδιαίτερή μου ικανοποίηση για αυτήν τη συνάντηση κατά την οποία μου δίδεται η ευκαιρία να ανταποδώσω τη θερμότατη φιλοξενία της οποίας έτυχα εγώ προσωπικά, η σύζυγος μου και όλοι όσοι με συνόδεψαν στο Ερεβάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου τον Ιούλιο του 2009.
Η σημερινή κατ’ ιδίαν συνάντησή μας και οι συνομιλίες στην παρουσία των αντιπροσωπειών μας διεξήχθηκαν μέσα σε θερμότατο κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και αλληλεγγύης. Άλλωστε αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τις διαχρονικά φιλικότατες και αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας.
Προβήκαμε σε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων οι οποίες, όπως σημειώνεται και στην Πολιτική Διακήρυξη που μόλις υπογράψαμε, βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο με πολλά περιθώρια περαιτέρω επέκτασης, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού. Το επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται σήμερα, η υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης, η υπογραφή Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, η υπογραφή Προγράμματος Συνεργασίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης, και Σχεδίου Κοινού Προγράμματος Δράσης για Συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2011-2012 αποτελούν απόδειξη της δέσμευσής μας για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας.
Κυρίως η Πολιτική Διακήρυξη αντικατοπτρίζει το άριστο επίπεδο των κυπροαρμενικών σχέσεων καθώς και την κοινή μας προσήλωση σε οικουμενικές αξίες και αρχές.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σαρκισιάν και τον αρμενικό λαό για τη διαχρονική και στη βάση αρχών στήριξη της Αρμενίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.
Θέλω, επίσης, και δημοσίως να εκφράσω στον Πρόεδρο Σαρκισιάν την υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και της διαδικασίας του Μινσκ, με ειρηνικά μέσα και στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Με τον Αρμένιο Πρόεδρο ανταλλάξαμε απόψεις και για τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας. Εμείς επικροτούμε τη θαρραλέα στάση της Κυβέρνησης της Αρμενίας και του φίλου Πρόεδρου για εξομάλυνση των σχέσεων με την γειτονική Τουρκία. Ως Κύπριοι, είμαστε σε θέση να κατανοούμε πολύ καλά τόσο τις δυσκολίες όσο και την αναγκαιότητα του εγχειρήματος. Ευχόμαστε ότι θα επιδειχθεί η αναγκαία βούληση ώστε να καρποφορήσει η όλη προσπάθεια γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τις δύο χώρες αλλά και ευρύτερα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει με έργα την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων της Αρμενίας με την ΕΕ. Η Αρμενία έχει στο πρόσωπο της Κύπρου έναν σταθερό φίλο και συμπαραστάτη μέσα στην Ευρώπη.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Αρμενία εκπροσωπείται στην Κύπρο επάξια από την πολύ δραστήρια και δημιουργική κοινότητα των Αρμενίων της Κύπρου οι οποίοι αποτελούν καθημερινή υπόμνηση και επιβεβαίωση των ακατάλυτων δεσμών αδελφικής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας».
Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Αρμενίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε τα ακόλουθα:
«Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πολύ θερμή υποδοχή στη φιλόξενη και φίλη χώρα Κύπρο. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη συζήτηση με τον Πρόεδρο. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας εδραιώθηκαν ισχυροί δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της αιώνιας φιλίας των δύο λαών μας, και στη σύγχρονη εποχή στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών.
Η συνεργασία μεταξύ Αρμενίας και Κύπρου διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και οι τέσσερις συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα θα συμβάλουν ασφαλώς ώστε να δοθεί νέα ώθηση προς την κατεύθυνση αυτή.
Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε το πολύ υψηλό επίπεδο και την ένταση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ μας. Ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται, και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα μεταξύ των χωρών μας. Και για μένα προσωπικά έχει ιδιαίτερη σημασία τούτο δεδομένου ότι εγώ υπέγραψα αυτήν τη Συμφωνία το 2002 ως Υπουργός Αμυνας της Αρμενίας τότε.
Εξετάζοντας τις εμπορικοοικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώσαμε με τον Πρόεδρο ότι θα πρέπει να αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες για πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων. Θεωρώ ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει το επιχειρηματικό φόρουμ που θα διεξαχθεί κατά την επίσκεψή μου στην Κύπρο, όπως επίσης και η πρώτη συνεδρία της Διακυβερνητικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών μας που έγινε στο Ερεβάν.
Μακροπρόθεσμες είναι και οι προοπτικές που διαγράφονται ως προς τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και της επεξεργασίας τροφίμων.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η ανάπτυξη των ισχυρών πολιτιστικών δεσμών που έχουν ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των χωρών μας και η περαιτέρω βελτίωσή τους και ιδιαίτερα η ενεργός συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα με τη μορφή των πολιτιστικών ανταλλαγών. Στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης συνεργασίας ένα πολύ σημαντικό συστατικό στοιχείο είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων στον εκπαιδευτικό τομέα, όπου σημαντικός παράγοντας είναι η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και η εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας.
Ασφαλώς αναφερθήκαμε και στις αρμενοτουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις Κύπρου – Τουρκίας. Οπως και η φίλη Κύπρος, έτσι και εμείς δεν έχουμε τη συνήθεια να επιλύουμε τα ζητήματά μας με απειλές ή με τη γλώσσα των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι παρά τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων που κατέβαλε και την προθυμία που έδειξε η Αρμενία, τα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας παραμένουν κλειστά και οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν υφίστανται.
Η Αρμενία δεν είναι εναντίον της ένταξης της γειτονικής Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο, ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και χωρίς την ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων με τους άμεσους γειτονές της.
Συζητήσαμε ακόμη τις προοπτικές επίλυσης των βασικών θεμάτων, του Ορεινού Καραμπάχ και του Κυπριακού. Συμφωνούμε ότι κάθε διαφορά θα πρέπει να επιλυθεί λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό παρελθόν και τις ιδιομορφίες που χαρακτηρίζουν τη διένεξη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στηρίζουμε ο ένας τις θέσεις του άλλου στις δύο αυτές περιπτώσεις των διενέξεων και δεν θεωρούμε ότι η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας είναι αλληλοσυγκρουόμενες ή αλληλοαποκλειόμενες αρχές.
Το μέλλον των κυπροαρμενικών σχέσεων προοιωνίζεται λαμπρό και εγώ προσωπικά σας διαβεβαιώ, και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο ισχύει και για τον Πρόεδρο Χριστόφια, ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να υπάρξει αυτό το μέλλον».