Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην αντικατοχική εκδήλωση των κατεχόμενων Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, χθες στη Λευκωσία
23/07/2010
Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση καταδίκης της κατάληψης της Κερύνειας που οργανώνουν οι κατεχόμενοι Δήμοι της επαρχίας Κερύνειας, η Ένωση Κοινοτήτων, ο Όμιλος Γυναικών και τα προσφυγικά σωματεία της επαρχίας Κερύνειας.
Έχουν ήδη περάσει 36 χρόνια από την κατάληψη της Κερύνειας. Πικρές οι σκέψεις. Μαύρες οι εικόνες από εκείνο το καταραμένο καλοκαίρι όταν το χουντικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, οι δύο όψεις του δίδυμου εγκλήματος, άφησαν πίσω τους νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και μια πατρίδα μοιρασμένη.
Η Κερύνεια, μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό, ιδίως στον τουριστικό τομέα. Το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται κτισμένη, με την οροσειρά του Πενταδακτύλου στα νότιά της, τη θάλασσα στο βορρά και τα αρχαία μνημεία στην ίδια την πόλη και γύρω από αυτή, ήταν αρκετοί λόγοι για να αποκτήσει η Κερύνεια διεθνή τουριστική φήμη.
H γεωγραφική της, όμως, θέση κοντά και απέναντι από τις Μικρασιατικές ακτές στάθηκε μοιραία το 1974: στην Κερύνεια ήταν που διενεργήθηκε η απόβαση των Τούρκων εισβολέων τον Iούλη του 1974 και εκεί δημιούργησαν το αρχικό τους προγεφύρωμα, καταλαμβάνοντας και την πόλη της Kερύνειας. Kατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής καταλήφθηκε ολόκληρη η επαρχία από τους επιδρομείς. Aπό τότε, Κερύνεια, Λάπηθος, Καραβάς, Δίκωμο και τόσα άλλα χωριά, παραμένουν σκλαβωμένα στα χέρια των Tούρκων και κατοικούνται από Tουρκοκύπριους και Tούρκους εποίκους.
Η Κερύνεια, όπως και τα άλλα κατεχόμενα μέρη μας, είναι στην καρδιά και στη σκέψη μας κάθε μέρα. Κάθε Ιούλη, όμως, οι μνήμες είναι διαφορετικές, είναι πιο ζωντανές, είναι φορτισμένες και συνοδεύονται από οργή και αγανάκτηση.
Αυτές τις ημέρες ολόκληρη η Κύπρος πενθεί. Θυμάται και μνημονεύει τα παιδιά της. Τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας του λαού μας. Τριάντα έξι χρόνια μετά μετράμε, δυστυχώς ακόμη, τις πληγές που άφησαν πίσω τους τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974. Δεν ξεχνούμε τον μαύρο Ιούλη και Αύγουστο του 1974 στους οποίους άρχισε η εγκληματική απαρχή του δράματος της μοιρασμένης ακόμη πατρίδας μας. Φέρνουμε στη μνήμη μας την περίοδο πριν το εγκληματικό πραξικόπημα, όταν με εύηχα και πομπώδη συνθήματα, η χούντα των Αθηνών και οι εδώ συνεργάτες της προσπαθούσαν να οδηγήσουν τον τόπο στην εσωτερική αναταραχή, με τελικό αποτέλεσμα το πραξικόπημα, την ανατροπή του νόμιμα εκλελεγμένου Προέδρου του κυπριακού λαού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ και, τελικά, την εισβολή και την κατοχή.
Τα αποτελέσματα του δίδυμου εγκλήματος εναντίον της Κύπρου και του λαού της με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή ενός μεγάλου μέρους της δεν μας αφήνουν ούτε να ξεχάσουμε, αλλά και ούτε να ολιγωρούμε.
Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να επουλώσουμε τις πληγές. Με κανένα τρόπο δεν μας ικανοποιεί η σημερινή κατάσταση πραγμάτων, η διαιώνιση της διχοτόμησης της πατρίδας μας. Επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε για συμφωνημένη λύση το συντομότερο. Η παρέλευση του χρόνου βαθαίνει τα τετελεσμένα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ολιγωρούμε. Η συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και εποίκων απειλεί και υποσκάπτει την ασφάλεια και το μέλλον όλων των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αλλοιώνει με τραγικό τρόπο τη δημογραφική σύνθεση του νησιού μας.
Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας. Τερματίζοντας την κατοχή και τον εποικισμό. Αποκαθιστώντας και διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού: Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Καθιστώντας τον λαό της Κύπρου αφέντη στον τόπο του. Αυτός είναι ο ξεκάθαρος στόχος μας.
Η λύση που επιδιώκουμε πρέπει να επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και το λαό της, τους θεσμούς, την οικονομία και το έδαφός της στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, με μια μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια.
Αυτή είναι η ξεκάθαρη βάση και το συμφωνημένο πλαίσιο. Αυτός είναι ο οδυνηρός ιστορικός συμβιβασμός της πλευράς μας, αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος ώστε να πετύχουμε πραγματικά ανατροπή των τετελεσμένων της κατοχής.
Εμείς υπερασπιζόμαστε πιστά αυτές τις αρχές και είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό το πλαίσιο. Θα αγωνιστούμε για την επίτευξη συνολικής και συμφωνημένης λύσης όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο που υποθηκεύει την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας. Και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων διεκδικώντας αίσια κατάληξη και ένα έντιμο συμβιβασμό.
Σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης διαδραματίζει ο παράγοντας Τουρκία. Από την Τουρκία εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η επίτευξη λύσης. Είναι πεποίθησή μας ότι η ειρηνική και δίκαιη λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον μιας εκσυγχρονισμένης, δημοκρατικής και προοδευτικής Τουρκίας που έχει όραμα ένα ευρωπαϊκό μέλλον.
Τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών. Αναμένουμε και από τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα να στρέψουν τις προσπάθειές τους προς την Τουρκία ώστε αυτή να περάσει, επιτέλους, από τα συνθήματα στην πράξη για να ανοίξει ο δρόμος προς μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να μετακινηθεί από ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της, ώστε να μπορούμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν.
Η δική μας θέληση για λύση είναι δεδομένη. Θα συνεχίσουμε σταθερά να επιδεικνύουμε τη βούλησή μας και πνεύμα συνεργασίας. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι θέλουμε και επιδιώκουμε λύση εδώ και τώρα. Όχι όμως την οποιαδήποτε λύση που θα κλείσει απλά το Κυπριακό, αλλά λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές, λειτουργική, στις συνθήκες δίκαιη και βιώσιμη.
Πριν κλείσω, θα ήθελα να συγχαρώ τους κατεχόμενους Δήμους Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, τα προσφυγικά σωματεία, τον Όμιλο Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας και την Ένωση Κοινοτήτων για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Η δραστηριοποίηση των κατεχόμενων Δήμων στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων είναι διαρκής και έντονη στον αγώνα που διεξάγουμε με στόχο την επανένωση της Κύπρου. Η δράση τους κρατά ζωντανές τις μνήμες των κατεχόμενων εδαφών μας και συνεισφέρουν σημαντικά στη διατήρηση της αγάπης των νέων γενεών για τον τόπο καταγωγής τους.
Προσωπικά, εκτιμώ αυτή τη δράση και συμπαραστέκομαι, όπως πάντα, στις προσπάθειές σας. Προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στις δικές μας προσπάθειες όσο και σε εκείνες της πολιτικής ηγεσίας συνολικά, για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης, αμοιβαία αποδεκτής και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Μιας λύσης που θα προέλθει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Αυτή είναι η επιδίωξή μας και εργαζόμαστε σκληρά και με επιμονή, αλλά και νηφαλιότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Για μια Κύπρο επανενωμένη ώστε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ένα ειρηνικό και κοινό μέλλον στην κοινή μας πατρίδα.
Ώστε να δοθεί και πάλι η δυνατότητα στους νόμιμους κατοίκους της Κερύνειας, και όχι μόνο, να επιστρέψουν πίσω στις εστίες τους και να κτίσουν ένα ευτυχισμένο, ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον για τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά τους.
Σημ.: Την ομιλία διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας,
ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά.