Μήνυμα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρίες στις 3 Δεκεμβρίου
02/12/2010Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας στους έξι πολίτες έχει κάποια αναπηρία, σωματική, αισθητηριακή, διανοητική ή ψυχική, που μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρή, με αποτέλεσμα 80 εκατομμύρια άτομα να μην μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική και οικονομική ζωή, εξαιτίας εμποδίων από το περιβάλλον τους και εμποδίων συμπεριφοράς.
H 3η Δεκεμβρίου έχει αφιερωθεί και καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες για να υπενθυμίζει στις κοινωνίες όλου του κόσμου ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαιώματα, ότι πρέπει να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση και να μην υπόκεινται σε διακρίσεις.
Κάθε πολίτης και κάθε κοινωνία θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι η διάκριση εναντίον οποιουδήποτε ατόμου με βάση την αναπηρία αποτελεί παραβίαση της αξιοπρέπειας και αξίας του. Θα πρέπει να αναγνωρίζει και να σέβεται τη διαφορετικότητα του ατόμου με αναπηρίες, την ατομική του αυτονομία και ανεξαρτησία, το δικαίωμα του για αποτελεσματική συμμετοχή και ενσωμάτωση στην κοινωνία.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ως κεντρικό άξονα των ενεργειών του όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία, την πλήρη κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων αυτών. Φέτος προχωρούμε σε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την πραγμάτωση αυτού του στόχου. Την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, του νομοσχεδίου με το οποίο θα ψηφιστεί σε νόμο, η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Με την κύρωση της Σύμβασης θα έχουμε ένα νέο, ισχυρό και δεσμευτικό χάρτη πορείας. Ένα χάρτη, που προβλέπει τα δικαιώματα αλλά και τα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες σε όλες της πτυχές της ζωής. Τα δικαιώματα στην ισότητα, στην προβασιμότητα, στην ανεξάρτητη διαβίωση, στην εκπαίδευση, στην υγεία και αποκατάσταση, στην εργασία και απασχόληση, σε επαρκές βιοτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία, στη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή και σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι μερικά μόνο από τα δικαιώματα που διασφαλίζονται με τη Σύμβαση και που θα πρέπει να ικανοποιούνται με έμπρακτα μέτρα και δράσεις.
Σχεδιάζουμε, χτίζουμε και εφαρμόζουμε νέα μέτρα και προγράμματα, προσπαθώντας να υπερβαίνουμε τους όποιους περιορισμούς της οικονομικής κρίσης. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Την αντιμετωπίζουμε, μαζί με τα άτομα με αναπηρίες, μαζί με το αναπηρικό κίνημα, τους εκπρόσωπους του οποίου εκτιμούμε και θεωρούμε πάντα πολύτιμους συνεργάτες. Ο αγώνας για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες είναι χρέος κάθε πολίτη, ως ενεργού μέλους μιας κοινωνίας για όλους.