Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό και ξένους αξιωματούχους προσκεκλημένους στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου.
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει τους ξένους αξιωματούχους για τις συνομιλίες που διεξάγονται με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι επικεντρώθηκε στο θέμα της Αμμοχώστου και εξήγησε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης «τόσο αυτές που έχουν αναληφθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου –δηλαδή ότι το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να προωθηθεί ως χωριστό ζήτημα από την υπόλοιπη διαδικασία, ακριβώς όπως προνοεί και η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979- όσο και την τελευταία πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο που αφορά την παράδοση της περιοχής των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη για ανοικοδόμηση και επιστροφή της στους κατοίκους της και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου με εξουσιοδότηση της Κυπριακής Κυβέρνησης και διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι επεδείχθη μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των ξένων αξιωματούχων και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε τη συμπαράστασή τους και χάρη σ’ αυτή μας δίδεται η δυνατότητα να κρατάμε το Κυπριακό ανοικτό ζήτημα όπως και να εγείρουμε και το θέμα της Αμμοχώστου ως μια από τις προτεραιότητες που όχι μόνο από μόνο του πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά θα συμβάλει και στο γενικότερο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό».
Σε ερώτηση εάν υπήρξαν οποιεσδήποτε αντιδράσεις στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Υπάρχουν διάφορες συζητήσεις, το θέμα μελετάται και επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον με διαφορετική προσέγγιση σε κάθε περίπτωση». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «εκείνο που γίνεται αντιληπτό είναι ότι εάν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, όπως είχε προταθεί αρχικά από το 2004, θα αντιμετωπισθεί και το ζήτημα του λεγόμενου απευθείας εμπορίου, διευκολύνοντας το εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση με νόμιμο τρόπο». Παράλληλα, είπε ο κ. Υπουργός, «θα δώσει και τη δυνατότητα στην Τουρκία να την αξιοποιήσει, να εφαρμόσει το επιπρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και για την Κύπρο και να διευκολυνθεί η διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το κομμάτι γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό από χώρες που θα ήθελαν να ενισχύσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Να υπενθυμίσω, όμως, ότι η πρόταση για την Αμμόχωστο αποτελεί πακέτο. Δεν μπορεί να απομονωθεί το ένα κομμάτι από το υπόλοιπο».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στη Ρόδο, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο κ. Δρούτσας γνωρίζει τα ζητήματα και ότι η Ελληνική Κυβέρνηση σε όλες τις συναντήσεις της εγείρει και το Κυπριακό και το θέμα των συνομιλιών.