Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες
16/12/2010
Η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους μετανάστες του κόσμου. Η μετανάστευση δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Αντίθετα, είναι μια διαχρονική πραγματικότητα που καταγράφεται σε όλες τις ιστορικές περιόδους ως το αποτέλεσμα της ανάγκης των ανθρώπων να ξεφύγουν από τη φτώχια και την εξαθλίωση, από διώξεις, συγκρούσεις και πολέμους και, γενικότερα, να διασφαλίσουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ένα καλύτερο μέλλον. Η μετανάστευση, λοιπόν, δεν πρόκειται να εκλείψει όσο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα που συνδέονται με τις παγκόσμιες πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικές ανακατατάξεις και οι οποίες εδράζονται στην προώθηση και υπεράσπιση των ευρύτερων γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Σήμερα, πέραν των 200 εκατομμυρίων ανθρώπων ζουν σε χώρα άλλη από αυτή που γεννήθηκαν, ενώ όλα τα σενάρια και οι προβλέψεις συμφωνούν ότι σε διεθνές επίπεδο οι μεταναστευτικές ροές ολοένα και θα διογκώνονται. Αυτή η εξέλιξη θέτει τόσο τις χώρες προέλευσης όσο και τις χώρες υποδοχής, ακόμη πιο έντονα αντιμέτωπες με σωρεία προκλήσεων τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν και να επιλύσουν.
Η μετανάστευση δεν αποτελεί εξ’ ορισμού πρόβλημα όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Αντίθετα, είναι ένα φαινόμενο που, αν τύχει σωστής ρύθμισης, μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επωφελές για όλους. Αποδεδειγμένα, μετανάστες από όλο τον κόσμο έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση των δυτικών οικονομιών μετά την καταστροφή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αποτελούν σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας. Κατ’ ανάλογο τρόπο, το ξένο εργατικό δυναμικό έχει σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Δυστυχώς όμως, οι μετανάστες είναι συχνά αντιμέτωποι με μια άλλη σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που τους καθιστά θύματα διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού, εκμετάλλευσης, ακόμη και κακοποίησης. Ιδιαίτερα σήμερα, στις συνθήκες που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι μετανάστες γίνονται συχνά δέκτες ρατσιστικής και ξενοφοβικής αντιμετώπισης και καθίστανται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για όλα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η εσκεμμένη στρέβλωση που επιχειρούν νεοφανείς ακροδεξιοί και νεοφασιστικοί κύκλοι, οι οποίοι επιστρατεύουν τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό σε μια προσπάθεια να δαιμονοποιήσουν καθετί ξένο και διαφορετικό.
Η Κυβέρνηση, αντίθετα με τις πρακτικές του παρελθόντος που ήθελαν τη μετανάστευση να αντιμετωπίζεται με αποσπασματικό τρόπο, αναγνώρισε έγκαιρα τη σημασία της ύπαρξης μίας συγκροτημένης πολιτικής για τη μετανάστευση, αλλά και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Σε αυτή τη βάση, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκπονήσει και υλοποιεί μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές, αλλά και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δημιουργεί η μετανάστευση. Η πολιτική της Κυβέρνησης βασίζεται στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στοχεύει στη ρύθμιση της νόμιμης μετανάστευσης στη βάση της εθνικής στρατηγικής απασχόλησης, στην επίτευξη κοινωνικής συνοχής μέσω της ένταξης των μεταναστών και των μελών των οικογένειών τους στην κυπριακή κοινωνία, στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας προσώπων και, τέλος, στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος ασύλου με την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κατάχρησής του.
Όραμά μας είναι μια κοινωνία δίκαιη, πολυπολιτισμική, ανεκτική, όπου ο καθένας θα σέβεται τα δικαιώματα και τις διαφορές του άλλου και η οποία θα διασφαλίζει συνθήκες ευημερίας και προόδου για όλα τα μέλη της. Μια κοινωνία που θα επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και θα είναι απαλλαγμένη από τα όποια ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα.