Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την Αμμόχωστο, στο πλαίσιο του τρίπτυχου των προτάσεων που κατέθεσε στις συνομιλίες, στοχεύει στο να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΔΟΝ στο ΤΕΠΑΚ, ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς είπε: «Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει πρόταση και για την Αμμόχωστο, στα πλαίσια του γνωστού τρίπτυχου της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτή η πρόταση στοχεύει στο να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Είναι ισορροπημένη και ταυτόχρονα είναι εφικτή και εφαρμόσιμη γιατί στηρίζεται σε Ψηφίσματα του ΟΗΕ και προβλέπει την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, που είναι μια βασική παράμετρος της πρότασης. Και το λέω αυτό διότι είδα σήμερα την πρόταση που κάνουν επιχειρηματίες και κύκλοι στο ψευδοκράτος ότι θα μείνει υπό τη διαχείριση του ψευδοκράτους. Τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ λένε άλλο πράγμα - και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου. Η πρόταση επίσης περιλαμβάνει και τη διαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου για να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να έχουν σχέσεις και να αναπτύξουν εμπόριο με την ΕΕ, χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς να παραβιάζεται η νομιμότητα.
Αυτή η πρόταση, λέω, είναι ισορροπημένη διότι δίνει όφελος σε όλους, δίνει διέξοδο στην ΕΕ σε σχέση με την ανάπτυξη σχέσεων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δίνει όφελος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δίνει ένα κίνητρο στην Τουρκία να μπορέσει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία, διότι στην πρόταση του Προέδρου περιλαμβάνεται και η πρόνοια για συζήτηση ξεπαγώματος κεφαλαίων, εάν και εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί αυτήν την πρόταση. Και ασφαλώς περιλαμβάνει και όφελος για την ελληνοκυπριακή κοινότητα με την έννοια ότι οι νόμιμοι κάτοικοι θα επιστρέψουν πίσω στην Αμμόχωστο. Και αυτό, επαναλαμβάνω, όχι ως λύση του Κυπριακού, αλλά ως ένα μέτρο που θα δημιουργήσει δυναμική για να πάμε σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος».
Κληθείς να πει κατά πόσον υπάρχει κάτι πίσω από αυτήν την πρόταση που παρουσιάστηκε αυτή τη χρονική στιγμή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι. Εμείς πρώτα από όλα προβάλλουμε τις δικές μας προτάσεις, τις τεκμηριώνουμε, διότι είναι καλά τεκμηριωμένες, και αυτές προωθούμε. Από εκεί και πέρα, κατά καιρούς λέγονται διάφορα πράγματα. Να σημειώσω ότι κατά καιρούς λέχθηκε πως η Τουρκία θα κάνει κίνηση, θα κάνει αυτό και εκείνο. Η Τουρκία διακηρύσσει πως θέλει λύση σύντομα, αλλά στην πράξη τίποτα δεν έχει κάνει. Και αυτή η αντίφαση επισημαίνεται στα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή ότι, ενώ η Τουρκία διακηρύσσει για λύση σύντομα, στην πράξη τίποτα δεν έχει κάνει. Ούτε υποχρεώσεις έχει εκπληρώσει, ούτε τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκαταστήσει, ούτε έχει εκπληρώσει όλα όσα προβλέπονται στην αντιδήλωση του Σεπτέμβρη του 2005. ΄Αρα, η Τουρκία πρέπει να δείξει στην πράξη ότι θέλει και επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, στη βάση βεβαίως των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στη βάση της συμφωνημένης βάσης λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και ανάλογα να προσαρμόσει τη δική της συμπεριφορά και τη δική της πολιτική».
Κληθείς να πει κατά πόσον το θέμα της Αμμοχώστου θα τεθεί στην ατζέντα της συνάντησης της Δευτέρας του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν θα πρέπει να προτρέχουμε των γεγονότων και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη συνάντηση που θα γίνει μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Έρογλου μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης και εν όψει της συνάντησης που θα γίνει στη Γενεύη. Έχουμε πει ότι θα συνεχιστούν συναντήσεις και επαφές, ακριβώς για να συζητήσουμε και θεμελιώδη ζητήματα που έχουν να κάνουν με κεφάλαια του Κυπριακού που συζητήθηκαν όλο αυτό το διάστημα των απευθείας διαπραγματεύσεων και έχουν μείνει στη σφαίρα της διαφωνίας. Είναι γνωστή η θέση που έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά και που φαίνεται να την υιοθετούν και τα Ηνωμένα ΄Εθνη, έτσι όπως διατυπώθηκε και στη δήλωση του ΓΓ τότε στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην ΄Εκθεσή του, ότι χρειάζεται η διασύνδεση θεμάτων που εξ αντικειμένου συνδέονται μεταξύ τους, όπως είναι το περιουσιακό με το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων έτσι ώστε και να επιταχυνθεί ο διάλογος αλλά και να δημιουργηθούν συνθήκες για να υπάρξουν συγκλίσεις. Και στόχος είναι να βρούμε περαιτέρω συγκλίσεις».
Σε ερώτηση για το θέμα των προτάσεων του ΔΗΚΟ για την οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σήμερα θα παραληφθούν, εξ όσων γνωρίζουμε, οι προτάσεις, ως συνέχεια του διαλόγου που γίνεται μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση με στόχο να κλείσουμε το συντομότερο».
Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο μέχρι την ψήφιση των προϋπολογισμών υπάρχει περίπτωση για κατάληξη σε συμφωνία με το ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το θέμα επείγει αλλά θέλω να αναδείξω μερικά πράγματα. Λέγεται ότι η Κυβέρνηση αδρανεί και ότι δεν πήρε μέτρα. Εμείς καθημερινά τεκμηριώνουμε και λέμε ότι η Κυβέρνηση πήρε μέτρα και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, τα δημοσιονομικά εμφανίζονται καλύτερα. Δεν είναι τυχαίο που στον προϋπολογισμό του 2011 οι δαπάνες της Δημόσιας Υπηρεσίας αυξάνονται μόνο κατά 1,1%, από τη στιγμή που μέχρι τώρα κάθε χρόνο αυξανόταν το λειτουργικό κόστος για τη συντήρηση της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά 7,5% και 8%. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι λήφθηκαν μέτρα για συγκράτηση του κόστους. Λήφθηκαν και άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με την εξυγίανση της οικονομίας. Στόχος μας είναι σε αυτό το πακέτο μέτρων στο οποίο θα συμφωνήσουμε να περιλαμβάνονται μέτρα για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που ο ίδιος ο προϋπολογισμός του 2011 θέτει, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν και μέτρα για τη συνέχιση της διαδικασίας της εξυγίανσης της οικονομίας και για αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί μέσα από τις δεκαετίες».