15/01/2011
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν παραχώρησε χθες, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, την πρώτη του συνέντευξη Τύπου για το 2011 και μίλησε για τις προτεραιότητες του για το νέο έτος.
Στη διάρκεια των ερωταπαντήσεων, τέθηκαν δύο ερωτήσεις όσον αφορά το Κυπριακό.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου σχετικά με τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου κας Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια στην Κύπρο, στην οποία ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θέλει λύση στο Κυπριακό», ο κ. Μπαν ανέφερε:
«Όπως γνωρίζετε, πρόκειται να συναντηθώ με τους δύο ηγέτες των κοινοτήτων της Κύπρου, τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 26 Ιανουαρίου. Θα εμπλακώ σε διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε στις 18 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ζητήματα που εκκρεμούν επί μακρόν και η διαπραγμάτευση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων - και οι δύο κοινότητες - έχουν εμπλακεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των ηγετών πάνω από 80 φορές. Και τότε, όταν τους κάλεσα στη Νέα Υόρκη και είχαμε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις, αντιληφθήκαμε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος. Είναι γι' αυτό που τους έδωσα ακόμη εννέα εβδομάδες, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιλύσουν όλα αυτά τα καίρια ζητήματα. Έτσι, μέχρι τη στιγμή που θα συναντηθούμε και πάλι στη Γενεύη, θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πολύ μεγαλύτερη πρόοδο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των βασικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων του περιουσιακού και των θεμάτων ασφαλείας.
Αυτό είναι που προτίθεμαι να πράξω και ας δούμε. Χρειάζομαι την υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων μερών. Νομίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως την αποστολή των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζει, επίσης, αυτές τις διμερείς διαπραγματεύσεις».
Ερωτηθείς κατά πόσον μια δήλωση από έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοηθά στην εξεύρεση λύσης, ο κ. Μπαν απάντησε:
«Το σημαντικό είναι ότι αυτή η επίσημη διαπραγμάτευση προχωρά και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να ενθαρρύνουν και τους δύο ηγέτες, και τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις καλές μας υπηρεσίες».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ερωτηθείς σχετικά για την επιστολή που του απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με την οποία τον καλεί για πρώτη φορά να κάνει κάτι για το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) και ιδιαίτερα όσον αφορά τον μη σεβασμό των προηγούμενων συμφωνιών από τη χώρα, αλλά και κατά πόσον θα θέσει κάποιου είδους χρονοδιάγραμμα όπως έκανε στο Κυπριακό για εννέα εβδομάδες, απάντησε ότι ως θέμα αρχής δεν είναι επιθυμητό να τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. «Δεν έχω δώσει χρονοδιάγραμμα εννέα εβδομάδων στο Κυπριακό. Το χρονοδιάγραμμα των εννέα εβδομάδων που τους έδωσα ήταν για να προσέλθουν και να με συναντήσουν στη Γενεύη με μια περισσότερο βελτιωμένη συμφωνία», είπε ο κ. Μπαν.
Σχετικά με την πΓΔΜ, ο Γενικός Γραμματέας, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τον απευθείας διάλογο, ο οποίος διεξήχθη τον περασμένο χρόνο μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ. Επίσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «είναι καιρός να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που θα επιλύσουν το θέμα με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο και έχω διαβεβαιώσει και τους δύο Πρωθυπουργούς για τη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη του στόχου».