Επικήδειος λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην κηδεία των λειψάνων του Λοΐζου Κουκκουλλή, στα Σπήλια
11/07/2010
Όσα χρόνια και αν περάσουν, οι μνήμες επιστρέφουν στις μαύρες εκείνες ημέρες του 1974, που σκόρπισαν στον τόπο μας την καταστροφή. Ο λαός μας συνεχίζει ακόμη, 36 χρόνια μετά, να μετρά με ανείπωτο πόνο τις πληγές της τραγωδίας του 1974.
Σήμερα κηδεύουμε τα λείψανα ενός νέου παιδιού από τα Σπήλια, του Λοΐζου Κουκκουλλή. Σήμερα ζούμε ξανά ολοζώντανη την τραγωδία του 1974 και την τραγική ιστορία του Λοΐζου, ο οποίος θυσιάστηκε προασπιζόμενος τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της μικρής μας Κύπρου.
Ο Λοΐζος Κουκκουλλή γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1956 στα Σπήλια. Διέμενε με την οικογένειά του στον Άγιο Δομέτιο μέχρι που κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.
Η 20ή Ιουλίου 1974, ημέρα κατά την οποία άρχισε η βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, βρίσκει τον Λοΐζο να υπηρετεί στην 33η Μοίρα Καταδρομών (Μ.Κ.), που είχε έδρα το Μπέλλα-Πάις.
Αμέσως, η 33η Μ.Κ. πήρε διαταγή να καταλάβει το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Τούρκων, πράγμα που οι άντρες της 33ης Μ.Κ. έφεραν επιτυχώς εις πέρας.
Δυο ημέρες αργότερα, αφού οι αποβατικές δυνάμεις των Τούρκων κατέλαβαν την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, η 33η Μ.Κ. έλαβε νέα διαταγή για μετακίνησή της στην περιοχή για να βοηθήσει στην ανακοπή της προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων.
Λίγο πριν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, οι άντρες της 33ης Μ.Κ. ήρθαν αντιμέτωποι με τους Τούρκους εισβολείς λίγο έξω από τον Άγιο Γεώργιο. Εκεί δόθηκαν σκληρότατες μάχες, με την τουρκική πολεμική αεροπορία να παρέχει επιπρόσθετη κάλυψη και ενίσχυση στα άρματα μάχης. Γι’ αυτό το λόγο, η Μοίρα έλαβε διαταγή για οπισθοχώρηση από την άνιση εκείνη αναμέτρηση.
Η οπισθοχώρηση πραγματοποιείτο υπό τα πυκνά πυρά των Τούρκων και ανταπόδοσης από τις δικές μας δυνάμεις. Και ενώ οι καταδρομείς μάχονταν εν μέσω κολάσεως να ανασυγκροτηθούν στην περιοχή του σταδίου Γ. Σ. Πράξανδρος, προωθήθηκε στην περιοχή μεγάλος αριθμός τουρκικών αρμάτων μάχης, τα οποία επιτέθηκαν κατά των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς.
Ακολούθησαν σφροδρότατες μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα το διασκορπισμό των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς προς διάφορες κατευθύνσεις κατά βούληση και χωρίς κανένα προγραμματισμό. Ήταν στη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών που χάθηκαν τα ίχνη του Λοΐζου Κουκκουλλή, η τύχη του οποίου αγνοείτο μέχρι πρόσφατα.
Τα λείψανα του Λοΐζου εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Κερύνειας, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου.
Η κηδεία των λειψάνων του ήρωα θέτει ένα τέλος στο μαρτύριο της προσμονής και της αβεβαιότητας στην οποία για χρόνια ολόκληρα έζησε η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του.
Σήμερα ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματιστεί το πολύχρονο δράμα που ζουν.
Η τουρκική εισβολή έφερε στη χώρα και το λαό μας τον πόνο, την προσφυγιά, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους. Η εισβολή έφερε την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Αυτές τις πληγές αγωνιζόμαστε να θεραπεύσουμε και να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας.
Είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Δεσμευθήκαμε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις.
Παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τη βάση λύσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτός είναι ο στόχος μας και για την υλοποίησή του αγωνιζόμαστε με συνέπεια.
Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι των νεκρών μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι της νέας γενιάς, αλλά και έναντι των επόμενων γενεών.
Λοΐζο, ας είναι αιωνία η μνήμη σου. Ο σεβασμός και η αγάπη μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.
Σημ.: Τον επικήδειο λόγο διάβασε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά.