29/8/10

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο μνημόσυνο του ήρωα Γεωργίου Τσικουρή στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στο Στρόβολο

29/08/2010
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του αγωνιστή της Αντίστασης ενάντια στη Χούντα των Αθηνών, Γιώργου Τσικουρή. Μνημονεύουμε σήμερα τον ήρωα της κατεχόμενης Άσσιας, Γιώργο Τσικουρή, που θυσίασε τη ζωή του για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Με τους αγώνες και τη θυσία του έγινε ένας από τους ηρωομάρτυρες του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.




Ο Γιώργος Τσικουρής γεννήθηκε το 1945 στο χωριό Άσσια. Μεγάλωσε σε μια εργατική και προοδευτική οικογένεια που είχε παρέμβαση στα κοινά μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς. Η οικογένειά του τον γαλούχησε με τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ισότητας. Ήταν άριστος μαθητής γι’ αυτό και όταν αποφοίτησε από τη Σχολή Τέρρα Σάντα εξασφάλισε υποτροφία για σπουδές στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Μιλάνου. Πήγε στο Μιλάνο με πολλά όνειρα και προσδοκίες και πολύ νωρίς οργανώθηκε στους αντιχουντικούς κύκλους των Ελλήνων φοιτητών και των πολιτικών εξόριστων που ανέπτυσσαν δραστηριότητα στην Ιταλία.


Το καλοκαίρι του 1970 μετέβηκε στην Ελλάδα για να εκτελέσει συγκεκριμένη αποστολή μαζί με τη συναγωνίστρια του Έλενα Μαρία Αντζελόνι. Η αποστολή στόχευε, μέσω της διενέργειας αναίμακτης βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, να καταδείξει τον εμπνευστή και τον ηθικό αυτουργό του απριλιανού πραξικοπήματος.


Ταυτόχρονα, στόχευε να τονώσει το αντιδικτατορικό και αντιφασιστικό φρόνημα του λαού για να ενταθεί η Αντίσταση στη Χούντα. Δυστυχώς, στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου, ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε πρόωρα και οι δυο νέοι έχασαν τη ζωή τους. Ο θαρραλέος αγωνιστής της δημοκρατίας θυσιάστηκε για τα ιδανικά στα οποία πίστεψε και αγωνιζόταν να τα μεταλαμπαδεύσει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.


Η γενιά του Γιώργου Τσικουρή κλήθηκε από την ιστορία να αντιμετωπίσει την πρόκληση που γέννησε η μετεμφυλιακή εποχή στην Ελλάδα: Την εποχή των απροκάλυπτων ξένων επεμβάσεων, της δράσης του παρακράτους, των διώξεων σε βάρος των δυνάμεων της προόδου που αγωνίζονταν για γνήσια εθνική ανεξαρτησία, για ελευθερία και δημοκρατία.


Σ’ αυτό το αγωνιστικό κάλεσμα η γενιά του Γιώργου Τσικουρή και ο ίδιος προσωπικά δεν δείλιασαν, ανέλαβαν το ιστορικό χρέος και αγωνίστηκαν με θάρρος και αυταπάρνηση γράφοντας σελίδες άφθαστου ηρωισμού. Αποκορύφωμα αυτών των αγώνων αποτέλεσε ο ξεσηκωμός των φοιτητών και του λαού στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριο του 1973, προεόρτιο του οποίου αποτέλεσε η θυσία του Γιώργου Τσικουρή.


Το αντιδικτατορικό κίνημα της Ελλάδας, αγωνιζόμενο να βγάλει τη χώρα από το γύψο, προσπάθησε να αποτρέψει και την υλοποίηση των καταχθόνιων σχεδιασμών σε βάρος της Κύπρου και του λαού της. Οι αγωνιστές κατά της δικτατορίας, παλεύοντας για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, πάλευαν, ταυτόχρονα, και για να εμποδίσουν την εφαρμογή των καταχθόνιων σχεδίων ενάντια στην Κύπρο και το λαό της. Η θυσία του Γιώργου Τσικουρή ήταν θυσία και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Ήταν θυσία για τον κόσμο ολόκληρο, γιατί ο αγώνας για τα πανανθρώπινα ιδανικά σε τελική ανάλυση, υπηρετεί την εξέλιξη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.


Μνημονεύοντας τον Γιώργο Τσικουρή δεν εκπληρώνουμε απλά ένα επιβαλλόμενο χρέος έναντι της θυσίας του. Η μνημόνευση του ήρωα είναι αναβάπτιση στα πανανθρώπινα ιδεώδη για τα οποία έδωσε τη ζωή του. Μέσα από αυτά τα ιδεώδη αντλούμε δύναμη, υπομονή και κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση του λαού μας.


Η επιτυχής κατάληξη του αγώνα μας προϋποθέτει πρώτα και πάνω απ’ όλα, σταθερότητα και συνέπεια στον ιστορικό συμβιβασμό που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί το 1977 για μετατροπή του ενιαίου, δικοινοτικού κυπριακού κράτους σε διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος.


Αυτός ο στόχος, που επιβλήθηκε από τις συνθήκες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, είναι ο στόχος που διαχρονικά καθοδηγεί την ελληνοκυπριακή πλευρά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης. Η εγκατάλειψη αυτού του στόχου θα είναι καταστροφικό πλήγμα στον αγώνα μας, αφού θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία μας.


Επιπρόσθετα, θα δοθεί η δυνατότητα στην τουρκική πλευρά, επίσημα πλέον, να αμφισβητήσει τις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να θέσει απροκάλυπτα τη θέση για διχοτόμηση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι διχοτόμηση σημαίνει καταστροφή, γι’ αυτό με τις θέσεις και την πολιτική μας συνεχώς πρέπει να την αντιπαλεύουμε.


Ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων που συναντούμε στη διαπραγμάτευση, εμείς θα συνεχίσουμε να προσερχόμαστε σ’ αυτές πάντοτε με καλή θέληση και θέσεις εποικοδομητικές. Θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε κάθε περιθώριο που έχουμε στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε, αν η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά, να ανοίξουμε το δρόμο προς τη λύση.


Θα συνεχίσουμε τη διεθνή μας κινητοποίηση έτσι ώστε ο διεθνής παράγοντας να στραφεί προς την Τουρκία και να της ασκήσει επιρροή και πίεση για να εργαστεί έμπρακτα για λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου.


Πολλά λέγονται και γράφονται για διάφορα σενάρια και κινδύνους που ελλοχεύουν στο επόμενο διάστημα. Εμείς δεν παρασυρόμαστε ούτε και πανικοβαλλόμαστε από τα όσα διαδίδονται. Η καλύτερη απάντηση στα διάφορα σενάρια και στις φημολογούμενες προθέσεις συγκεκριμένων κύκλων, είναι η επιμονή μας στη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου πάνω στη συμφωνημένη βάση.


Τόσο τη διαδικασία όσο και τη βάση διαπραγμάτευσης φροντίσαμε να επαναβεβαιώσουμε πριν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αναχώματα ενάντια σε πιθανές προθέσεις για επιβολή λύσης. Από την αρχή των προσπαθειών μας επαναβεβαιώσαμε ότι η λύση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων και ότι αυτή, για να είναι αποδεκτή, θα πρέπει να είναι συμφωνημένη.


Απάντηση στα διάφορα σενάρια αποτελεί, επίσης, η συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους μας και η κατάθεση προτάσεων, που να στηρίζονται ασφαλώς σε αρχές, μέσα από τις οποίες να αποδεικνύεται η ειλικρίνεια και η θέλησή μας και να δημιουργούνται προοπτικές για επίτευξη λύσης δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής.


Αυτό στοχεύουν οι τρεις προτάσεις που έχουμε εισηγηθεί. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν αυτές γίνουν αποδεκτές από την τουρκική πλευρά, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτάχυνση του διαλόγου και στη δημιουργία μιας νέας δυναμικής για να φτάσουμε σε λύση.


Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες γιατί στηρίζονται σε ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι ισορροπημένες, γιατί προβλέπουν όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, περιλαμβανομένη της Τουρκίας.


Έχουμε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις μας, που ο διεθνής παράγοντας τις προσεγγίζει θετικά, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη μιας ελάχιστης έστω ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Ενότητα που αποτελεί λαϊκή απαίτηση, αλλά και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ρόλο να διαδραματίσουν για την προώθηση των προτάσεων μας, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα, έτσι ώστε να βάλουμε την Κύπρο και πάλι μπροστά και με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε την αρνητική στάση και την επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας.


Από το 2008 αρχίσαμε μια δύσκολη και επίπονη πορεία. Με τις πρωτοβουλίες μας τερματίσαμε τη στασιμότητα και τα αδιέξοδα που χύνουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης. Βγάλαμε την Κύπρο από τη γωνιά και αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής κοινότητας.


Στις διαπραγματεύσεις επιδεικνύουμε τον απαραίτητο ρεαλισμό υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα αρχές για να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Λύση η οποία θα καταστήσει το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του ώστε να διαφεντεύει την τύχη του χωρίς ξένες επεμβάσεις. Αυτός είναι ο αμετάθετος στόχος μας για την υλοποίηση του οποίου θα συνεχίσουμε να αναλώνουμε όλες μας τις δυνάμεις.


Ο Γιώργος Τσικουρής αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για την κατίσχυση όλων εκείνων των ιδανικών που θέλουν τους ανθρώπους να ζουν ελεύθεροι, σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και συνεργασίας. Διαχρονικό το μήνυμα της θυσίας του που φωτίζει και το δικό μας αγώνα για δικαίωση της Κύπρου.


Σήμερα, στο μνημόσυνο του Γιώργου Τσικουρή ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την επίτευξη της λύσης που θα καταργεί την κατοχή, τον εποικισμό και τη διαίρεση και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά της Κύπρου να συμβιώνουν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.


Με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου θα επουλωθούν οι ανοικτές και χαίνουσες πληγές του 1974. Με την επίτευξη λύσης θα δικαιωθούν οι αγώνες του λαού μας. Θα δικαιωθεί η θυσία των ηρώων μας. Θα δικαιωθεί η θυσία του Γιώργου Τσικουρή.


Η μνήμη του θα ζει αιώνια στις καρδιές μας.


Τιμή και δόξα στον ήρωα.