14/01/2011
Η Κυβέρνηση θα παραμείνει σοβαρή υπηρετώντας και εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ενώ επισήμανε ότι αυτοί που είναι και στην εμπροσθοφυλακή στην επίκριση σε βάρος της Κυβέρνησης είναι αυτοί που φέρουν και βαρύτατες ευθύνες για τη δημιουργία προβλημάτων.
Σε δηλώσεις του σήμερα προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε: «Η ηγεσία του ΔΗΣΥ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την έκθεση των Μoody’s στο πλαίσιο της γενικότερής της επιδίωξης να παρουσιάσει μια ζοφερή εικόνα για την οικονομία ότι λίγο ή πολύ όλα είναι μαύρα. Στην προσπάθειά της αυτή, η ηγεσία του ΔΗΣΥ διαστρεβλώνει γεγονότα. Η υποβάθμιση των Standard and Poor’s επικαλέστηκε το τραπεζικό σύστημα. Εμείς, ασφαλώς, διαφωνούμε με αυτή την εκτίμηση, όμως, είναι αναληθές ότι η υποβάθμιση αυτή έγινε για λόγους δημοσιονομικής χειροτέρευσης. Όσον αφορά την έκθεση των Μoody’s, η Κύπρος τίθεται σε αρνητικό ορίζοντα, όχι διότι αμφισβητεί ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις δημοσιονομικές μας υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, όπως προκύπτουν από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά κάνοντας αναφορά σε δομικές δυσκαμψίες της οικονομίας, σε χρονίζοντα δηλαδή προβλήματα και, ειδικά, στο κόστος της Δημόσιας Υπηρεσίας. Προβλήματα δηλαδή που δεν είναι σημερινά και που άλλοι είτε ‘έκρυψαν κάτω από το χαλί’ είτε τα επιδείνωσαν με την πολιτική τους, προβλήματα που αυτή η Κυβέρνηση τολμά να αναδείξει και να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα, αλλά και με διάλογο.
Αναφέρω ως παράδειγμα το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που, όπως είναι γνωστόν, η Κυβέρνηση θέλει να το αντιμετωπίσει μέσα από διάλογο και για αυτό ακριβώς τον λόγο κοινή συναινέσει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έχει οριστεί αναλογιστής στο πλαίσιο της διαδικασίας για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Προβλήματα, όπως είναι ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων που ενώ όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις συνεχώς πρόσθεταν στον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, αυτή η Κυβέρνηση έρχεται και μειώνει τον αριθμό τους. Έχει μειώσει τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων για το 2010 κατά χίλιους και η πολιτική δέσμευση είναι ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεχίσει να μειώνει τον αριθμό κατά χίλιους ανά έτος. Η Κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα ακόμη και σε πιο μικρά ζητήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, το ανεργιακό επίδομα που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόλις συνταξιοδοτούνταν και το έπαιρναν για έξι μήνες. Καμιά άλλη προηγούμενη Κυβέρνηση δεν άγγιξε αυτό το ζήτημα ενώ αυτή η Κυβέρνηση κατάργησε αυτό το προνόμιο που υπήρχε.
Ο ΔΗΣΥ, προφανώς θεωρεί ότι διαστρεβλώνοντας τα δεδομένα και κινδυνολογώντας θα έχει κομματικά και εκλογικά οφέλη. Σίγουρα, όμως, όφελος από αυτή την τακτική δεν έχει η οικονομία. Σε ένα πολύ ανταγωνιστικό κόσμο και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, δεν συνιστά σοφή πολιτική να ‘βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας’».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο να οδηγεί σε ναυάγιο τη συμφωνία της Κύπρου με το Κατάρ και ερωτηθείς πού βρίσκεται το θέμα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οι επαφές με το Κατάρ συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτών των επαφών γίνεται και ανταλλαγή επιστολών. Σε ό,τι αφορά δημοσιογραφικές πληροφορίες για επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, τέτοια επιστολή δεν υπάρχει. Το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επένδυση του Κατάρ, που είναι στρατηγικής σημασίας, είναι συνεχές και έντονο και είναι επίσης γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις διάφορες συναντήσεις που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ συζητά και αυτό το θέμα. Όμως, δεν πρέπει να αρχίσουμε τώρα και να καταλήγουμε σε συμπεράσματα σχετικά με την επένδυση του Κατάρ διότι συνεχίζονται οι επαφές, πολύ περισσότερο δε έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία, γενικότερα, δημιουργεί δυσκολίες σε διάφορους τομείς και σε διάφορα θέματα. Αυτό θα πρέπει να κάνει όλους μας πιο προσεκτικούς και με ένα πολύ πιο νουνεχή τρόπο να προσεγγίζουμε αυτού του είδους τα ζητήματα, αλλά και πολλά άλλα».
Σε παρατήρηση ότι ο Οίκος Μoody’s έκανε λόγο για το κρατικό μισθολόγιο της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, διαρθρωτικά προβλήματα, αυτή η Κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει, τα αναδεικνύει και με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο θέλει να τα επιλύσει. Υπάρχει η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης για έναρξη διαλόγου αναφορικά με το συνταξιοδοτικό. Διότι, όταν μιλάμε για τη Δημόσια Υπηρεσία, το μυαλό όλων πάει αμέσως στο κόστος συντήρησης της Δημόσιας Υπηρεσίας που περιλαμβάνει και το κρατικό μισθολόγιο και μια σειρά από άλλα πράγματα. Και το συνταξιοδοτικό είναι ένα από αυτά. Έχω ήδη μιλήσει για τον διορισμό αναλογιστή, ο οποίος θα ετοιμάσει την έκθεση πάνω στην οποία θα εργαστούμε με συγκεκριμένο τρόπο και με διάλογο για να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις. Το δεύτερο ζήτημα είναι ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων. Όλοι μιλούν για το μεγάλο αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων. Δεν είναι εμείς που δημιουργήσαμε αυτό το πρόβλημα. Έχω πει και θα το επαναλάβω ότι, όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έχουν προσθέσει στον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, εμείς μειώνουμε. Επίσης, στο οικονομικό πακέτο τίθεται και το ζήτημα της συνεισφοράς των δημόσιων υπαλλήλων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση με στόχο τα €35 εκ. για τα επόμενα δύο χρόνια. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου υπάρχει και η δέσμευση να συζητήσουμε με την ΠΑΣΥΔΥ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και αυτό θα κάνουμε, όπως επίσης και για μια σειρά από άλλα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Άρα, το σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και να έχουμε συγκεκριμένη πολιτική για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πάντοτε με διάλογο και πάντοτε έχοντας υπόψη τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες στηρίζονται πάνω στη λογική της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης.
Αυτά, όμως, είναι προβλήματα που συσσωρεύτηκαν μέσα από τις δεκαετίες. Κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί μέσα από τις δεκαετίες μπορεί να επιλυθούν από τη μια μέρα στην άλλη, ωσάν και η Κυβέρνηση να διαθέτει μαγικό ραβδί. Και μάλιστα πολλές φορές αυτοί που είναι και στην εμπροσθοφυλακή στην επίκριση σε βάρος της Κυβέρνησης είναι αυτοί που φέρουν και βαρύτατες ευθύνες για τη δημιουργία αυτών των προβλημάτων. Στις συνθήκες μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, έντονα ανταγωνιστικής και σε συνθήκες μάλιστα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, χρειάζεται από όλους να δείχνουν υπευθυνότητα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Η Κυβέρνηση πολύ υπεύθυνα αντιμετωπίζει τα προβλήματα διότι δεν θέλουμε οι ίδιοι να δημιουργούμε προβλήματα στον εαυτό μας».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα έπρεπε να διαταχθεί έρευνα από τον Υπουργό Εμπορίου κ. Αντώνη Πασχαλίδη για το θέμα του φυσικού αερίου με αφορμή τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το θέμα και ότι θα έπρεπε να υποβάλει παραίτηση ο κ. Πασχαλίδης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Νεοφύτου είναι ένας από αυτούς που δημιουργεί τον μεγάλο θόρυβο. Και λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ο κ. Νεοφύτου συνεχίζει τις καθημερινές δηλώσεις που ενίοτε γίνονται και δύο και τρεις φορές την ημέρα για το θέμα του φυσικού αερίου, για πολλά πράγματα, όταν εμείς ξεκαθαρίσαμε ευθύς εξ αρχής ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις στο θέμα και ότι, αφού ολοκληρωμένα ενημερωθούμε και συζητήσουμε, έχοντας υπόψη και διάφορα ζητήματα που έχουν τεθεί από τα κόμματα, θα πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις. Αλλά, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου φρόντισε να έχει άποψη για όλα και να αρχίσει τον θόρυβο για το φυσικό αέριο πριν καν ακόμη ενημερωθεί το δικό του το κόμμα. Θυμηθείτε πώς ξεκίνησαν όλα τα πράγματα. Και κάνει δηλώσεις καθημερινά με στόμφο, με απόλυτο τρόπο, με ρητορικές κορώνες, τα βάζει με όλους και με όλα λες και κατέχει την απόλυτη αλήθεια για ένα τόσο σοβαρό και εξειδικευμένο θέμα, όπως είναι το φυσικό αέριο. Εμείς με τη συναίνεση της πολιτείας, της Βουλής, δημιουργήσαμε και τη ΔΕΦΑ και έχουμε ειδικούς για να κάνουν και τις διαδικασίες και τις έκαναν τις διαδικασίες, αλλά και για να μας βοηθήσουν να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο στον οποίο θέλει να μάς σύρει ο κ. Νεοφύτου. Θα παραμείνουμε σοβαροί υπηρετώντας και εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον».