2/12/10

Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε σήμερα σε συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, αποφάσισε την παραχώρηση έκτακτου χριστουγεννιάτικου δώρου στους εκτοπισθέντες και δυσπραγούντες που βοηθούνται από το κράτος καθώς και στους εγκλωβισμένους, όπως είχε γίνει και τον Δεκέμβριο του 2009.

02/12/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.


Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε σήμερα σε συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, αποφάσισε την παραχώρηση έκτακτου χριστουγεννιάτικου δώρου στους εκτοπισθέντες και δυσπραγούντες που βοηθούνται από το κράτος καθώς και στους εγκλωβισμένους, όπως είχε γίνει και τον Δεκέμβριο του 2009.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπως παραχωρηθεί ως έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο στους εκτοπισθέντες και δυσπραγούντες που κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές και βοηθούνται από το κράτος, ποσό ίσο με το μηνιαίο επίδομα για τις βασικές ανάγκες του μηνός Δεκεμβρίου 2010. Δεύτερο, προς τους εγκλωβισμένους, ποσό ίσο με το επίδομα για τους εγκλωβισμένους για τον μήνα Δεκέμβριο 2010. Τρίτο, προς τα παιδιά εγκλωβισμένων που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και φοιτούν στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ποσό ίσο με το επίδομα που θα τους παραχωρηθεί για τον μήνα Δεκέμβριο 2010. Σημειώνω ότι τα ποσά που θα απαιτηθούν για την παραχώρηση δώρου προς τους εκτοπισθέντες και δυσπραγούντες και τους εγκλωβισμένους για το 2010 έχουν προβλεφθεί και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2010.

Δεύτερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά την έκδοση καλυμμένων χρεογράφων. Ηταν ένα καθολικό αίτημα και από τις τράπεζες και από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η έκδοση καλυμμένων χρεογράφων από μέρους των τραπεζών με στόχο την άντληση ρευστότητας από το εξωτερικό, κάτι που, ανάμεσα σε άλλα, ενδεχομένως να βοηθήσει και στη μείωση των επιτοκίων».

Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Το ύψος των χρεογράφων προϋπολογίζεται;

Απάντηση: Όχι. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση για να έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από το εξωτερικό μέσα από μια τεχνική διαδικασία που ακολουθούν οι τράπεζες.

Ερώτηση: Θα πάει κατεπείγον στη Βουλή;

Απάντηση: Δεν έχουμε μιλήσει για διαδικασία κατεπείγοντος διότι η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι διαφορετική. Θα σταλεί στη Βουλή.

Ερώτηση: Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η Κυβέρνηση είχε την ευχέρεια να ζητήσει εξαίρεση για το θέμα του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα και δεν το έπραξε.

Απάντηση: Δεν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Νεοφύτου. Χθες παρέπεμψε σε έναν ιστοχώρο τον οποίο αν κάποιος επισκεφθεί θα δει ένα δελτίο Τύπου του ECOFIN που αναφέρει τι πήρε ο καθένας από το ECOFIN του 2009 αναφορικά με το ΦΠΑ. Εμείς χθες απαντήσαμε με στοιχεία και έγγραφα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, με αποφάσεις της ΕΕ και είχαμε πει – και επιμένουμε σε αυτό – ότι η Κύπρος όταν θα έπρεπε να διεκδικήσει ό,τι διεκδίκησε και η Μάλτα αναφορικά με το ΦΠΑ κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν το έπραξε. Η Μάλτα έκανε δύο πράγματα. Πρώτον, δήλωσε στην Τελική Πράξη Προσχώρησης ότι δεν θα επέβαλλε ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα, όπως θα είχαν το δικαίωμα και οι πρώτες 15 χώρες της ΕΕ να μην επιβάλουν, μέχρι το 2010. Οι χώρες τελικά που δεν το έπραξαν αυτό, να επιβάλουν δηλαδή ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα, είναι η Βρετανία και η Ιρλανδία. Και έτσι με τη Δήλωσή της η Μάλτα απέκτησε τη δυνατότητα να διεκδικήσει εξαίρεση και μετά το 2010 πράγμα που δεν έκανε η Κύπρος. Για αυτό και η Μάλτα πήρε εξαίρεση για το ΦΠΑ μέχρι το 2010 ενώ η Κύπρος πήρε εξαίρεση μέχρι το 2007.

Και έδειξα χθες την απόφαση της ΕΕ ημερομηνίας 19 Δεκεμβρίου 2007 όπου για την Κύπρο δόθηκε παράταση της εξαίρεσης από 31 Δεκεμβρίου 2007 στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η δήλωση της Μάλτας καθώς και το γεγονός ότι η Κύπρος είχε ζητήσει και πήρε παράταση της εξαίρεσης το 2007 δημιούργησε τις συνθήκες για να μην ανανεωθεί ή να μη δοθεί παράταση αυτής της εξαίρεσης για την Κύπρο και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Και είναι για αυτό που λέμε ότι αν διεκδικούσαμε ως Κύπρος κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτό που διεκδίκησε και πήρε η Μάλτα, θα μπορούσαμε να το πάρουμε και εμείς.

Ερώτηση: Αυτό που λέει ο κ. Νεοφύτου είναι ότι όταν το 2009 άνοιξε το παράθυρο για να διεκδικηθούν κάποιες εξαιρέσεις εμείς ούτε καν το ζητήσαμε αυτό.

Απάντηση: Εμείς το ζητήσαμε και αυτό μαζί με το θέμα του υγραερίου. Το θέμα του υγραερίου καταφέραμε να το πάρουμε. ΄Οταν δεν μας έδωσαν το ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα, ακόμη και τις επόμενες μέρες, αποστείλαμε ακόμη μία επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο Κόβατς ζητώντας να εξαιρεθούμε και αυτό το απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κρίσιμο στοιχείο εδώ είναι ότι εμείς δεν διεκδικήσαμε μέχρι τέλους, διότι είναι αλήθεια ότι κάποια στιγμή, το 2002, η Κύπρος έθετε αυτό το ζήτημα, μετά όμως σταματήσαμε να το ζητούμε και δεν ξέρω γιατί κάναμε αυτήν τη στροφή. Η Μάλτα έβαλε τη δήλωση στην Τελική Πράξη Προσχώρησης, εμείς δεν διεκδικήσαμε μέχρι τέλους και έπειτα ό,τι ακολούθησε ήταν αποτέλεσμα αυτής της πράξης. Και είναι για αυτό που εμείς λέμε ότι έπρεπε τότε να διεκδικούσαμε για να μπορούσαμε σήμερα να πάρουμε.

Ερώτηση: Θα συνεχιστεί ο διάλογος για την οικονομία με τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση;

Απάντηση: Ο διάλογος θα συνεχιστεί. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία συμφωνούμε, υπάρχουν ζητήματα στα οποία είμαστε κοντά και υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε. Αν επιδειχθεί καλή θέληση πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σύντομα.

Ερώτηση: Υπάρχουν δημοσιεύματα για το θέμα του συνταξιοδοτικού, για το 65ο έτος. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από οργανώσεις.

Απάντηση: Γράφονται και λέγονται πολλά και όχι μόνο σήμερα, Το αν υπήρξε μια ιδέα ή και να μην υπήρξε και απλώς ακούστηκε, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί μέρος του πακέτου μέτρων που η Κυβέρνηση θέλει να θέσει ενώπιον της Βουλής εν όψει και της έγκρισης του προϋπολογισμού. Θέλω να τονίσω ότι το πακέτο μέτρων έχει δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας του πακέτου μέτρων έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό του 2011, δηλαδή με την περαιτέρω συγκράτηση και μείωση των λειτουργικών δαπανών της Δημόσιας Υπηρεσίας, πέρα από αυτά που έχει συγκρατήσει και έχει μειώσει η Κυβέρνηση αυτό το διάστημα. Και είναι γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο που ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει αύξηση των δαπανών μόνο κατά 1,1% ενώ ο μέσος όρος αυξήσεων στις δαπάνες της Δημόσιας Υπηρεσίας κάθε χρόνο ήταν περίπου 7,5-8% - δεν έπεσε στο 1,1% χωρίς να πάρουμε μέτρα. Πήραμε μέτρα και συγκρατήσαμε. Θέλουμε να πάρουμε και επιπρόσθετα μέτρα για συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών και αυτό συζητούμε με τα κόμματα. Δεύτερον, συζητούμε τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους έτσι ώστε να είμαστε στα πλαίσια των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι αυτό που η ΕΕ θέτει ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι το 4,5%. Αυτό είναι το πρώτο μέρος του πακέτου μέτρων, το δεύτερο μέρος αφορά μέτρα και πολιτικές που στόχο έχουν τη συνέχιση της προσπάθειας και της πολιτικής για εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας, για αντιμετώπιση διαχρονικών και συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία. Προβλήματα που δεν είναι σημερινά, προβλήματα που συσσωρεύτηκαν μέσα από τα χρόνια και πρέπει να αντιμετωπιστούν με διάλογο – και αυτόν το διάλογο είναι πολύ αποφασισμένη να τον κάνει η Κυβέρνηση – με τους κοινωνικούς εταίρους και με όλα τα κόμματα και τη Βουλή.

Ερώτηση: Από τη συνάντηση που έγινε χθες σε επίπεδο συμβούλων για το Κυπριακό υπάρχει κάτι;

Απάντηση: Θα ήταν καλό να περιμένουμε και τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων την ερχόμενη Δευτέρα. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ των ηγετών. Οι σύμβουλοι προετοιμάζουν τις συναντήσεις ή ασχολούνται με ζητήματα που οι συναντήσεις θέτουν ενώπιόν τους.