Ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου προς τους δημοσιογράφους
14/12/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Στην εναρκτήριά του δήλωση ο κ. Στεφάνου είπε τα ακόλουθα:
«Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, αποφάσισε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για στήριξη των μόνιμων κατοίκων των ορεινών περιοχών οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων. Η ίδια βοήθεια θα παραχωρηθεί και στα οικονομικώς ενεργά ζευγάρια και τα παιδιά τους. Η βοήθεια θα κατανεμηθεί εντός του πρώτου τετραμήνου του 2011 με τους ίδιους όρους και τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Το συνολικό ποσό της βοήθειας ανέρχεται στα 5.330.000 εκ. ευρώ και είναι στους προϋπολογισμούς.
Δεύτερη απόφαση αφορά στην παραχώρηση 13ου επιδόματος στις οικογένειες των πολυτέκνων και των οικογενειών με τρία εξαρτώμενα παιδιά. Το επίδομα ανέρχεται στο 50% του κανονικού μηνιαίου επιδόματος που λαμβάνουν οι πολύτεκνες και οι πενταμελείς οικογένειες. Υπενθυμίζω ότι το 13ο επίδομα είχε δοθεί και πέρυσι».
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:
Η. Ευθυμίου: Χθες οι συντεχνίες στη πανσυνδικαλιστική τους σύσκεψη αποφάσισαν ότι θα δώσουν περιθώριο στην Κυβέρνηση για τις δεσμεύσεις του Υπουργού Οικονομικών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Ο διάλογος με την ΠΑΣΥΔΥ όσον αφορά στις προσαυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων πότε θα ξεκινήσει;
Απάντηση: Θα ξεκινήσει σύντομα. Δεν είναι χθες που εξήγγειλε η Κυβέρνηση ότι θα κάνει διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για ζητήματα που αφορούν σε εργασιακά θέματα. Στο οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είχε ευθαρσώς περιληφθεί ότι αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην προσπάθεια για εξοικονόμηση στις δαπάνες της Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά και τα ζητήματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό, την αναδιάρθρωση της ΑΤΑ για να γίνει κοινωνικά πιο δίκαιη και τα ζητήματα εναλλαξιμότητας, όπως περιλαμβάνονται στο οικονομικό πακέτο, θα συζητηθούν με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, διότι η Κυβέρνηση σέβεται και τα εργασιακά θέσμια αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς εταίρους ευρύτερα. Άρα, σύντομα θα κάνουμε αυτόν το διάλογο, από τη μια για να δούμε ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό του 2011 και από την άλλη για να δούμε ζητήματα που αφορούν στην εξυγίανση της οικονομίας. Όλοι μιλούν για την ανάγκη αντιμετώπισης διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία. Η Κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα και τη θέληση να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και θα τα αντιμετωπίσει με διάλογο και συναίνεση.
Η. Ευθυμίου: Θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου;
Απάντηση: Δεν μπορώ να προσδιορίσω, έχοντας υπόψη ότι σήμερα ξεκινά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Θα τελειώσει την Πέμπτη και η θέληση της Κυβέρνησης είναι όπως πολύ σύντομα ξεκινήσουμε αυτόν το διάλογο.
Κ. Πομηλορίδης: Όταν λέτε «ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό», εννοείτε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι την Πέμπτη;
Απάντηση: Όχι, λέω ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης των προϋπολογισμών στη Βουλή. Δεν έχω πει ότι ως την Πέμπτη θα καταλήξουμε.
Α. Αρσαλίδου: Με το ζήτημα της φοροδιαφυγής τι θα κάνει η Κυβέρνηση;
Απάντηση: Τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο του πακέτου που τότε είχαμε στείλει στη Βουλή περιλαμβάνονταν έξι νομοσχέδια με 22 μέτρα για ενίσχυση του νομικού πλαισίου και των δυνατοτήτων του κράτους να κινηθεί προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής, που πραγματικά αποτελεί μια ανοικτή πληγή για τα οικονομικά του κράτους, είναι ένα πρόβλημα που χρονολογείται και έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στη Βουλή. Εξ όσων έχουν πει και τα κόμματα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, αναμένεται ότι τώρα θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, κάποια εκ των μέτρων ενδεχομένως να μην υιοθετηθούν, εν πάση περιπτώσει αναμένουμε και εμείς τις αποφάσεις της Βουλής για να μπορέσουμε να κινηθούμε ακόμη πιο αποφασιστικά για το ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος, αποδεικνύοντας ότι είναι στις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης η πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περασμένο Μάη είχε συγκαλέσει συνέλευση των λειτουργών του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων ακριβώς για να εκφράσει τη στήριξη της Κυβέρνησης προς τους λειτουργούς του Τμήματος και στο ίδιο το Τμήμα ώστε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Η. Ευθυμίου: Χθες ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα δώσει αντισταθμιστικά μέτρα, χωρίς όμως να διευκρινίσει.
Απάντηση: Αναφορικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα, ο Υπουργός Οικονομικών χθες εξήγγειλε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με έναν πολύ στοχευμένο τρόπο. Αυτή η στόχευση χρειάζεται και συγκεκριμένη μελέτη για το ποιοι θα έχουν το μεγαλύτερο κόστος αναφορικά με τα μέτρα που τώρα θα υιοθετηθούν όπως είναι το 5% ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα, μια συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ. Άρα η Κυβέρνηση με πολύ προσεκτικό τρόπο θα σταθμίσει αυτά τα πράγματα και θα εξαγγείλει αντισταθμιστικά μέτρα με στοχευμένο τρόπο. Αυτήν την ώρα δεν είμαστε σε θέση να πούμε ποια είναι αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα και προς ποιους θα απευθύνονται. Επίσης, χθες ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε ότι σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα θα συζητήσουμε και θα επαναφέρουμε το συντομότερο συγκεκριμένα μέτρα για μεγαλύτερη συνεισφορά του πλούτου στα δημόσια έσοδα, και αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε, και το τρίτο ασφαλώς είναι ότι πολύ σύντομα θα συζητήσουμε τα ζητήματα που αφορούν όρους εργοδότησης των εργαζομένων σε ανοικτό διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτές ήταν οι τρεις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο Υπουργός Οικονομικών.
Κ. Κωνσταντίνου: Τα παλιά μέτρα της Κυβέρνησης για τον πλούτο ήταν η φορολόγηση των ακινήτων και ο εταιρικός φόρος. Και αποφασίστηκε η φορολόγηση των τραπεζών. Άρα, το μέτρο που μένει η Κυβέρνηση να λάβει για τον πλούτο είναι η φορολόγηση των ακινήτων;
Απάντηση: Είναι γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο η Κυβέρνηση είχε στείλει δύο νομοσχέδια που απορρίφθηκαν από τη Βουλή. Το ένα είχε να κάνει με την προσωρινή αύξηση του εταιρικού φόρου για δύο χρόνια, από 10% σε 11%, και το άλλο νομοσχέδιο προέβλεπε την αύξηση των τελών για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, όχι για την όποια ακίνητη περιουσία. Είναι, λοιπόν, κατατεθειμένη η πολιτική θέληση της Κυβέρνησης να συνεισφέρει ο πλούτος στα έσοδα του κράτους, λαμβάνοντας υπόψη ασφαλώς και το γεγονός ότι απορρίφθηκαν αυτά τα δύο νομοσχέδια. Είναι γι' αυτό που λέμε ότι θέλουμε να επαναφέρουμε μέτρα για συνεισφορά του πλούτου, συζητώντας ασφαλώς με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα ώστε να υπάρξει και συναίνεση σε αυτά που θα φέρουμε. Δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία απλώς του «τα τοποθετώ για να απορριφθούν».
