Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στο μνημόσυνο των ηρώων του 1974, Γιαννάκη Παπουλλή και Χριστάκη Χρίστου (αγνοούμενου), στην Αγία Νάπα
08/08/2010
Με βαθιά συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα συγκεντρωμένοι, στον ιερό τούτο χώρο, για να αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε δυο ηρωικά παλικάρια της Αγίας Νάπας. Τιμούμε τον πεσόντα κατά τη τουρκική εισβολή ήρωα Γιαννάκη Παπουλλή και τον ήρωα της κυπριακής ελευθερίας Χριστάκη Χρίστου και προσευχόμαστε για την εξακρίβωση της τύχης του.
Η τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου του 1974 βρίσκει τον Γιαννάκη να υπηρετεί στο 211 Τάγμα Πεζικού, στην περιοχή του Αγίου Παύλου πίσω από τον ιππόδρομο. Το πρωί της ίδιας ημέρας τα τουρκικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανελέητα τη περιοχή, σε απόσταση αναπνοής τα τουρκικά μεταγωγικά ρίχνουν αλεξιπτωτιστές, ενώ τα βαρέα τουρκικά όπλα βάλλουν μανιασμένα.
Σε αυτήν την κόλαση ο Γιαννάκης, μαζί με τους συναγωνιστές του αγωνίζονται θαρραλέα και υπερασπίζονται την περιοχή. Τρεις ημέρες αργότερα γίνεται εκεχειρία, μία εκεχειρία φιάσκο, την οποία οι Τούρκοι όχι μόνο δεν σεβάστηκαν, αλλά αντίθετα προώθησαν τις θέσεις τους στο στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ και στην περιοχή απέναντι ακριβώς από το φυλάκιο του Γιαννάκη.
Η περιοχή, ένας κάμπος ακάλυπτος, έπρεπε να οχυρωθεί για να μπορέσουν οι ενισχύσεις που έφθασαν να έχουν θέσεις μάχης.
Εδώ ο ήρωας Γιαννάκης Παπουλλής έδειξε το χαρακτήρα, το θάρρος και την αυταπάρνησή του. Μαζί με άλλους εθελοντές, επί μία εβδομάδα καθισμένοι σε εκσκαφείς, έβγαζαν συνεχώς ορύγματα με τους Τούρκους να καραδοκούν στα 500 μέτρα και με μόνη προστασία την κάλυψη μερικών ελεύθερων σκοπευτών. Χωρίς αυτά τα οχυρωματικά έργα, οι ηρωικώς πεσόντες στη περιοχή θα ήταν πολύ περισσότεροι.
Στις 16 Αυγούστου άρχισε η μεγάλη επίθεση του Αττίλα. Από τα χαράματα αεροπορία, πυροβόλα όπλα, όλμοι και τανκς έβαλλαν ανελέητα. Ο Γιαννάκης και οι σύντροφοί του μάχονταν με τα λιανοντούφεκα από τα χαρακώματα. Με ολοφάνερη την υπεροπλία των Τούρκων από ξηράς και αέρος ήξεραν ότι δεν είχαν καμία ελπίδα. Μάχονταν για την τιμή των όπλων.
Τα τανκς προχωρούσαν, ρουκέτες της αεροπορίας και βλήματα πυροβόλων όπλων και όλμων έπεφταν ασταμάτητα. Ένα από αυτά χτύπησε και το χαράκωμα του Γιαννάκη. Όνειρα και σχέδια μιας ολόκληρης ζωής έσβησαν σε κλάσματα δευτερολέπτου κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Το ηρωικό αίμα του Γιαννάκη και των άλλων παιδιών μας πότισε τη μαρτυρική μας γη.
Τις σελίδες εκείνου του έπους, ακριβώς δυο ημέρες πριν, στις 14 Αυγούστου, συμπλήρωνε με τη δική του ανδρεία, ακόμη ένας ήρωας της πατρίδας μας, ο Χριστάκης Χρίστου. Ένα παλικάρι το οποίο έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους συγχωριανούς του για την καλοσύνη και την τιμιότητά του.
Στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, ο Χριστάκης βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στην περιοχή της Μιας Μηλιάς.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη από τους Τούρκους στη Βώνη μαζί με άλλους 37 Ελληνοκυπρίους στις 14 Αυγούστου του 1974. Έκτοτε, η τύχη του αγνοείται, όπως και των άλλων που συνελήφθησαν μαζί του.
Τις τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής βιώνουμε καθημερινά, εδώ και 36 χρόνια. Οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι, οι 200.000 συμπατριώτες μας που έγιναν πρόσφυγες και η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του 37% των εδαφών μας, ο εποικισμός και η λεηλασία της κατεχόμενης γης μας, καθορίζουν το σκηνικό της κυπριακής πραγματικότητας.
Τη θυσία των ηρώων μας τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για τη μεγάλη προσφορά τους προς την πατρίδα, την οντότητα της οποίας υπερασπίστηκαν και διαφύλαξαν.
Αυτήν την οντότητα της πατρίδας μας καλούμαστε ουσιαστικά να διαφυλάξουμε και σήμερα. Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον μας και οι προκλήσεις που προβάλλουν ενώπιόν μας απαιτούν τη μέγιστη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.
Στόχος μας είναι η επίτευξη συμφωνημένης λύσης μέσα από ειρηνικές διαδικασίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των αρχών και των Ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού, των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινοτικό κεκτημένο.
Στη βάση αυτών των αρχών και αυτών των θέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει τη στήριξη του κυπριακού λαού στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη ως η μόνη διχοτομημένη ημικατεχόμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προς τους σεβαστούς συγγενείς των ηρώων μας απευθύνω τον τελευταίο λόγο. Γνωρίζω ότι ούτε τα λόγια, ούτε οι εκδηλώσεις απόδοσης τιμής μπορούν ν’ αναπληρώσουν το μεγάλο κενό που άφησε ο Γιαννάκης ή να μετριάσουν τον πόνο, την απογοήτευση και την πίκρα για το αβέβαιο της τύχης του Χριστάκη.
Ευχόμαστε, όμως, να βρείτε παρηγοριά από την επίγνωση ότι ο λαός μας, και η πολιτεία διατηρούν στην καρδιά και στο λογισμό τους άσβεστη τη μνήμη τους.
Αιωνία ας είναι η μνήμη του Γιαννάκη και ευχόμαστε να εξακριβωθεί σύντομα η τύχη του Χριστάκη, για να τεθεί ένα τέλος στην αγωνία της οικογένειάς του που για 36 χρόνια αγνοεί ακόμη την τύχη του αγαπημένου της.
Η θυσία τους ας αποτελέσει για όλους μας φωτεινό παράδειγμα στον δίκαιο αγώνα που καθημερινά διεξάγουμε.