Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο για τις ΑΠΕ
25/11/2010Θα ήθελα κατ' αρχάς να ευχαριστήσω την Πρεσβεία της Ελλάδας για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να παρουσιάσω τις επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο.
Καταλυτική επίδραση στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο έχουν η σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση της χώρας μας από τα εισαγόμενα ενεργειακά προϊόντα, η έντονη κυριαρχία του πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η ταχεία αύξηση της ενεργειακής ζήτησης και η απομόνωσή μας από τα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς ενέργειας λόγω της γεωγραφικής μας θέσης. Γι' αυτούς τους λόγους η ανάπτυξη και η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η προώθηση της Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) αποτελούν άμεσες προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυπριακής Κυβέρνησης καθώς και τη μοναδική ίσως λύση για την Κύπρο για μείωση των εισαγωγών ενέργειας.
Στις μέρες αυτές της οικονομικής περισυλλογής που διανύουμε είναι πολύ σημαντική η προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας. Η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα συνειδητοποιεί ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξάνουν την κερδοφορία τους προωθώντας νέες επιχειρηματικές ιδέες και νέα προϊόντα, υιοθετώντας ταυτόχρονα παράλληλους στόχους όπως η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, η υιοθέτηση μέτρων εξοικονόμησης και χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και, τέλος, η παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.
Στοχεύοντας, λοιπόν, στην ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών για δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, θεσπίστηκαν κανόνες με τους οποίους παραχωρούνται οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας. Το νομικό αυτό πλαίσιο προνοεί προνομιακή μεταχείριση των ΑΠΕ κατά τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και την κατανομή του ηλεκτρικού φορτίου. Η εφαρμογή του πλαισίου αυτών των μέτρων, πρωτοβουλιών και κινήτρων οδήγησε στην αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας από το 2,9% που ήταν το 2005 στο 4,9% το 2009. Δεσμευτικός στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας της χώρας στο 13% έως το 2020. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που αποστάληκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο δηλώνεται ότι για την επίτευξη του συνολικού εθνικού στόχου, το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί στο 16% έως το 2020, ποσοστό που ισοδυναμεί με την εγκατάσταση 300 Μεγαβάτ από αιολικά συστήματα, 192 Μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά συστήματα, 75 Μεγαβάτ από ηλιοθερμικά συστήματα και 17 Μεγαβάτ από αξιοποίηση βιομάζας. Για την υλοποίηση του προτεινόμενου αυτού σεναρίου για 16% διείσδυση ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται ότι το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ θα εκταμιεύσει πέραν των €335 εκ.
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ μέχρι σήμερα έχει ως ακολούθως: Όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια, η τεχνολογία των ενεργητικών ηλιακών συστημάτων για παραγωγή ζεστού νερού έχει ευρεία εμπορική εφαρμογή στην Κύπρο, γεγονός που την καθιστά πρωτοπόρο στον τομέα των θερμικών εφαρμογών ηλιακής ενέργειας, με σχεδόν 1 τετραγωνικό μέτρο εγκατεστημένης επιφάνειας συλλέκτη ανά κάτοικο. Πρόσθετα, η σημερινή συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενωμένων με το δίκτυο και αυτόνομων, ανέρχεται στα 5,2 Μεγαβάτ.
Παράλληλα με την προώθηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων συνεχίζονται και οι προσπάθειες ενθάρρυνσης της χρήσης και των άλλων μορφών ΑΠΕ. Χαρακτηριστικά θέλω να αναφέρω ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες στο πρώτο αιολικό πάρκο, δυναμικότητας 82 Mεγαβάτ, και έχει ξεκινήσει δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας, ενώ έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες και ξεκίνησε η κατασκευή ακόμη τριών αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 53,9 Μεγαβάτ. Πρόσθετα, υπάρχουν σε λειτουργία εννέα μονάδες εκμετάλλευσης βιομάζας, συνολικής ισχύος 6 Μεγαβάτ περίπου.
Η προσπάθειά μας δεν σταματά εδώ. Βάσει νομοθετικής ρύθμισης, από την 1η Ιανουαρίου 2010 όλα τα νέα οικοδομήματα θα πρέπει απαραίτητα να έχουν πρόνοια για εγκατάσταση ΑΠΕ στις οροφές τους. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο διάφορων επιμορφωτικών εκστρατειών, πραγματοποιούνται ημερίδες, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενέργεια, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου με έμφαση στην πράσινη επιχειρηματικότητα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο γι' αυτήν την πρωτοβουλία και να σας ευχαριστήσω όλους για την προσοχή σας.