13/08/2010
Η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, έχει ολοκληρώσει κύκλο επαφών με όλα τα Υπουργεία και ανεξάρτητες Υπηρεσίες σχετικά με την επιλογή των ατόμων που θα προεδρεύσουν των 130 και πλέον Ομάδων Εργασίας του Συμβούλιου της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Τα Υπουργεία έχουν υποβάλει τα ονόματα των ατόμων τα οποία αναμένεται να προεδρεύσουν των Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου. Οι προεδρεύοντες, καθώς και άλλα άτομα τα οποία θα εμπλακούν στην όλη διαδικασία της Προεδρίας, θα παρακολουθήσουν στη συνέχεια ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης που σχεδιάζεται από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης.
Η κατάρτιση αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2011, οπότε και, ανάλογα με την περίπτωση, οι προεδρεύοντες των Ομάδων Εργασίας θα πρέπει να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να αναλάβουν θέσεις στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου για να εγκλιματιστούν στις διαδικασίες και τις δραστηριότητες του Συμβουλίου της ΕΕ.
Οι Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ ουσιαστικά απαρτίζονται από στελέχη των εθνικών διοικήσεων και στηρίζουν την εργασία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Συνεισφορά στο Κοινό Πρόγραμμα Προτεραιοτήτων του «Τρίο Προεδρίας»
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ετοιμασίας του Κοινού Προγράμματος Προτεραιοτήτων της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Μονάδα Προγράμματος και Συντονισμού Πολιτικής της Γραμματείας, με βάση τη συνεισφορά των αρμόδιων Υπουργείων και άλλων Υπηρεσιών, ολοκληρώνει αυτό το διάστημα την ετοιμασία της συνεισφοράς της Κύπρου στο Πρόγραμμα του «Τρίο Προεδρίας» (Πολωνία, Δανία, Κύπρος).
Το Κοινό 18-μηνο Πρόγραμμα θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πριν από την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου από την Πολωνία, την 1η Ιουλίου 2011. Τις εργασίες της Πολωνίας θα συνεχίσει η Δανία το 1ο εξάμηνο του 2012 και η Κύπρος το 2ο εξάμηνο του 2012.
Η συνεισφορά αυτή, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει πέραν των 600 φακέλων (dossiers), θα υποβληθεί στη Γραμματεία του Συμβουλίου εντός ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Θα καλύπτει τα θέματα που απορρέουν από το προηγούμενο «Τρίο Προεδρίας» (τα λεγόμενα «κληρονομηθέντα θέματα»), καθώς και άλλα ζητήματα που αναμένεται να βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το «Τρίο Προεδρίας» στο οποίο συμμετέχει και η Κύπρος.
Και οι τρεις χώρες αναμένονται να έχουν υποβάλει τις συνεισφορές τους στο Κοινό Πρόγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, οπότε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ θα καταρτίσει ένα συνεκτικό προσχέδιο, το οποίο και θα διαπραγματευθεί με τα τρία κράτη μέλη, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σχολιάζοντας, ο Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ δρ Ανδρέας Moλέσκης, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με την πρόοδο που επιτελείται στη διαμόρφωση της κυπριακής συνεισφοράς στο Κοινό Πρόγραμμα Προτεραιοτήτων του Τρίο και αναμένουμε ότι θα βρισκόμαστε μέσα στα χρονικά πλαίσια που θέσαμε».
Ταυτόχρονα με το Κοινό Πρόγραμμα, η Μονάδα Προγράμματος και Συντονισμού Πολιτικής της Γραμματείας, σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και ανεξάρτητες Υπηρεσίες, εργάζεται για εντοπισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων και πρωτοβουλιών του Προγράμματος της Κυπριακής Προεδρίας στη διάρκεια του δικού της εξαμήνου.
Επιπρόσθετα, η Γραμματεία, σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία, βρίσκεται στη διαδικασία της κατάρτισης του επίσημου Ημερολογίου Δραστηριοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας, που θα περιλαμβάνει όλες τις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα επίσημα και άτυπα Συμβούλια Υπουργών, τις συναντήσεις της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας και τις συναντήσεις των Μόνιμων Αντιπροσώπων.
Σημείωση:
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει για πρώτη φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική πρόκληση, αλλά και ιστορική ευκαιρία.
Όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των ανώτατων αξιωματούχων της Πολωνίας, της Δανίας και της Κύπρου για συντονισμό της προετοιμασίας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα τον Απρίλιο του 2010, η συνεισφορά του κάθε κράτους στο 18-Μηνο Κοινό Πρόγραμμα, θα υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο 2010. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία θα ετοιμάσει ένα προσχέδιο του Κοινού Προγράμματος, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Μόνιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, προγραμματίζεται μια υψηλού επιπέδου συνάντηση των χωρών του Τρίο, της Γενικής Γραμματείας του Συμβούλιου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για συζήτηση ενός τελικού προσχεδίου του Κοινού Προγράμματος, τον Απρίλιο του 2011.