11/01/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Αγκελα Μέρκελ η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.
Λίγο μετά το μεσημέρι η κα Μέρκελ έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού και του Συμβούλου της κας Μέρκελ για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κριστόφ Χόισγκεν.
Στη συνέχεια, η κα Μέρκελ υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθως ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Γερμανίδα Καγκελάριος προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Στην εναρκτήριά του δήλωση ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα:
«Σάς καλωσορίζω, κα Μέρκελ, εσάς και την αντιπροσωπεία σας εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού, της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά. Η επίσκεψή σας στην Κύπρο αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο. Είναι η πρώτη φορά που Καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Κύπρο. Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση 50 χρόνων άριστων σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η σημασία και η ιστορικότητα της επίσκεψης αποδεικνύεται και από την πληθώρα δημοσιογράφων που είναι παρόντες για να καλύψουν την παρουσία σας και αυτά που θα πούμε αυτήν την ώρα.
Με την Καγκελάριο Μέρκελ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας και να θέσουμε επί τάπητος τους σχεδιασμούς μας για το μέλλον για περαιτέρω εμβάθυνσή τους.
Η Γερμανία, εταίρος μας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, είναι από τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Κύπρου. Είναι, συνάμα, από τους εταίρους μας μεταξύ των πρώτων σε όγκο εξαγωγών προς την Κύπρο. Το 2010 η Γερμανία κατετάγη τρίτη σε αριθμό τουριστών προς την Κύπρο.
Η συζήτησή μας ως τώρα στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση αναλώθηκε, ουσιαστικά, αποκλειστικά στο κυπριακό πρόβλημα, διότι η Καγκελάριος επέδειξε συγκινητικό για μένα ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Και αυτό αποδεικνύει και τα αισθήματά της προς την Κύπρο, αλλά και τα αισθήματα φιλίας που τρέφει προς την ηγεσία του δικού μας κράτους και θέλω να την ευχαριστήσω θερμότατα γι' αυτό το ενδιαφέρον.
Προσωπικά, μπορώ να πω ότι επενδύω στη φιλία μας με την Καγκελάριο Μέρκελ και είμαι σίγουρος ότι η στήριξη της Γερμανίας, με επικεφαλής της Κυβέρνησης την κα Μέρκελ, είναι στήριξη αρχών και θα συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι να πετύχουμε επιτέλους την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και να έχουμε μια ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτή έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ηγετών και έχει υιοθετηθεί από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μίας ομοσπονδίας λειτουργικής και βιώσιμης που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η κα Μέρκελ γνωρίζει καλύτερα από εμάς τι σημαίνει ομοσπονδία. Ζει σε μία χώρα που είναι η ιδανική ομοσπονδία, και καθοδηγεί μια τέτοια χώρα. Περίπου μία τέτοια ομοσπονδία θέλουμε να δημιουργήσουμε και στην Κύπρο, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια και σίγουρα να είναι ενωμένη και λειτουργική και με αυτόν τον τρόπο η λύση να είναι βιώσιμη.
Μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσουμε τη θέση μας σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εμείς δεν θέλουμε να την κρατούμε όμηρο, όμως δεν μπορεί την ίδια ώρα να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αρνείται επίμονα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας το οποίο η ίδια υπέγραψε.
Έχω διαβεβαιώσει την Καγκελάριο ότι διαπνέομαι από πλήρη καλή θέληση για να έχουμε το συντομότερο δυνατόν λύση στο Κυπριακό, με την προϋπόθεση ότι αυτή η λύση θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και των θρησκευτικών ομάδων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, που ζουν σε αυτή την πολυπολιτισμική χώρα που όραμά μου είναι να μετατραπεί σε γέφυρα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, μεταξύ του ενωμένου κυπριακού κράτους και της ΕΕ και γέφυρα της ΕΕ προς την κατεύθυνση της περιοχής μας. Να είναι και γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ευχαριστώ θερμά την Καγκελάριο κα Μέρκελ για το διακαές πράγματι ενδιαφέρον της και για τη στήριξή της στις προσπάθειές μας να θέσουμε τέρμα σε αυτήν την τραγωδία που ταλανίζει το λαό μας για πάνω από 40 χρόνια».
Από την πλευρά της η κα Μέρκελ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε: «Σας ευχαριστώ θερμά για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία τόσο προς εμένα όσο και προς την αντιπροσωπεία μου. Πράγματι, έχετε δίκαιο ότι μετά από 50 χρόνια που υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν καιρός να έρθει στην Κύπρο Καγκελάριος της Γερμανίας και χαίρομαι που είμαι εγώ η Καγκελάριος που έρχομαι να επισκεφθώ την πράγματι, πρέπει να ομολογήσω, πολύ όμορφη χώρα σας.
