Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην τοποθέτηση θεμελίου λίθου Αιολικού Πάρκου στην περιοχή ‘Αγία Άννα’ (Κόση-Ψευδάς)
17/09/2010
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της εταιρείας “ROKAS AEOLIKI LTD” και βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για το τρίτο Αιολικό Πάρκο στην Κύπρο.
Η κατασκευή και λειτουργία του τρίτου Αιολικού Πάρκου, δυναμικότητας 20MW (μεγαβάτ), με παραγωγή περίπου 30GWh (γιγαβατόρες) το χρόνο, θα συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας στην Κύπρο και στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα Οδηγία 2009/28/ΕΚ, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2020, το 13% της τελικής κατανάλωσης θα πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το Αιολικό Πάρκο αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 1% στην τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του έτους 2012.
Η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία της Κύπρου από τις εισαγωγές ενέργειας, προχώρησε στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής, βασικός στόχος της οποίας είναι η μείωση της εξάρτησης της χώρας σε εισαγόμενη ενέργεια με την ορθολογιστική χρήση της ενέργειας και τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εγχώριων ΑΠΕ.
Η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, όπως αυτή αναλύεται στο νέο Σχέδιο Δράσης 2010-2020, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών για εκμετάλλευση των εγχώριων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα, για την αιολική ενέργεια έχει τεθεί ως στόχος τα 300MW (μεγαβάτ) αιολικών συστημάτων μέχρι το 2020.
Με την ολοκλήρωση και αυτού του μεγάλου έργου για τον τόπο, μέχρι το 2011, η Κύπρος αναμένεται να έχει σε λειτουργία Αιολικά Πάρκα συνολικής δυναμικότητας 135MW (μεγαβάτ), υλοποιώντας έτσι τους ενδιάμεσους στόχους που έχει θέσει το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την επίτευξη του στόχου το 2020.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι οι ΑΠΕ, όχι μόνο απαντούν στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά παρέχουν και διέξοδο στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πόρων και υπόσχονται, επιπλέον, τόνωση των τοπικών αγορών και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Αναμφισβήτητα, στην Κύπρο, τα μεγάλα αιολικά συστήματα θα συνεισφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.
Είναι πρόδηλο ότι η ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων στην Κύπρο προσφέρει στην εθνική οικονομία σημαντική συναλλαγματική ωφέλεια μέσω της υποκατάστασης των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων από την αιολική ενέργεια. Ταυτόχρονα, περιορίζεται η εξάρτηση της xώρας από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου με τη xρήση πλούσιων και ανεξάντλητων εγχώριων ενεργειακών πόρων και θωρακίζεται ενεργειακά η xώρα.
Τέλος, η ενίσχυση της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας ευνοεί τη διεθνή εικόνα της xώρας υπό το σημερινό παγκόσμιο οικολογικό κλίμα, με ευνόητα αποτελέσματα για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσω ότι, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες, η λειτουργία Αιολικών Πάρκων αποτελεί σημαντικό μόνιμο έσοδο για τους τοπικούς Δήμους και κοινότητες, τη στιγμή που η ανάπτυξή τους συνοδεύεται από αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία (βελτίωση οδικού και ηλεκτρικού δικτύου, κοινωφελή έργα κ.α.). Τέλος, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας Αιολικών Πάρκων καλύπτεται από τον τοπικό πληθυσμό, προσφέροντας σημαντική επαγγελματική διέξοδο.
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες της χώρας θα καλύπτονται μόνο από την αιολική ενέργεια. Στην παρούσα φάση, η ανάπτυξη των μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένονται να ολοκληρωθούν και τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ μέχρι το τέλος του μηνός θα ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με το δίκτυο των 65 φωτοβολαϊκών συστημάτων που εγκαταστάθηκαν σε δημόσια κτήρια, σχολεία και στρατόπεδα, συνολικής δυναμικότητας 1.1 MW (μεγαβάτ). Επίσης σημαντική είναι η συνεισφορά των 8 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, που σε διάστημα τριών χρόνων, περίπου, έχουν συνολική παραγωγή 39 περίπου GWh (γιγαβατόρες), επιλύοντας, παράλληλα, και πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, φιλοδοξώντας να διαδραματίσει ένα καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των τεχνολογιών ΑΠΕ και να διευκολύνει την όσμωση μεταξύ επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών, προχώρησε στην τροποποίηση του Σχεδίου Χορηγιών το 2009. Το Σχέδιο για Ενθάρρυνση της Ηλεκτροπαραγωγής από Μεγάλα Εμπορικά Συστήματα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, προνοεί ότι 2% των εσόδων του Πάρκου θα δίνονται σαν οικονομική ενίσχυση στις γειτνιάζουσες κοινότητες, ενώ παράλληλα τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα διοχετεύεται στο δίκτυο είναι 16,6 ευρωσέντ ανά KWh (κιλοβατόρες). Η συνολική αυτή τιμή είναι σταθερή για 20 χρόνια, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επενδυτές.
Ο βαθμός επιμονής μας, λοιπόν, στη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου με έμφαση στην πράσινη επιχειρηματικότητα στο χώρο της αιολικής ενέργειας, θα κρίνει σε τελική ανάλυση, πρώτον αν η χώρα μας θα μπορέσει να επιτύχει τους ποσοτικούς στόχους που υπαγορεύονται από τη νέα Οδηγία για τις ΑΠΕ και, δεύτερον, αν ο τόπος μας θα ακολουθήσει τους δρόμους της αειφορίας τα επόμενα χρόνια ή θα υποστεί τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών και της αγκύλωσης στις συνήθειες του παρελθόντος.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην ολοκλήρωση των εργασιών του Αιολικού σας Πάρκου.