Κ. Πομηλορίδης: Σε αυτόν το διάλογο που κράτησε τόσες βδομάδες με τα συγκυβερνώντα κόμματα, γι' αυτό το θέμα υπήρξε ελάχιστη συναίνεση;
Απάντηση: Είναι γεγονός ότι συζητήθηκαν κάποιες σκέψεις και νομίζω ότι αυτές οι σκέψεις μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό πεδίο ώστε να ολοκληρώσουμε το διάλογο και με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για να μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Υπενθυμίζω ότι όταν εμείς είχαμε πάρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εταιρικό φόρο, είχαν τεθεί διάφορα επιχειρήματα από εκείνους που δεν τον ψήφισαν τελικά ότι η αύξηση του εταιρικού φόρου θα αποτελούσε αιτία ξένες εταιρίες να φύγουν από την Κύπρο ή ότι έτσι θα κτυπηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Έχουμε απαντήσεις σε αυτά. Αυτόν το διάλογο θα τον κάνουμε. Από τη στιγμή που διάφοροι τώρα επικρίνουν την Κυβέρνηση - όταν τότε απέρριπταν αυτά τα νομοσχέδια - εάν υπάρχει θέληση για συνεισφορά του πλούτου στα έσοδα του κράτους τότε μπορούν να βρεθούν οι τρόποι για να γίνει αυτό. Εν πάση περιπτώσει η Κυβέρνηση έχει μεγάλη αποφασιστικότητα σε αυτό το θέμα.
Αναφορικά με την ακίνητη περιουσία, υπενθυμίζω ότι μέσα στο πακέτο μέτρων που έχουμε εξαγγείλει βρίσκεται και η πρόνοια για άμεση έναρξη της διαδικασίας επανεκτίμησης των αξιών των ακινήτων. Τώρα φορολογούνται στη βάση των αξιών του 1980 ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκτοξευθεί πραγματικά οι αξίες των ακινήτων. Είναι μια διαδικασία που θα κάνει το Κτηματολόγιο και θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα.
Π. Ποταμίτης: Από τις τρεις προτάσεις, πρώτη είναι ότι η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει αντισταθμιστικά μέτρα και η δεύτερη ότι επαναφέρεται νομοσχέδιο για συνεισφορά του πλούτου. Οι δύο αυτές προτάσεις είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους ή όχι;
Απάντηση: Θα ήταν καλό αυτές οι δύο διαδικασίες να μπορούν να συμπορευθούν. Με ποια έννοια; Αντιλαμβάνεστε ότι όσο περισσότερα έσοδα έχει το κράτος τόσο περισσότερα αντισταθμιστικά μέτρα θα είναι σε θέση να πάρει. Δεν θα πάμε φυσικά στη λογική του «ό,τι το κράτος μαζέψει θα τα δώσει σε αντισταθμιστικά μέτρα», δεν είναι αυτό που λέμε. Είναι γι' αυτό που θα είναι στοχευμένα τα αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά θα το έχουν ανάγκη και είναι για αυτό που λέω ότι χρειάζεται να γίνει μια μελέτη γι' αυτό το ζήτημα και θα γίνει. Από την άλλη, δεν μπορώ να πω τώρα εάν αυτά τα πράγματα χρονικά θα συμπίπτουν. Θα ήταν καλό να συμπίπτουν για να μπορούμε να έχουμε και την εικόνα για το τι μπορεί να διαθέσει το κράτος σε αντισταθμιστικά μέτρα.
Π. Ποταμίτης: Η ερώτηση αφορά στο κατά πόσον το κράτος δεσμεύεται να δώσει αντισταθμιστικά οφέλη ή αν θα τα δώσει εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία αναφορικά με τη φορολόγηση του πλούτου.
Απάντηση: Όχι, δεν υπάρχει μια τέτοια προϋπόθεση ότι αν δεν πληρώσει ο πλούτος δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτό που λέμε, όμως, είναι ότι εάν υιοθετηθούν μέτρα και η Κυβέρνηση έχει κατατεθειμένη την πολιτική βούληση να καταθέσει τέτοια μέτρα για φορολόγηση του πλούτου, αυτό θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους και θα ενισχύσει τη δυνατότητα του κράτους, της Κυβέρνησης να δώσει περισσότερα αντισταθμιστικά μέτρα. Πάντοτε όταν δίνεις αντισταθμιστικά μέτρα μετράς τις δυνατότητες που υπάρχουν στα οικονομικά του κράτους. Και εμείς θα το μετρήσουμε αυτό. Εάν λοιπόν οι πολιτικές δυνάμεις συναινέσουν στη φορολόγηση του πλούτου, αυτό θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα για περισσότερα αντισταθμιστικά μέτρα.