Μιλήσαμε, όπως είπε ο Πρόεδρος, για διάφορα προβλήματα. Φυσικά εμείς θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του διαμελισμού του νησιού, για δύο λόγους: Πρώτον, κατανοούμε τη θέση σας διότι και η Γερμανία υπήρξε διαχωρισμένη χώρα. Δεύτερον, η Γερμανία και Κύπρος έχουν ιδιαίτερα στενές και φιλικές σχέσεις σε διάφορους τομείς. Να αναφέρω τη συνεργασία που ξεκίνησε πρόσφατα με το Ινστιτούτο Max Planck στον τομέα της επιστήμης. Έχουμε, όμως, και ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα το θάρρος σας, τη δημιουργικότητα που δείχνετε και την πρωτοβουλία που παίρνετε προς επίλυση του προβλήματός σας. Βλέπουμε πως εσείς κάνετε πολλά βήματα και βλέπουμε επίσης πως η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται δεόντως στα δικά σας βήματα, τα οποία δείχνουν ότι εσείς είσαστε έτοιμος να κάνετε ένα συμβιβασμό.
Εμείς θα σας στηρίξουμε όσο μπορούμε στην οδό αυτή που πήρατε για την επίλυση του προβλήματος. Γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος και πως η λύση πρέπει να προέλθει από το λαό της Κύπρου. Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν απλώς να στηρίξουν και να παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο στην πορεία. Θα επισκεφθώ τα Ηνωμένα Έθνη μετά το μεσημεριανό και θα με ενημερώσει η Αντιπρόσωπός τους στην Κύπρο.
Επίσης, όποτε έχω την ευκαιρία θα μιλώ με τους επίσημους στην Τουρκία, τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τους Υπουργούς που συναντώ, για να βοηθήσουμε και εμείς στις προσπάθειές σας.
Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη γερμανική εμπειρία που έχουμε, όπως έχω πει και το επαναλαμβάνω, και θέλουμε επίσης να βοηθήσουμε τα πράγματα ώστε να είναι δυνατή η συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ. Θέλουμε οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η απόφαση στο τέλος και ποια μορφή θα πάρουν στο τέλος, και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να βελτιωθούν οι σχέσεις αυτών των δύο χωρών, όπως και να λυθεί το Κυπριακό.
Ευχαριστώ και πάλι θερμά για τη φιλοξενία και την καλή συνεργασία που έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Γερμανίδα Καγκελάριος απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ η Τουρκία κατέχει μεγάλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι κράτος μέλος της ΕΕ και αποτρέπει κάθε προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των Κυπρίων, την ίδια ώρα συνεχίζει τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ, και σε ερώτηση πόσο συμβατά είναι αυτά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η κα Μέρκελ απάντησε: «Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε βάλει πολλούς περιορισμούς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ενόσω η Τουρκία δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο και δεν έχει κλείσει μέχρι τώρα. Επίσης, υπάρχουν οκτώ κεφάλαια τα οποία δεν μπορούν καν να ανοίξουν».
Κληθείσα να πει αν η Γερμανία με την εμπειρία της ως μοιρασμένη χώρα μπορεί να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού ή αν βλέπει πως η ευθύνη βρίσκεται αποκλειστικά στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και στην Τουρκία, η κα Μέρκελ είπε: «Συναισθηματικά καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει διαίρεση, όμως από πρακτική άποψη υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία είναι διαφορετικά στην Κύπρο από ό,τι ήταν στη Γερμανία, γι' αυτό αμφιβάλλω εάν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γερμανική επανένωση ως μοντέλο. Όμως, όταν προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών, σίγουρα η δική μας εμπειρία θα είναι χρήσιμη νομίζω. Και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας προηγουμένως, η Γερμανία, ως ομοσπονδιακό κράτος, μπορεί να βοηθήσει και να συνεισφέρει στη δημιουργία του κυπριακού κράτους, όμως πρέπει να αναμένουμε να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές που υπήρξαν ότι η Κύπρος δεν πρέπει να προβεί σε εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η Κύπρος είναι κράτος ανεξάρτητο, κράτος μέλος του ΟΗΕ και πλήρες μέλος της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Οι χώρες, στα πλαίσια του ΟΗΕ το 1982, έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη ή και σε ζώνες που γειτνιάζουν με άλλες χώρες, αφού συνυπογράψει με αυτές τις χώρες συμφωνία, να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να μας πει ‘εσείς κύριε, επειδή υποφέρετε από την κατοχή, επειδή η χώρα σας είναι διαιρεμένη ένεκα στρατιωτικής εισβολής άλλης χώρας δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε τέτοιες έρευνες’. Αυτή είναι λογική του παραλόγου την οποία, δυστυχώς, χρησιμοποιεί η Τουρκία. Ένα επιχείρημα της Τουρκίας είναι ότι ‘δεν θα επωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι είναι εταίροι σας στο κυπριακό κράτος’. Εμείς λέμε ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια πρώτα από όλα για την έρευνα και την εξόρυξη και για την εκμετάλλευση. Εάν όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία θα είναι άτεγκτη και θα αρνείται λύση στο Κυπριακό, νομίζω ότι δεν μπορεί να κρατά αιχμάλωτη και την Κύπρο για να μην αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο που πιθανώς να υπάρχει στο δικό της θαλάσσιο χώρο.
Πέραν τούτου, δυστυχώς, η Τουρκία μας ταλαιπωρεί και μας παρενοχλεί στην προσπάθειά μας - με αεροπλάνα να υπερίπτανται και πολεμικά πλοία να παρενοχλούν - και την ίδια ώρα θέλει να ανοίξει και το κεφάλαιο ενέργεια σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή της πορεία. Αυτή η λογική του παραλόγου, αυτή η πολιτική των κανονιοφόρων και του χωροφύλακα πρέπει να τερματιστεί από την Τουρκία εάν θέλει να λογίζεται και να είναι ένα κράτος σύγχρονο το οποίο θέλει να μπει στην οικογένεια της ΕΕ».
Ερωτηθείσα για το πώς μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λόγω της στάσης της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κα Μέρκελ απάντησε: «Πρέπει σίγουρα να λυθεί το Κυπριακό για να ξεμπερδέψουμε με αυτό το πρόβλημα που αναφέρετε και πρέπει να υπάρξει επανένωση της Κύπρου, οπότε πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χριστόφια διότι καταφέραμε να βρούμε ένα στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ. Φυσικά, πάντα ενόσω είναι άλυτο το Κυπριακό, προβλήματα θα υφίστανται, γι' αυτό και δεν είναι μόνο τους Κύπριους που ενδιαφέρει η λύση του προβλήματος, ενδιαφέρει και τη Γερμανία και την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ».
Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω την κα Μέρκελ διότι στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όταν συζητούσαμε τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ και έκανα μία πρόταση ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να στηρίζονται στην αυτονομία, να στηρίζονται στο Χάρτη του ΟΗΕ, να στηρίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η κα Μέρκελ ήταν η Καγκελάριος, η αρχηγός Κυβέρνησης η οποία υποστήριξε αυτή μου την πρόταση και έχει περάσει».
Κληθείσα να σχολιάσει τα μέτρα που έχει λάβει η Πορτογαλία σε σχέση με το ευρώ για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών, η κα Μέρκελ είπε: «Θεωρώ πως η Πορτογαλία έχει κάνει σημαντικές περικοπές στη χώρα και έχει λάβει αρκετά μέτρα, όμως η εφαρμογή τους χρειάζεται χρόνο και ο χρόνος θα δείξει τα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε μόλις λήφθηκαν τα μέτρα να περιμένουμε αποτέλεσμα. Η Πορτογαλία συνομιλεί με την Κομισιόν και η Κομισιόν είναι της άποψης πως αυτήν τη στιγμή πιστεύει ότι τα μέτρα αρκούν. Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε πως αν Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν πως χρειάζονται και περαιτέρω μέτρα, τότε είναι διατεθειμένος να τα επιβάλει στη χώρα του».
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θέλω να απευθυνθώ προς τους Κύπριους δημοσιογράφους και στον κυπριακό λαό: Χώρες σημαντικές όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρίσκονται κάτω από την πίεση της κρίσης και τους κινδύνους που δημιουργεί αυτή η κρίση για το ευρώ – που είναι κίνδυνοι για όλους μας. Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα η οποία σταδιακά, κατά τη δική μου την εκτίμηση, καταφέρνει να βγει από την κρίση χωρίς τα σκληρά μέτρα τα οποία είναι υποχρεωμένοι οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ελλαδίτες να πάρουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Δεν θα κρίνουμε τώρα – πολύ σωστά είπε η Καγκελάριος - την Πορτογαλία, δεν είναι αρμοδιότητά μας, υπάρχουν ειδικοί στην ΕΕ, υπάρχει το τμήμα της Κομισιόν που ασχολείται. Αυτό που θέλω να πω, και είμαστε ομόφωνοι σε αυτό, είναι ότι δημιουργούμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων που σχετίζονται με το ευρώ και ειδικότερα με τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ. Εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο δυνατόν, με τα μέτρα που λαμβάνονται, να ξεπεραστεί η κρίση, διότι βρισκόμαστε στο ίδιο χαράκωμα, είμαστε στην ίδια βάρκα και σίγουρα θέλουμε να σωθούμε όλοι μαζί και να μη ναυαγήσει η βάρκα και άλλοι να επιζήσουν και άλλοι να πνιγούν».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η κα Μέρκελ και τα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο.