29/07/2010
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας απάντησε σήμερα ως ακολούθως σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την παραλαβή από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου των ονομαστικών καταστάσεων με τη σειρά επιτυχίας των υποψηφίων βαθμοφόρων.
Δημοσιογράφος: Να αρχίσουμε από το φλέγον ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες και προκάλεσε την παραίτηση του κ. Βάσου Γεωργίου. Η ερώτηση μου είναι αν έχετε γίνει αποδέκτης αιτημάτων από πολιτικούς όλων των κομμάτων.
κ. Παπακώστας: Για παρεμβάσεις εννοείτε;
Δημοσιογράφος: Ναι, για παρεμβάσεις, για αιτήματα που αφορούν τα παιδιά τους.
κ. Παπακώστας: Εσάς ποια είναι η άποψή σας;
Δημοσιογράφος: Η άποψή μου είναι πως ναι.
κ. Παπακώστας: Έχετε δίκαιο. Λαμβάνω αιτήματα και από ηγέτες πολιτικών κομμάτων και από βουλευτές και από οργανωμένα σύνολα αλλά και επιστολές από γονείς που διεκτραγωδούν την κατάσταση της οικογένειας και ζητούν τη μετάθεση του παιδιού τους. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά καθώς και τις επιστολές προς τον ίδιο τον Υπουργό έχω υποχρέωση να τα πρωτοκολλώ και να τα εξετάζω για τουλάχιστον δύο ώρες κάθε βράδυ. Σας λέω ότι το βράδυ κοιμάμαι με τα προβλήματα του κόσμου, των πολιτών, τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ούτε καν γνωρίζω. Αυτό, όμως, δεν έχει σημασία.
Σε σχέση με τις επιστολές δίδονται οι ανάλογες οδηγίες. Ναι, υποβάλλονται και παρακλήσεις και από πολιτικούς ηγέτες, και ας μου πει οποιοσδήποτε ότι υπάρχει πολιτικός που δεν έκανε οποιαδήποτε παρέμβαση. Να σας πω και κάτι, στόχος μου δεν είναι να εξυπηρετήσω το όποιο κόμμα ή τον όποιο βουλευτή ή την όποια οργάνωση όπως π.χ. των Πολύτεκνων. Στόχος μου είναι να εξακριβώσω ιδίοις όμμασιν το αίτημα που υποβάλλεται έτσι ώστε να το χειριστούμε όπως πρέπει. Γι΄ αυτό και δεν θεωρώ αθέμιτη την υποβολή αιτημάτων με την έννοια που σας έχω εξηγήσει. Η διαλογή των αιτημάτων γίνεται μέσω του Πρωτοκόλλου που έχει καθοριστεί στο Υπουργείο για να εξυπηρετηθούν οι στρατεύσιμοι. Υπάρχει, όμως, και το Κέντρο Εξυπηρέτησης Στρατευσίμων (ΚΕΣ) που παρέχει πληροφορίες για την εξυπηρέτηση των στρατευσίμων σ΄ ό,τι αφορά παράπονα και παρατηρήσεις και για τα οποία υπάρχει καθημερινώς ειδικός αξιωματικός που τα χειρίζεται.
Όσα αιτήματα ή παράπονα είναι σοβαρά τα λαμβάνω ο ίδιος από τον αξιωματικό, και όλα τα σχετικά εισερχόμενα σημειώνονται. Όλα όσα έχουν καθαρά ανθρωπιστικό ή κοινωνικό χαρακτήρα αποστέλλονται στο ΓΕΕΦ και στο αρμόδιο όργανό του που είναι η Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων. Η Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί εδώ και χρόνια, αν δεν με απατά η μνήμη μου από το 1995, τα εξετάζει και ενεργεί ανάλογα.
Σ΄ ό,τι αφορά τις επιστολές σας επισημαίνω ότι είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω σε όλους τους πολίτες που μου αποστέλλουν επιστολές και να τους δώσω απάντηση για τις ενέργειες που έκανα, αν για παράδειγμα έχω στείλει το αίτημά τους στο ΓΕΕΦ. Κανένα αίτημα δεν κρίνεται από εμένα. Το αποτέλεσμα θα το κρίνει και θα το αποφασίσει το αρμόδιο όργανο που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων.
Δημοσιογράφος: Πείτε μας αν έχετε υποκύψει ποτέ σε οποιοδήποτε αίτημα πολιτικού προσώπου.
κ. Παπακώστας: Αν το πολιτικό αυτό πρόσωπο μου μεταφέρει αίτημα που έχει χαρακτήρα ανθρωπιστικό ή κοινωνικό, τότε το αίτημα αυτό πρέπει να διερευνηθεί από τον αρμόδιο αξιωματικό και, αν όντως τα πράγματα έχουν έτσι, τότε θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία που έχω υποδείξει. Αν πρόκειται για οπλίτη ο αξιωματικός θα του υποδείξει ότι θα πρέπει να υποβάλει όλα τα σχετικά αιτιολογικά μέσω της Μονάδας του για να κερδίσει χρόνο. Διότι όταν το Υπουργείο στείλει το αίτημα στην Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων η Επιτροπή θα αποταθεί με τη σειρά της στο Διοικητή της Μονάδας για να πάρει την άποψή του. Ενώ όταν οι οπλίτες υποβάλουν το αίτημά τους ιεραρχικά μέσω της Μονάδας τους κερδίζουν χρόνο.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να στείλω το μήνυμα ότι είναι προτιμότερο να απευθύνονται οι ίδιοι οι στρατιώτες για το αίτημά τους στη Μονάδα τους. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα. Εξάλλου, έτσι αποφεύγεται και η πελατειακή σχέση, όχι από τη δική μας πλευρά βέβαια, διότι όταν οι πολίτες ή οι στρατιώτες απευθύνονται προς πολιτικά πρόσωπα τότε μπορεί να υπάρξει και πολιτική εκμετάλλευση αυτών που υποβάλλουν τα αιτήματα. Υπάρχουν οι νόμιμες διαδικασίες που απορρέουν από πάγιες διαταγές και διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εξεταστεί δίκαια ένα αίτημα αναλόγως της φύσεώς του και των αναγκών της Εθνικής Φρουράς.
Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε εσείς με αυτήν τη διαδικασία, δηλαδή την υποβολή αιτημάτων μέσω της μη ορθής οδού; Επειδή αναφέρατε ότι σας παίρνει δύο ώρες την ημέρα για να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα ενώ υπάρχει η διαδικασία μέσω της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων.
κ. Παπακώστας: Για μένα θα είναι ευχής έργον αν απευθύνονται κανονικά προς τις Μονάδες τους, εάν μιλάμε για τους οπλίτες. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα αιτήματα τα οποία μπορεί να αφορούν και καταγγελίες γονέων και για τα οποία επιβάλλεται άλλος χειρισμός. Τις καταγγελίες αυτές τις αποστέλλω απευθείας στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς διότι δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής.
Δημοσιογράφος: Σκέφτεστε να διαφοροποιήσετε τη διαδικασία αυτή, να μην δέχεστε πλέον αιτήματα;
κ. Παπακώστας: Απλά υποβάλλω την παράκληση σε όλους έτσι ώστε η συχνότητα του φαινομένου αυτού να μειωθεί. Όμως ζούμε στην Κύπρο και ξέρουμε. Γι΄ αυτό εκείνο που με ενοχλεί περισσότερο από όλα είναι ότι αυτοί που προβαίνουν σ΄ αυτές τις ενέργειες, και αναφέρομαι στα πολιτικά κυρίως πρόσωπα, τώρα κάνουν τις αθώες περιστερές και στο τέλος της ημέρας θα θέλουν την κεφαλήν επί πίνακι ακόμη και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι τρομερό αυτό το φαινόμενο. Δηλαδή από τη μια να τα κάνουν οι ίδιοι και από την άλλη να κατηγορούν άλλους και να προσπαθούν να τους αποδώσουν πολιτικές ευθύνες. Ας σταματήσει, επιτέλους, αυτό το παιχνίδι και ο λαϊκισμός.
Δημοσιογράφος: Με αφορμή αυτό δεν θα μπορούσατε να πείτε ότι δεν θα ικανοποιήσετε ξανά αίτημα που προέρχεται από πολιτικό αρχηγό ή βουλευτή;
κ. Παπακώστας: Δεν σημαίνει ότι τα πολιτικά πρόσωπα που απευθύνονται σε μένα απευθύνονται μόνο για σκοπούς ρουσφετιού. Πάρα πολλά θέματα αφορούν ανθρωπιστικά ή κοινωνικά ζητήματα. Δεν θα αρνηθώ να δω ένα τέτοιο αίτημα.
Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας πείτε αν έχετε λάβει αιτήματα που προέρχονται από αρχηγούς κομμάτων, στελέχη κομμάτων, βουλευτές και τα οποία είχατε κρίνει ως αστεία, για παράδειγμα.
κ. Παπακώστας: Βεβαίως υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό έχω πει. Απλώς δεν έγινε οποιαδήποτε ενέργεια και δεν λήφθηκαν υπόψη. Για μένα είναι απλό.
Δημοσιογράφος: Για τη συγκεκριμένη περίπτωση με την οποία σχετίζεται ο Βάσος Γεωργίου, ζήτησε μεταθέσεις οι οποίες τελικά δεν έγιναν.
κ. Παπακώστας: Είναι για να δείτε ότι θέματα τα οποία δεν έχουν ανθρωπιστικό ή κοινωνικό χαρακτήρα δεν εξετάζονται, από όπου και αν προέρχονται. Μπαίνουν στο καλάθι των αχρήστων. Επαναλαμβάνω, και το τονίζω, εξετάζονται μόνο τα θέματα εκείνα τα οποία έχουν ανθρωπιστικό ή κοινωνικό χαρακτήρα.
Δημοσιογράφος: Σας έχουν προσεγγίσει αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές ή άλλοι αξιωματούχοι του κράτους και σας έχουν ζητήσει ποτέ να μετατεθούν τα παιδιά τους σε συγκεκριμένες Μονάδες της αρεσκείας τους κλπ;
κ. Παπακώστας: Επειδή δεν λέω ποτέ ψέματα, σας απαντώ πως ναι. Βεβαίως και το έχουν κάνει, είτε είναι κρατικοί λειτουργοί, είτε είναι πολιτικοί, είτε είναι πολίτες, φίλοι ή άγνωστοι.
Δημοσιογράφος: Για το θέμα της κλοπής εκρηκτικής ύλης από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς. Παρουσιάζεται μια στασιμότητα σχετικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης. Τι γίνεται;
κ. Παπακώστας: Δεν πρόκειται να σας πω τίποτα. Είμαι γνώστης όλων των δεδομένων αλλά επειδή έχω υπηρετήσει στην Αστυνομία και γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι το ανακριτικό έργο και πόση προσοχή χρειάζεται έτσι ώστε να μην κτίζει μια πορεία η Αστυνομία και να τη χαλάσει κάποιος που θα κάνει μια άστοχη δήλωση - και λυπούμαι να πω ότι έχω διαπιστώσει ότι αυτό έχει γίνει από κάποιους εκπροσώπους των ΜΜΕ - δεν θέλω να δηλώσω οτιδήποτε.
Τα κλιμάκια των ανακρίσεων τόσο της Ποινικής όσο και της Πειθαρχικής ΄Ερευνας βρίσκονται στο αποκορύφωμα των προσπαθειών τους. Καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Εργάζονται ημέρα και νύκτα. Όμως το θέμα των ανακρίσεων έχει τεχνική. Αυτή την ώρα, αυτές τις δύο μέρες γίνεται μελέτη όλου του ανακριτικού υλικού για να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να δοθούν οι κατευθύνσεις για την παραπέρα πορεία. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω.
Μέχρι τώρα έχουν ληφθεί περάν των 120 καταθέσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι για να μπορέσουν να αξιολογήσουν όλο αυτό το υλικό είναι μεγάλη δουλειά. Δεν είναι απλό. Δηλαδή, με άλλα λόγια, η παρατηρούμενη κατά την άποψή σας ύφεση έχει το
λόγο της. Δεν είναι επειδή δεν βαδίζουν προς την ορθή πορεία.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο ο Υπουργός Άμυνας, ως επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, πώς χειρίζεται τις άλλες παραλείψεις;
κ. Παπακώστας: Εύστοχο το ερώτημά σας. Από την πρώτη μέρα πήγα προσωπικά μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς στο στρατόπεδο και έδωσα τις κατευθυντήριες γραμμές τόσο προς τους ανακριτές της Ποινικής όσο και προς τους ανακριτές της Πειθαρχικής Έρευνας. Τα δύο αυτά κλιμάκια εργάζονται μαζί και χωριστά ανάλογα με την πορεία και ανάλογα με την περίπτωση. Έδωσα οδηγίες στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και υλοποιήθηκαν. Πρώτον, να γίνει καταμέτρηση του υλικού από τα διαχειριστικά όργανα σ΄ όλη την επικράτεια της Εθνικής Φρουράς για τα ευπαθή υλικά και να αναφέρουν αποτέλεσμα. Και αποτέλεσμα ανέφεραν και βρέθηκαν όλα στη θέση τους. Όμως, πέραν αυτού έχω δώσει οδηγίες στον Αρχηγό και από χθες έχουν συγκροτηθεί επιτροπές από αξιωματικούς οι οποίοι θα κάνουν ακόμα έναν έλεγχο των Μονάδων. Οι επιτροπές αυτές είναι ανεξάρτητες - δηλαδή δεν απαρτίζονται από αξιωματικούς των ίδιων των Μονάδων στις οποίες γίνεται ο έλεγχος για αυτονόητους λόγους - έτσι ώστε να εξακριβωθεί αν όντως δεν υπάρχουν οποιαδήποτε άλλα ελλείμματα και ειδικά στη Μονάδα από την οποία έγινε η κλοπή. Επομένως, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και αναμένουμε τις επιτροπές αυτές που θα κάνουν φυσικό έλεγχο και θα καταμετρήσουν το υλικό.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είχαν εντοπιστεί σοβαρές αμέλειες ως προς τη διεκπεραίωση καθηκόντων – αναφέρομαι στο στρατιωτικό προσωπικό - και παρακοή πάγιων διαταγών του Αρχηγού του ΓΕΕΦ ως προς τη λειτουργία και την ασφάλεια του συγκεκριμένου συγκροτήματος αποθηκών. Τρομερές ευθύνες, τόσο ποινικές όσο και πειθαρχικές. Επομένως, ο ίδιος προσωπικά αλλά και η Κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να εξιχνιάσουμε πλήρως αυτήν την επαίσχυντη πράξη και οι δράστες να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατόν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτό είναι το κύριο έργο το οποίο έχει να κάνει ο Υπουργός Άμυνας. Προσπάθειά μας επίσης είναι να βρούμε το εκρηκτικό υλικό που έχει κλαπεί και το οποίο βρίσκεται σε χέρια εγκληματικών στοιχείων.
Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν και άλλες διαθεσιμότητες;
κ. Παπακώστας: Τίποτα δεν αποκλείεται. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είμαστε πολύ προσεκτικοί τόσο για πειθαρχικά όσο και για ποινικά αδικήματα.
Δημοσιογράφος: Το θέμα για κάμερες συναγερμού στις αποθήκες;
κ. Παπακώστας: Κάποιοι είχαν παρεξηγήσει το χαρακτηρισμό που είχα δώσει για τα κατασκευαστικά πρότυπα των αποθηκών και συγκεκριμένα για την αποθήκη από την οποία είχε κλαπεί το υλικό. Είχα πει ότι υπάρχουν αποθήκες «νατοϊκού» τύπου, και με αυτό εννοούσα αποθήκες υψηλής αντοχής, ανθεκτικότητας οι οποίες έχουν κτιστεί με πρότυπα του ΝΑΤΟ. Τα πρότυπα αυτά τα είχε πάρει η Ελλάδα, λόγω του ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και εμείς τα πήραμε από την Ελλάδα και φτιάξαμε από το 1995 πέραν των 200 τέτοιων αποθηκών. Οι αποθήκες αυτές είναι ανθεκτικές σε βομβαρδισμούς και ρουκέτες διότι είναι ημικυκλικού τύπου. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες ανθεκτικές αποθήκες. Επί των ημερών μου έχουν γίνει 17 τέτοιες αποθήκες.
Ωστόσο, το έχω πει από την πρώτη μέρα που επισκέφθηκα την αποθήκη ότι τα μέτρα ασφάλειας δεν ήταν ικανοποιητικά, και το θυμάστε. Όταν αναφέρομαι σε μέτρα ασφάλειας δεν αναφέρομαι μόνο στα συρματοπλέγματα, τον περιμετρικό φωτισμό ή τα συστήματα συναγερμού. Όταν αναφέρομαι σε μέτρα ασφάλειας εννοώ και τα μέτρα εκείνα που λαμβάνει το προσωπικό, τα λεγόμενα ενεργητικά μέτρα ασφάλειας. Το σύστημα που αφορά στο πώς ανοίγουν οι αποθήκες, κάτω από ποιες συνθήκες, ποια μέτρα λαμβάνονται, πώς ασφαλίζονται, ποιος έχει τα κλειδιά, οι σκοπιές ασφαλώς, όλα αυτά τα πράγματα από πλευράς προσωπικού είναι τα λεγόμενα ενεργητικά μέτρα ασφάλειας. Πρέπει να υπάρχει συνδυασμός όλων αυτών των μέτρων. Σας πληροφορώ ότι το 60% των αποθηκών έχουν συστήματα συναγερμού.
Ο λόγος για τον οποίο στις υπόλοιπες δεν υπάρχουν συστήματα συναγερμού είναι επειδή δεν υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης για να δεχθούν το επιπρόσθετο φορτίο. Χωρίς τις αναγκαίες εγκαταστάσεις υπάρχει κίνδυνος να καούν τα πάντα. Για να εγκατασταθούν κάμερες και συστήματα συναγερμού χρειάζεται ενίσχυση του ρεύματος. Εκεί όπου υπάρχουν οι κάμερες και τα συστήματα συναγερμού, και αυτό αφορά το 60% των αποθηκών, είναι επειδή είχε προβλεφθεί εξ υπαρχής η ανάγκη σε φορτίο ηλεκτροδότησης και οι αναγκαίες προδιαγραφές. Για όσες αποθήκες κτίζονται τώρα υπάρχουν οι αναγκαίες προδιαγραφές.
Δημοσιογράφος: Επειδή έχετε κάνει λόγο για το ανθρώπινο δυναμικό, λόγω και της φυγοστρατίας, θεωρείτε ότι υπάρχει και πρόβλημα στην στελέχωση κάποιων Μονάδων;
κ. Παπακώστας: Βεβαίως. Η φυγοστρατία, το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω, είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Εθνικής Φρουράς και της κοινωνίας γενικότερα.
Εάν δεν αναλάμβανα την ευθύνη να ξεκινήσω την αναδιοργάνωση, παρά τις αντιδράσεις που βρήκα στη Βουλή και στα κόμματα, θα ήμασταν σε χειρότερη μοίρα σήμερα λόγω και της φυγοστρατίας. Μέχρι να τελειώσει η πρώτη φάση της αναδιοργάνωσης θα εξοικονομήσουμε πέραν των 800 στρατιωτών. Έχει γίνει πολλή δουλειά γύρω από το θέμα της αναδιοργάνωσης και προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς. Έχω την ελπίδα ότι μέχρι το Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση.
Με την αναδιοργάνωση στοχεύουμε στην αποτελεσματικότερη εκπαίδευση. Η εκπαίδευση θα μπορεί να γίνεται πιο οργανωμένα, θα είναι πιο ρεαλιστική. Άλλο να γίνεται εκπαίδευση με 20 – 30 ανθρώπους, και άλλο να υπάρχει ένα μεγάλο Τάγμα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, δηλαδή η ρεαλιστική εκπαίδευση.
Άλλο σημαντικό στοιχείο θα είναι η δημιουργία μικρών Μονάδων ειδικής σύνθεσης από τη μια, και από την άλλη η αύξηση της μαχητικής ικανότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΦ λόγω της εκπαίδευσης για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αιφνιδιαστικές επιθέσεις του αντιπάλου.