Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου στο Δ’ Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορωδιών, στη Λεμεσό
12/11/2010Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
Το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορωδιακής Μουσικής είναι μια πολύ αξιόλογη πολιτιστική εκδήλωση, αντάξια του ονόματος του «Άρη» Λεμεσού, του αρχαιότερου και πιο καταξιωμένου χορωδιακού σχήματος του τόπου μας. Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται για τέταρτη φορά στη Λεμεσό, έχει ταχθεί στην υπηρεσία του κυπριακού πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση στόχων όπως η εξάπλωση της χορωδιακής μουσικής, η κάθοδος στην Κύπρο φημισμένων ξένων χορωδιών (από την Ευρώπη και την Ελλάδα), η δημιουργία ευκαιριών για πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλες χώρες και η προβολή της Κύπρου και του προβλήματός της.
Γι’ αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία επιθυμώ να συγχαρώ θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη της Χορωδίας του σωματείου «Άρης». Η ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής στην Κύπρο οφείλει τα μέγιστα στην μακρόχρονη προσφορά της χορωδίας και στον ιδρυτή της (εν έτη 1939), αείμνηστο μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη. Είναι κοινή η διαπίστωση πως το είδος αυτό της μουσικής διευρύνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς, χάρις στις άοκνες προσπάθειες ανθρώπων με όραμα, πάθος και προσφορά στη μουσική μας ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες μίας δημιουργικής έκρηξης στη χορωδιακή μουσική στον τόπο μας. Η ίδρυση και η δραστηριοποίηση αξιόλογων μουσικών ομάδων και σχημάτων, με μία πλειάδα εμφανίσεων στο ενεργητικό τους, δίνουν το στίγμα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Η δημιουργική αυτή ενέργεια αφορά άμεσα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση και σημασία στη δικτύωση με άλλους ευρωπαϊκούς χορωδιακούς θεσμούς και καλλιτέχνες, που διασφαλίζουν την κινητικότητα των καλλιτεχνών και την ενεργοποίηση του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Με τη δημιουργική συμμετοχή στις χορωδίες αυτές, στις οποίες συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες του τόπου μας, παρέχονται ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης μουσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Εμπλουτίζεται έτσι η ζωή όλων, μέσα από την αισθητική αγωγή που θα καλλιεργήσουν. Η μοναδικότητα αυτής της εμπειρίας επεκτείνεται σε πολλές παραμέτρους της ζωής. Ορισμένες από αυτές είναι η ανάπτυξη της ακουστικής ικανότητας, η έκφραση του εσωτερικού κόσμου, η απόλαυση και εκτίμηση της καλής μουσικής, η γνωριμία με την εθνική μας μουσική παράδοση, η καλλιέργεια του σεβασμού και της αγάπης προς αυτή, η εκτίμηση της μουσικής κληρονομιάς άλλων λαών, και τέλος, η ανάπτυξη πνεύματος ομαδικότητας, συνεργασίας, ευθύνης και αυτοπειθαρχίας.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει ένθερμα φεστιβαλικές εκδηλώσεις, όπως την αποψινή, η οποία πραγματοποιείται πάντοτε με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την παρακολουθούν.
Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τον Δ΄ Ευρωπαϊκό Χορωδιακό Φεστιβάλ που διοργανώνει η χορωδία «Άρης», συγχαίρω τα μέλη των τεσσάρων χορωδιών από την Ελλάδα, τη Βοσνία και την Κύπρο, που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και εύχομαι κάθε επιτυχία στην όλη διοργάνωση.