Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου
27/08/2010
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου κ. Steven Vanackere.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου είχαμε μια εγκάρδια και πολύ ουσιαστική συζήτηση και για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την ΕΕ, όπως επίσης και για τις διμερείς μας σχέσεις.
Ανέλυσα στον κ. Steven Vanackere τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Του έχω εξηγήσει γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και ποιος είναι ο υπεύθυνος γι΄ αυτό. Εξήγησα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, πολιτεύεται με ένα υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο, προτείνει προτάσεις οι οποίες στηρίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και ότι τα πράγματα δεν προχωρούν γιατί η Τουρκία δεν το θέλει. Η Τουρκία δεν το θέλησε ποτέ, ούτε τώρα το θέλει. Είναι γνωστές οι θέσεις και οι επιδιώξεις της Τουρκίας και είναι γνωστό πού το πάει και τι θέλει. Γι΄ αυτό το λόγο έχουμε ζητήσει και από τον κ. Vanackere, όπως το ζητάμε και από όλα τα μέλη της ΕΕ και όχι μόνο, όπως ασκούνται οι συνεχείς πιέσεις προς την Τουρκία έτσι ώστε να υποχρεωθεί να διαφοροποιήσει τη θέση, τη στάση και τη συμπεριφορά της και να αποδείξει στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Εάν υπάρχει σήμερα αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα που ονομάζεται Κυπριακό, αυτό οφείλεται στην εισβολή και στην κατοχή, στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιατί για 36 χρόνια η Τουρκία περιφρονεί και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και γιατί καταστρατηγεί τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα και την προοπτική της Τουρκίας, έχουμε πει ότι για μας ήταν μια δύσκολη απόφαση να υποστηρίξουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όμως το κάναμε γιατί θέλαμε και θέλουμε η Τουρκία να αρχίσει να συμπεριφέρεται ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ένα κράτος που θα πρέπει να σέβεται τις αρχές και τις αξίες. Δυστυχώς, από το 2005 μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ζητήσαμε, στo πλαίσιo της κοινοτικής αλληλεγγύης, τη στήριξη του Βελγίου ιδιαίτερα σ΄ αυτή την κρίσιμη φάση, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε ούτε επιδιαιτησία, ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε ακόμη και μεθοδεύσεις οι οποίες θα τείνουν να στοχοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαστε ξεκάθαροι σ΄ αυτές τις θέσεις μας και μεταφέραμε αυτές τις απόψεις. Οφείλω να πω ότι μέσα από τη συζήτηση έχουν εξαχθεί σωστά συμπεράσματα και από τους δυο μας».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Χρυστοστόμου Β΄ για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το εβραϊκό λόμπι στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος μέσα από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης να προχωρήσουν κάποιες χώρες προς αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άριστες θέσεις με όλες τις γείτονες χώρες και με τον αραβικό κόσμο και με το Ισραήλ. Και πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Είχα επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ και οφείλω να πω ότι είχα πολύ ουσιαστικές συζητήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Shimon Peres όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Avigdor Lieberman, τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω είδα και πριν από λίγες μέρες ανεπίσημα. Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες εμβάθυνσης και διεύρυνσης των σχέσεων μας με το Ισραήλ, χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση να ακυρώνουμε εμείς τις διαχρονικές στενές σχέσεις που είχαμε με όλο τον αραβικό κόσμο. Οι πολιτικές που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολιτικές αρχών, είναι πολιτικές που συνάδουν πλήρως με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Τίποτα όμως δεν εμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να εμβαθύνει και να διευρύνει τις σχέσεις με μια ισχυρή χώρα όπως είναι το Ισραήλ με πολλές προεκτάσεις και στις ΗΠΑ και αλλού. Το κάθε κράτος νοιάζεται για την προστασία των δικών του ζωτικών συμφερόντων.
Εμείς δεν εγκαταλείπουμε φίλους, όμως τίποτα δεν μας εμποδίζει από το να καλλιεργούμε σχέσεις και με άλλες χώρες κάνοντας τις και εκείνες φίλες χώρες ή ακόμη ενισχύοντας τους δεσμούς που είχαμε μαζί τους. Πιστεύω ότι το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι μπορούν να μας βοηθήσουν στις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Όλοι γνωρίζουμε τη βαρύτητα που έχει το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Άρα έχουμε υποχρέωση και καθήκον να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, όλες τις δυνατότητες και, ταυτόχρονα, με αισιοδοξία να βλέπουμε το μέλλον. Περνάμε δύσκολες ώρες και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ακυρώνουμε δυνατότητες οι οποίες έρχονται μπροστά μας, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπουμε διαχρονικούς φίλους. Η Κύπρος οφείλει να διευρύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ αλλά και με άλλες χώρες με τις οποίες είτε οι συγκυρίες είτε οι διεθνείς εξελίξεις μας υπαγορεύουν να συνεργαστούμε πολύ πιο έντονα και αποτελεσματικά».
Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ η Κυπριακή Δημοκρατία να τοποθετήσει ξένους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να ετοιμαστεί ένα σχέδιο λύσης που να ανταποκρίνεται στο ζητούμενο της βιώσιμης ομοσπονδιακής λύσης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και πολλά χρόνια έχει συνεργασία με πολλούς εμπειρογνώμονες - Ευρωπαίους και μη – εξειδικευμένους σε διάφορα ζητήματα. Γνωρίζω ότι και σε προηγούμενες διακυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν επιστρατευθεί εμπειρογνώμονες και έχουμε στο Υπουργείο Εξωτερικών όλες τις εκθέσεις και απόψεις για διάφορα ζητήματα. Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει από το να εμπλουτίζουμε την επιχειρηματολογία και με τις δικές μας απόψεις αλλά και από το να τεκμηριώνουμε περαιτέρω τις δικές μας προτάσεις και θέσεις. Γνωρίζω ότι πρόσφατα έγιναν κάποιες κινήσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία για την αξιοποίηση προηγούμενων και νέων εμπειρογνωμόνων. Αυτή είναι μια πρακτική η οποία ακολουθείται και θα συνεχίσει γιατί μεταβάλλονται τα πράγματα και έχει σημασία η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι πάντοτε τεκμηριωμένη και πάντοτε κάποια βήματα μπροστά σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση πολιτικών που να στηρίζονται σε διαχρονικές αρχές, στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα».
Σε ό,τι αφορά στην ετοιμασία ενός σχεδίου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σ΄ αυτά τα ζητήματα γιατί τέτοιου είδους συζητήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν, όπως και επί προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου, όταν κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν εισηγηθεί τότε να ετοιμαστεί από την πλευρά μας ένα σχέδιο. Υπενθύμισε, δε, την απάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι σε μια τέτοια περίπτωση τίποτα δεν θα εμποδίσει και την τουρκική πλευρά να ετοιμάσει ένα άλλο σχέδιο πολύ πιο προχωρημένο και από τις προχωρημένες θέσεις που έχει τώρα. Το αποτέλεσμα, σημείωσε, είναι ο διεθνής παράγοντας να ασκήσει πίεση στο να βρούμε μια λύση κάπου στη μέση. Εκείνο που προέχει, υπογράμμισε, είναι να σφυρηλατήσουμε τις σωστές θέσεις που είχαμε και έχουμε από το παρελθόν σε σχέση με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, να προωθήσουμε τα δικά μας δίκαια, να τεκμηριώσουμε ακόμη περισσότερο τις θέσεις μας στις επιμέρους πτυχές και με τη σωστή αξιοποίηση της ΕΕ αλλά και άλλων χωρών που θέλουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα σχέσεων και μια ασφυκτική πίεση προς την Τουρκία ώστε να συμμορφωθεί και ως προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ως προς τις αξίες και αρχές της ΕΕ.
Ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι χρειάζεται πολλή προσοχή, συνέργεια όλων μας, συνδιαμόρφωση τακτικών και πολιτικών από όλους μας γιατί το βάρος είναι μεγάλο και όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών κας Χίλαρι Κλίντον, είπε: «Αυτό που άκουσα χθες, το μήνυμα της κας Κλίντον, είναι η πάγια αμερικανική πολιτική που επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια με κάποιες φραστικές παραλλαγές. Δεν είδα κάτι καινούριο. Το βασικό όμως θέμα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να έχει άριστες σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με όλα τα κράτη, γιατί όταν βρίσκεσαι υπό ημικατοχή δεν περισσεύει κανένας. Μέσα σ΄ αυτή τη διαχρονική πολιτική των ΗΠΑ υπάρχει και το στοιχείο της αδικίας, της άνισης μεταχείρισης. Ποιος είναι ο υπαίτιος για το κυπριακό πρόβλημα; Ποιος είναι ο υπαίτιος για τη συνεχιζόμενη κατοχή; Ποιος καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο; Ποιος είναι που περιφρονεί τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ; Ποιος έχει 40.000 στρατεύματα στην Κύπρο; Ποιος έφερε 200.000 εποίκους στην Κύπρο; Η Τουρκία. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα προωθούσαν και τις δικές τους πολιτικές και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή εάν έπαιρναν την πολιτική απόφαση να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση στην Τουρκία - η οποία είναι η υπαίτιος για το συνεχιζόμενο δράμα του κυπριακού λαού - για να αλλάξει πολιτικές και επιτέλους να συμβάλει θετικά ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια λύση βιώσιμη και λειτουργική. Όχι μια οποιαδήποτε λύση, αλλά μια λύση που να μπορεί να αντέχει και στο χρόνο και στη λογική. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να μετουσιώσουν σε πράξη αυτό που λένε ότι επιδιώκουν, δηλαδή την επίλυση του Κυπριακού, την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, έχουν τους τρόπους και τα μέσα να έχουν την πολιτική βούληση να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, που ήταν και είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος τους και μια χώρα στην οποία δίνουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία».