05/09/2010
Η πολιτική χρειάζεται πολιτικά επιχειρήματα και διάλογο επί πολιτικών επιλογών και πραγματικών δεδομένων είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους από τα Περβόλια της Λάρνακας, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη ότι υπάρχουν κόλακες γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι είναι υπερβολή το να μιλά κανείς για Μεσσία απάντησε:
«Είναι νέο φρούτο αυτό στην επιχειρηματολογία του κ. Αναστασιάδη. Τώρα προστέθηκαν και κόλακες. Τι να σχολιάσω; Νιώθω ότι όταν αρχίζω να σχολιάζω τέτοια επιχειρήματα, όπως για τους κόλακες, συνδράμω στο να ρίξουμε πάρα πολύ χαμηλά το επίπεδο της πολιτικής και του πολιτικού διαλόγου στην Κύπρο και δεν θα συμβάλουμε και εμείς στο να πέσει χαμηλά αυτό το επίπεδο – πρέπει να το κρατήσουμε ψηλά. Η πολιτική χρειάζεται επιχειρήματα πολιτικά, επιχειρήματα και διάλογο επί πολιτικών επιλογών και επί πραγματικών δεδομένων και όχι να αρχίζουμε ο ένας να λέει για τον άλλον διάφορα πράγματα που, σε τελική ανάλυση, είναι προσβλητικά και σε προσωπικό και σε πολιτικό επίπεδο, με το να αρχίσουμε τώρα να μιλάμε για κόλακες και για Μεσσίες. Ποιός έχει μιλήσει για Μεσσία; Ο κ. Αναστασιάδης έχει μιλήσει για Μεσσία. Για αυτό δεν θα σχολιάσω».
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι ήταν λάθος του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναφερθεί σε περί κυπριακής ιδιοκτησίας διάλογο για το Κυπριακό και πως έτσι δεν επωμίζεται η Τουρκία τις ευθύνες της, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουμε ξαναπεί ότι ο κυπριακής ιδιοκτησίας διάλογος είναι για την επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια από το 1974, έτσι γίνεται εδώ και 36 χρόνια και έτσι γίνεται και τώρα. Από κει και πέρα έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι η δουλειά που κάνουμε διεθνώς είναι ακριβώς για να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και το τρίπτυχο του Προέδρου της Δημοκρατίας θέτει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Και μάλιστα αυτό το τρίπτυχο στηρίζεται πάνω σε Ψηφίσματα του ΟΗΕ, πάνω σε αποφάσεις της ΕΕ. Έτσι τίθεται η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Όταν καλείται να υλοποιήσει Ψηφίσματα και μάλιστα με έναν τέτοιον τρόπο, ισορροπημένο που της δίνει και κίνητρο και όφελος».
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι θα πρέπει να αναμένουμε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση και να μη διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας από αέρος, είπε: «Εδώ συμφωνώ. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι, αν υπάρχει κάτι που κάνει κακό στις προσπάθειες μας για επίλυση του Κυπριακού, είναι να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας, αλλά και να βγάζουμε στη φόρα αυτά τα οποία λέγονται, συζητούμε και καταλήγουμε στο Εθνικό Συμβούλιο. Φανερώνουμε τα χαρτιά μας, ‘ξεγυμνωνόμαστε’ από επιχειρήματα, δημιουργούμε μια κατάσταση που δεν είναι καθόλου υποβοηθητική για την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μάς παρακολουθούν και μάς αξιολογούν οι ξένοι και είναι για αυτό που χρειάζεται όλοι να είμαστε προσεκτικοί και για ακόμη μια φορά πρέπει να πούμε ‘ναι, ό,τι έχει να λεχθεί να λέγεται στο Εθνικό Συμβούλιο’. Εκεί συζητούμε, εκεί διαβουλευόμαστε, εκεί καταλήγουμε σε αποφάσεις και να μένουν εκεί».
Επίσης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα της διαρροής των εγγράφων για τις προτάσεις στο περιουσιακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι διαρροές κάνουν κακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ ξεκάθαρος πάρα πολλές φορές - ακόμη και προχθές όταν έκανε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Έρογλου – ότι, οι διαρροές κάνουν κακό και ότι αυτά που λέγονται μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είτε αυτά που δίνονται ως έγγραφα, θα πρέπει να μένουν ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς για αυτές τις διαρροές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν θα σχολιάσω και ο λόγος είναι για να μη συνδράμω και εγώ στις όποιες διαρροές».
Σε άλλη ερώτηση και κληθείς να σχολιάσει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και την αναφορά σε αυτή για σταδιακή κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ και κατά πόσον η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Όχι και νομίζω είναι σαφής η θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με τη χρησιμότητα του θεσμού της ΑΤΑ, η οποία χρησιμότητα έχει αποδειχθεί μέσα από τα πάρα πολλά χρόνια που εφαρμόζεται ο θεσμός της ΑΤΑ. Είναι μια πάγια θέση του ΔΝΤ αναφορικά με την ΑΤΑ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, απλώς την επαναλαμβάνει, αλλά η θέση μας είναι σαφής και νομίζω ότι αυτή είναι και η θέση τουλάχιστον της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων. Είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός, έχει αποδείξει την αξία της η ΑΤΑ εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Από κει και πέρα, θα ήθελα να επισημάνω ότι στην έκθεσή του, το ΔΝΤ σημειώνει ότι σιγά - σιγά η κυπριακή οικονομία μπαίνει σε ένα στάδιο ανάκαμψης. Θέλω να τονίσω ότι, ούτε θριαμβολογούμε ούτε εφησυχάζουμε ούτε μειώνουμε τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είτε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης είτε ως αποτέλεσμα των διαχρονικών, διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας. Εμείς εργαζόμαστε τόσο για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση όσο και για να επιλύσουμε και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά χρονίζοντα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, είτε αυτό είναι το ασφαλιστικό είτε αυτό είναι το κόστος συντήρησης της Δημόσιας Υπηρεσίας - που έχουν πίσω τους μια δεκαετή ιστορία - και εμείς πολύ προσεκτικά, προγραμματισμένα προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε».
Ερωτηθείς για τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Στεφάνου είπε σχετικά: «Και εδώ έχουμε να κάνουμε με χρονίζοντα προβλήματα, έχουν και αυτά πίσω τους μια ιστορία και ας μη λέγεται ότι η Κυβέρνηση τα φορτώνει σε άλλους. Κάθε άλλο. Αν τα φορτώναμε σε άλλους δεν θα κάναμε συγκεκριμένες ενέργειες και προσπάθειες για να επιλύσουμε τα προβλήματα. Θα λέγαμε απλώς ότι άλλοι τα δημιούργησαν. Εμείς προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Είναι, όμως, γεγονός ότι αυτά τα προβλήματα και πολλά άλλα έχουν πίσω τους μια ιστορία. Θα διαγράψουμε και την ιστορία; Δεν είναι μεταφορά ευθυνών σε κανένα. Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να διαχειριστεί, να επιλύσει προβλήματα είτε που τώρα αναφύονται είτε που έχουν πίσω τους μια ιστορία.
Σε ό,τι αφορά στη συγχώνευση των εταιρειών: Ασφαλώς είναι φανερό ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει δύο εταιρείες, αλλά και η συγχώνευση δεν είναι ένα απλό πράγμα. Οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι δημόσια εταιρεία, έχει και μέτοχους ιδιώτες – πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους μετόχους. Όταν πρόκειται για δημόσια εταιρεία πρέπει να δούμε τι γίνεται με το Χρηματιστήριο, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τι γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τι γίνεται με τους εργαζόμενους, το παρόν και το μέλλον της εταιρείας. Όλα αυτά με πολλή προσοχή η Κυβέρνηση τα αξιολογεί, τα συζητά μαζί με τα Συμβούλια των εταιρειών έτσι ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν και οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι προς το δημόσιο συμφέρον και όφελος».
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ που φέρεται να είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα διαφανεί κατά πόσον μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε: «Νομίζω πρέπει να αναμένουμε, το Κυπριακό δεν είναι εύκολο προς επίλυση – αυτό έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια – αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά και που ανήκει στο δικό μας μερτικό το κάνουμε με στόχο να βοηθήσουμε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Όπως ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολύ αποφασιστικά για να λύσει το Κυπριακό έτσι θα συνεχίσει. Δεν εξαρτάται μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξαρτάται πρώτα από όλα από την Τουρκία, στα χέρια της οποίας βρίσκεται το κλειδί της λύσης».
Ερωτηθείς για τη δήλωση Ντάουνερ ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν νομίζω να έχει θέσει χρονοδιάγραμμα ο κ. Ντάουνερ» και πρόσθεσε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι την Παρασκευή θα γίνει η δεύτερη ολοήμερη συνάντηση που αφορά στο περιουσιακό. Εμείς θα αναμένουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να δείξει κατά πόσον υπάρχουν προοπτικές να προχωρήσουμε και στο περιουσιακό και κατά πόσον υπάρχουν προοπτικές να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θεωρεί τη δήλωση Ντάουνερ πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει πάρα πολλές φορές ότι δεν είναι επιδεκτικός σε όποιες πιέσεις. Πέρα από αυτό - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μένει μόνο στο να λέει για το τι δεν είμαστε επιδεκτικοί για το τι απορρίπτουμε και για το τι αποδεχόμαστε - ταυτόχρονα καταθέτουμε προτάσεις οι οποίες είναι ισορροπημένες και δίνουν διέξοδο τόσο για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού όσο και για την επιτάχυνση και επίσπευση του διαλόγου. Εμείς εργαζόμαστε πάνω σε αυτές τις προτάσεις ώστε να υλοποιηθούν και να βοηθηθεί η επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια δεν αποτελούν επαρκές ανάχωμα στις τουρκικές μεθοδεύσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το είπε αυτό ο κ. Αναστασιάδης. Έχουμε πει ότι εκκρεμεί και μια συνεδρία στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει ότι οι προτάσεις του αποτελούν μια πολύ καλή βάση για συζήτηση. Άρα, εκεί θα συζητήσουμε, στο Εθνικό Συμβούλιο, για να δούμε πώς προχωρούμε με στόχο, ασφαλώς, να υπάρχει μια ελάχιστη έστω ενότητα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή η ενότητα μπορεί να επιτευχθεί πρώτα από όλα πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις πάνω στις οποίες να εργαζόμαστε. Για αυτό ας μην προτρέχουμε των γεγονότων και ας μην αρχίζουμε μια συζήτηση μεταξύ μας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια αντιπαράθεση που δεν θα βοηθήσει την ενότητα. Για αυτό, ας κάνουμε υπομονή», κατέληξε.