Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στην εκδήλωση παρουσίασης του αφιερώματος στην κυπριακή λογοτεχνία και εικαστική παραγωγή στο ιστορικό βουλγαρικό περιοδικό «ΠΛΑΜΑΚ», στη Λευκωσία
18/11/2010Να μη μεταδοθεί πριν τις 7:30 μ.μ.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και η Πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Κύπρο, η οποία είναι αφιερωμένη στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συμπλήρωση 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας.
Η λογοτεχνία και η εικαστική παραγωγή και, γενικότερα, ο πολιτισμός έχουν να διαδραματίσουν τον δικό τους, βαρυσήμαντο ρόλο στην ιστορική πορεία ενός λαού. Είναι μέσα συναισθηματικής έκφρασης και επικοινωνίας και, δια μέσου αυτών, ο λαός εκφράζει τις δυσκολίες, τους αγώνες και τα οράματά του. Είναι η απεικόνιση της ψυχικής, του υπόστασης και το μέσο ενσάρκωσης της ύπαρξής του και, στην περίπτωση της Κύπρου, αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Κάθε σημαντικό γεγονός που σημάδεψε την ιστορία του νησιού μας, ζωντανεύει μέσα από τις λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες των ανθρώπων του.
Η ιστορική πορεία ενός τόπου γίνεται πιο εύκολα κατανοητή στους άλλους λαούς με την επαφή τους με τη λογοτεχνία και τις τέχνες αυτού του λαού. Το ιστορικό περιοδικό «ΠΛΑΜΑΚ» έχει διαδραματίσει ένα ξεχωριστό ρόλο στη διαδικασία της ενημέρωσης του βουλγάρικου λαού για την Κύπρο, τους ανθρώπους της και τους αγώνες της. Το «ΠΛΑΜΑΚ», γέννημα ενός αγωνιστή ποιητή που και ο ίδιος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, για δημοκρατία και δικαιοσύνη, αποτελεί για χρόνια τώρα μια φιλόξενη φωλιά για τους Κύπριους λογοτέχνες. Μέσω του περιοδικού, οι Βούλγαροι αναγνώστες γνώρισαν τους Κύπριους δημιουργούς και, ταυτόχρονα, γνώρισαν την Κύπρο και τη μαρτυρική της πορεία.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζει ο διευθυντής του περιοδικού Γιώργη Κονσταντίνοφ. ΄Ενας ποιητής αληθινός φίλος της Κύπρου, τον οποίο το δράμα της Κύπρου δεν άφησε ασυγκίνητο, αντίθετα τον κινητοποίησε κατατάσσοντάς τον μόνιμα στην ομάδα των ανθρώπων που αγωνίζονται για δικαίωση της Κύπρου.
Αυτή του η αγάπη για τη μικρή μας Κύπρο είναι και η αφορμή που βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Στο αφιέρωμα που απόψε παρουσιάζεται ανθολογούνται Κύπριοι συγγραφείς, ποιητές και πεζογράφοι που αντιπροσωπεύουν την κυπριακή λογοτεχνία από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και τη νεότερη γενιά Κυπρίων λογοτεχνών. Λογοτέχνες που καταγράφουν με τη μεγαλύτερη γλαφυρότητα την πορεία του πολύπαθου νησιού μας.
Η σημερινή εκδήλωση, πέραν από την πολιτιστική – λογοτεχνική σημασία της, έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αφού σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, και τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη νεαρή τότε Κυπριακή Δημοκρατία. ΄Εκτοτε, ανάμεσα στις δύο χώρες οικοδομήθηκαν σχέσεις, οι οποίες στηρίχθηκαν στον αλληλοσεβασμό, στην προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Αυτές οι σχέσεις δεν έμειναν μόνο στο διπλωματικό επίπεδο, αλλά αγκάλιασαν πολλές πτυχές της οικονομικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ζωής των δύο χωρών. Χιλιάδες Κύπριοι έχουμε αποκτήσει ανώτατη μόρφωση χάρη στην προσφορά του βουλγαρικού λαού και εκατοντάδες είναι οι Κύπριοι που εργάστηκαν στη Βουλγαρία τα πρώτα χρόνια μετά την καταστροφή του 1974. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας της σημερινής εκδήλωσης να ευχαριστήσω για αυτή τη διαχρονική στήριξη και, ταυτόχρονα, να υπογραμμίσω ότι στόχος μας είναι αυτές οι σχέσεις συνεχώς να εμβαθύνονται.
Καταλήγοντας, θέλω να συγχαρώ θερμά την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου καθώς και την Πρεσβεία της Βουλγαρίας στη χώρα μας για τη σύλληψη της ιδέας και την πραγματοποίηση της υπέροχης αυτής εκδήλωσης, η οποία επιβεβαιώνει, για ακόμη μια φορά, τους ακατάλυτους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς μας.