17/11/2010
Αυτή είναι η ώρα της συνέπειας και της ευθύνης και πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα επιμερίζουν τον στόχο για έσοδα στο κράτος είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Η αρνητική εξέλιξη με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον διεθνή Οίκο Standard and Poor’s στηρίζεται στην εκτίμηση για το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας και τη δραστηριοποίηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα τυγχάνει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης, αφού αυτό είναι εύρωστο, όπως αποδεικνύουν και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των τραπεζών μας, και δέχεται αρκετά ικανοποιητικό έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα.
Στις παρατηρήσεις των Standard and Poor’s υπάρχουν θετικές και ελπιδοφόρες εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία. Κατ’ αρχάς επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της Κυβέρνησης για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 6% για το 2010. Σημειώνεται από το διεθνή Οίκο ότι ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση. Υπενθυμίζουμε τη δική μας εκτίμηση ότι, ο προϋπολογισμός νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά, περιορίζει τις δαπάνες, είναι αναπτυξιακός προϋπολογισμός και, ταυτόχρονα, διατηρεί το έντονα κοινωνικό πρόσωπο της διακυβέρνησης, αφού οι κοινωνικές δαπάνες, παρά τον περιοριστικό γενικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, παρουσιάζουν μια αύξηση σε σχέση με το 2008 - όταν ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση - της τάξης του 30%, Επίσης, οι εκτιμήσεις των Standard and Poor’s θεωρούν εφικτό τον στόχο να περιοριστεί τον επόμενο χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% με τη λήψη κάποιων ήπιων μέτρων, στόχος τον οποίο έχει θέσει η Κυβέρνηση.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η ώρα, είναι η ώρα της συνέπειας και της ευθύνης, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε χθες. Μπορούμε και πρέπει να λάβουμε κοινωνικά δίκαια μέτρα, τα οποία να επιμερίζουν τον στόχο για έσοδα €150 εκ. στους έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι πρέπει να καταβάλουν το δικό τους μερίδιο σε εξοικονομήσεις, επιπρόσθετες από τον δημόσιο τομέα, και από συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ. Ήδη η Κυβέρνηση είχε καταθέσει πακέτο μέτρων στη βάση της φιλοσοφίας μιας κοινωνικά δίκαιης κατανομής των βαρών, το οποίο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής. Τώρα ήρθε η ώρα ενός νέου πακέτου στηριγμένου στη φιλοσοφία μιας κοινωνικά δίκαιης κατανομής των βαρών που με πολύ μικρό κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, θα συμβάλει αποφασιστικά στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και στην ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας.
Ευελπιστούμε ότι, το συντομότερο δυνατόν, θα υπάρξει συμφωνία, κατ’ αρχάς μεταξύ των δυνάμεων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και, στη συνέχεια, αν αυτό είναι δυνατόν, μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων – είναι και δικός μας στόχος και δική μας ευχή – για ένα τέτοιο πακέτο μέτρων.
Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα στη βάση του ότι το βάρος θα πρέπει να επιμεριστεί. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, το κοινωνικό κόστος της κρίσης να το σηκώσουν μόνο οι εργαζόμενοι».
Ερωτηθείς σε ποιό στάδιο βρίσκεται ο διάλογος με το ΔΗΚΟ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «είναι σε ένα αρκετά προχωρημένο στάδιο και η δική μας εκτίμηση είναι αυτός ο διάλογος θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν».
Κληθείς να πει τι αναμένεται από τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ των εταίρων, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει κατάληξη στο πακέτο μέτρων, το οποίο θα πρέπει να προωθηθεί στη Βουλή».
Ερωτηθείς αν έχουν συμφωνηθεί κάποια μέτρα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να κάνω δημόσια συζήτηση για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Ο διάλογος είναι προχωρημένος, υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις και αναμένουμε το συντομότερο να υπάρξει οριστική κατάληξη».
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον Κύπριο πολίτη είναι να υπάρξει μια κατάληξη σε μέτρα που να είναι κοινωνικά δίκαια και να στέλνουν ένα μήνυμα στον Κύπριο πολίτη ότι, με ήπια μέτρα που θα είναι ουσιαστικά ανώδυνα, ιδιαίτερα αν συγκριθούν με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μπορούμε να οδηγηθούμε στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Και αυτό το οποίο ήδη διαφαίνεται είναι ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και για φέτος και πολύ περισσότερο και για του χρόνου, θα διευρύνουν σημαντικά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης του τόπου».
Κληθείς να αναφέρει πώς η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την ΠΑΣΥΔΥ στο θέμα που αφορά στη μείωση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: «με σεβασμό, με διάλογο, λαμβάνοντας βέβαια πάντοτε υπόψη ότι υπάρχουν βήματα τα οποία πρέπει να γίνονται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις».
Ερωτηθείς για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος από την Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «είναι ικανοποιητικός. Εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Είναι αρκετά ικανοποιητικός και αυτή δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση, αλλά και εκτίμηση από το τελευταίο τεστ που πέρασαν οι κυπριακές τράπεζες μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες».
Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε επικοινωνία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «χθες αντάλλαξα απόψεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν υπάρχει κάτι να ανακοινωθεί από πλευράς μας σε σχέση με τις τοποθετήσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτά είναι θέματα που χειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα και ο Διοικητής της, ως ανεξάρτητος αξιωματούχος».
Κληθείς να σχολιάσει θετικές αναφορές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ σε σχέση με το τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Το τρίπτυχο, το οποίο κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφέρει διέξοδο σε διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με το Κυπριακό. Προσφέρει διέξοδο και στην ανάγκη για επιτάχυνση των συνομιλιών και η πρότασή μας, ακριβώς, για διασύνδεση του περιουσιακού τόσο με το εδαφικό όσο και με το ζήτημα των εποίκων, μπορεί να δώσει διέξοδο σε διάφορα ζητήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Είχαμε ήδη πει, ως Κυβέρνηση, ότι αυτές οι προτάσεις κερδίζουν έδαφος διεθνώς. Και αυτή η τοποθέτηση, όπως και άλλες – από την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ότι το τρίπτυχο φέρνει την Κύπρο ένα βήμα μπροστά, μέχρι τη στήριξη προς τον Προέδρο της Δημοκρατίας από αρκετές και σημαντικές χώρες που διαδραματίζουν και ρόλο στο Κυπριακό – αποδεικνύουν του λόγου το αληθές».
Πρόσθεσε ότι «η διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων είναι μια εποικοδομητική πρόταση που μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτό μπορούν και πρέπει να το κατανοήσουν όλοι».
Σε ερώτηση κατά πόσο μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα υπάρξει είτε κοινό ανακοινωθέν είτε δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν θα ήθελε να συμβάλει σε σεναριολογίες, προσθέτοντας ότι «η δική μας πλευρά προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση πολύ καλά προετοιμασμένη, ξέρει τι επιδιώκει και θα προσπαθήσει να το επιτύχει με στόχο να ανοίξει ένας μεγάλος διάδρομος και να οδηγηθούμε σε αυτό που είναι ο στρατηγικός στόχος της δικής μας πλευράς που είναι η λύση του Κυπριακού, όμως, μια λύση που πρέπει απαραίτητα να σέβεται απαράβατες αρχές. Αρχές που έχουν τεθεί από τον ίδιο τον ΟΗΕ υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις».
Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνάντησης της Νέας Υόρκης, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «εμείς δεν έχουμε τέτοια ένδειξη. Αντίθετα, από πλευράς ΟΗΕ έχει ξεκαθαριστεί ότι θα είναι μια συνάντηση των δύο μερών στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ΓΓ τελεί υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό λέει το διεθνές δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού. Από κει και πέρα, όσα περισσότερα λέγονται δεν έχουν να βοηθήσουν επί της ουσίας», κατέληξε.